Τα «βαριά» ποτά, πρώτα στις επιλογές των εφήβων

Τα «βαριά» ποτά, πρώτα στις επιλογές των εφήβων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό, αλλά τα μηνύματα από τη νέα γενιά δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι Ελληνες έφηβοι και πίνουν και μεθούν και μάλιστα από πολύ νωρίς. Οπως επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Νηφάλιοι» κ. Σιμώνη Ξανθογιώργου (24ωρη γραμμή βοήθειας: 210 68.52.660), «είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη στην κατανάλωση οινοπνεύματος από τους εφήβους, με μέσο όρο για το πρώτο μεθύσι τα 12,2 έτη για τα αγόρια και τα 13,2 έτη για τα κορίτσια. Κι αν κάποιος πει «και τι έγινε εάν ένα παιδί μεθύσει στα 13», θα του πω ότι αν έχει την προδιάθεση να γίνει αλκοολικός, όσο πιο νωρίς δοκιμάσει και καταλάβει ότι τον ευχαριστεί, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της καταστροφής».

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι, από πολύ νωρίς, τα παιδιά μαθαίνουν στα «βαριά» ποτά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, πρώτα στις προτιμήσεις των Ελλήνων εφήβων έρχονται τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως ουίσκι, βότκα, τεκίλα (35,9%), δεύτερη επιλογή είναι η μπίρα (26,5%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το κρασί (22,4%). Δεν πρόκειται για μια απλή μεταβολή των συνηθειών. Οπως λέει στην «Κ» η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος βραχείας θεραπείας αλκοολικών 18 ΑΝΩ, κ. Γεωργία Νταντούτη, «σε όσους ξεκινούν την χρήση αλκοόλ με βαριά ποτά, ο αλκοολισμός εγκαθίσταται πιο νωρίς, καθώς προσλαμβάνουν πολύ περισσότερη αλκοόλη». Ως γνωστόν, το αλκοόλ αποτελεί εξαιρετικά εθιστική ουσία· χρειάζεται να πίνεις όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για το ίδιο «αποτέλεσμα».

Το 2005, το Συμβουλευτικό Σταθμό Αλκοολικών του 18 ΑΝΩ επισκέφθηκαν συνολικά 421 άτομα. Από αυτούς το 24,4% ήταν από 18 έως 35 ετών. «Εάν σκεφτεί κανείς ότι ο αλκοολισμός χρειάζεται 6-8 χρόνια για να εγκατασταθεί, καταλαβαίνουμε πόσο νωρίς ξεκίνησαν τη χρήση», σημειώνει η κ. Νταντούτη. Οπως τονίζει, δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αλκοολικών στην Ελλάδα έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία από τα 44 έτη στα κάτω από 38. Σύμφωνα με την ίδια, η επικράτηση των «σκληρών» οινοπνευματωδών είναι και η αιτία του γεγονότος ότι η παγκρεατίτιδα είναι πολύ πιο συχνή νόσος από ό, τι παλαιότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή