Η νοθεία ποτών και οι έλεγχοι

Η νοθεία ποτών και οι έλεγχοι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιοκτήτης μπαρ από την περιοχή του Εβρου συνελήφθη πρόσφατα για διάθεση νοθευμένου αλκοόλ που εισήγαγε από τη Βουλγαρία. Περισσότερες από 200 καταγγελίες για μη κανονικά ποτά παρέπεμψε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά το 2005 και 2006 στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το καλοκαίρι του 2005, συνεργεία του ΣΔΟΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους εντόπισαν μη κανονικά δείγματα σε 39 χώρους διασκέδασης της Ελλάδας, τα οποία ωστόσο δεν χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα. Η νοθεία, που δεν είναι τόσο εκτεταμένη στη χώρα μας όσο παλαιότερα, ανησυχεί έντονα τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν ή διαθέτουν αλκοόλ.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα αλκοολούχα ζητεί η Ενωση Επιχειρήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών. «Χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα και βέβαια συχνότεροι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, τόσο στα σημεία κατανάλωσης όσο και στην εισαγωγή των ποτών», λέει στην «Κ» ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ενωσης Επιχειρήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών κ. Μ. Πατεράκης.

Το 2005, εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους 2.253 δείγματα αλκοολούχων ποτών, εκ των οποίων τα 352 (15,6%) βρέθηκαν μη κανονικά ως προς τις ενδείξεις της φιάλης. Οι παραβάσεις αφορούσαν απόπειρες παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού με την αναγραφή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων για την ποιότητα, ταυτότητα και προέλευση του προϊόντος. Εντοπίστηκαν 45 δείγματα (δηλαδή το 2% των ελεγχθέντων ποτών) μη κανονικά – νοθευμένα. Πρόκειται για ποτά στα οποία είτε είχε προστεθεί νερό είτε ευτελέστερες πρώτες ύλες. Επίσης, άλλα 23 δείγματα (1%) αφορούσαν απομιμήσεις, δηλαδή ποτά κανονικά για την κατηγορία τους, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονταν στην εμπορική επωνυμία που έφερε η φιάλη. Οπως διευκρινίζει ο διευθυντής του τμήματος αλκοόλης του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Κ. Σταφυλάκης «δεν βρέθηκαν επικίνδυνες προσμείξεις, ούτε ένα δείγμα με μεθανόλη ή άλλη πρόσμειξη που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία».

Ακόμα και τα συνεργεία ελέγχου δεν είναι πάντα σε θέση να γνωρίζουν αν ελέγχουν όλα τα ποτά ή αν ορισμένες ύποπτες φιάλες βρίσκονται σε κρυφά ντουλάπια. Οσο για τον καταναλωτή, μάλλον δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσει τη νοθεία. «Μόνο αν επιλέγει κανείς συστηματικά την ίδια μάρκα αλκοολούχου έχει πιθανότητες να διακρίνει κάτι διαφορετικό στη γεύση», λέει ο κ. Πατεράκης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων, η ετήσια κατανάλωση αποσταγμάτων (ουίσκι, βότκα, ούζο κ.ά.) αγγίζει τα 6,5 εκατ. εννιάλιτρα κιβώτια, ενώ η κατανάλωση κρασιού φτάνει τα 30 εκατ. εννιάλιτρα κιβώτια, εκ των οποίων το 50% είναι εμφιαλωμένα και τα υπόλοιπα χύμα. «Στα κρασιά που σερβίρονται χύμα χρειάζεται προσοχή. Δεν ελέγχονται ούτε δηλώνονται», εξηγεί ο κ. Σταφυλάκης. Αν και συχνά η Ελλάδα αναφέρεται ως πρωταθλήτρια στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τη βρετανική έκδοση του World Drink Trends είναι 21η στην κατά κεφαλήν παγκόσμια κατάταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή