«Ολονυχτία» για τα διαβατήρια

«Ολονυχτία» για τα διαβατήρια

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει η ομαλοποίηση στην έκδοση διαβατηρίων, με την παραγωγή νέων ταξιδιωτικών εγγράφων να εξισώνεται με τη ζήτηση. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθημερινά υποβάλλονται περίπου 5.000 αιτήσεις για νέα διαβατήρια. Μέχρι χθες, στη Διεύθυνση Διαβατηρίων λειτουργούσαν δύο βάρδιες έκδοσης διαβατηρίων, μία το πρωί και μία το απόγευμα. Σήμερα και αύριο προστίθεται απογευματινή βάρδια για πρώτη φορά και Σαββατοκύριακο.

Χθες, η Διεύθυνση, υπό την πίεση της ζήτησης, ενισχύθηκε με 30 επιπλέον άτομα (αστυνομικό προσωπικό) που σήμερα και αύριο θα περάσει από ταχύρρυθμη εκπαίδευση, προκειμένου από τη Δευτέρα να προστεθεί και τρίτη βάρδια και η Διεύθυνση να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ενώ μέχρι τον περασμένο μήνα η διαδικασία έκδοσης νέου διαβατηρίου διαρκούσε 5 ημέρες, η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης και τα συνακόλουθα προβλήματα που αυτή προκάλεσε, έφεραν επιμήκυνση του απαραίτητου χρόνου για την έκδοση, που πλέον κυμαίνεται από 8 έως 10 ημέρες. Με τη λειτουργία της Διεύθυνσης σε 24ωρη βάση, υπολογίζεται ότι η ημερήσια «παραγωγή» νέων διαβατηρίων θα ξεπεράσει τις 5.000 και έτσι θα αντισταθμισθεί η αυξημένη ζήτηση και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Προβλήματα πάντως αντιμετωπίζουν οι πολίτες και σε ορισμένα σημεία υποβολής δικαιολογητικών, σε Αστυνομικά Τμήματα που καλύπτουν μεγάλες περιοχές και προσέρχεται ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός ενδιαφερομένων. Η μεγαλύτερη προσέλευση και, ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους πολίτες καταγράφεται στα Τμήματα Αγίας Παρασκευής, Κηφισιάς, Πειραιά και σε δύο Αστυνομικά Τμήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από το Αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. εξετάζεται το ενδεχόμενο στα Τμήματα αυτά να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των γραφείων υποδοχής δικαιολογητικών για διαβατήρια και να λειτουργούν και αυτά σε 24ωρη βάση για το προσεχές διάστημα.

Παρά τις εκκλήσεις

Και στο θέμα των διαβατηρίων, πάντως, αποδεικνύουμε οι Ελληνες ότι είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής. Παρά τις σχετικές εκκλήσεις που είχαν γίνει κατά καιρούς από τους αρμοδίους, οι οποίοι ζητούσαν να μην σπεύσουν όλοι την τελευταία στιγμή για να εκδώσουν διαβατήριο, η σχετική ανησυχία επιβεβαιώθηκε. Η αυξητική τάση στη ζήτηση κατεγράφη από τον περασμένο μήνα. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαβατηρίων, μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν εκδοθεί περίπου 600.000 νέα διαβατήρια. Τον Σεπτέμβριο κατατέθηκαν περίπου 80.000 αιτήσεις και τον Οκτώβριο το ίδιο. Τον Νοέμβριο οι αιτήσεις έφθασαν τις 100.000.

Πάντως, οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Διαβατηρίων εκφράζουν την απορία αν πραγματικά όσοι σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να βγάλουν διαβατήριο πρόκειται να το χρειαστούν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. «Αραγε όλοι αυτοί πρόκειται να ταξιδέψουν προς το τέλος του χρόνου και τις αρχές του νέου;» αναρωτιέται αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ.

Οσοι δεν ταξιδέψουν προσεχώς, καλύτερα να περιμένουν

«Θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε διαβατήρια και το νέο χρόνο», επισημαίνουν οι αρμόδιοι της Αστυνομίας, συνιστώντας σε όσους δεν πρόκειται να ταξιδέψουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να μην μπουν στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου τώρα, καθώς και οι ίδιοι θα ταλαιπωρηθούν, αλλά και θα επιτείνουν την ταλαιπωρία όσων πραγματικά χρειάζονται διαβατήριο. Ας δούμε όμως ποιοι πραγματικά χρειάζεται να σπεύσουν άμεσα να βγάλουν διαβατήριο:

– Τα διαβατήρια παλαιού τύπου λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο όσοι δεν πρόκειται να ταξιδέψουν εκείνες τις ημέρες και στις αρχές του νέου χρόνου, καλό θα είναι να περιμένουν μερικές εβδομάδες και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά μετά.

-Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στις γιορτές, αλλά σκοπεύουν να επιστρέψουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και παλαιού τύπου διαβατήριου, εφόσον αυτό δεν έχει λήξει.

– Νέο διαβατήριο θα χρειαστούν όσοι φύγουν πριν από το τέλος του χρόνου, σκοπεύουν να επιστρέψουν όμως μετά την 1η Ιανουαρίου.

– Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε κράτη της Ε. Ε. ανεξαρτήτως ημερομηνίας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ταξιδιωτικό έγγραφο Αστυνομική Ταυτότητα, εφόσον είναι νέου τύπου, δηλαδή αναγράφονται τα στοιχεία κατόχου και με λατινικό αλφάβητο.

– Από την 1η Ιανουαρίου 2007 η είσοδος με δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας νέου τύπου θα επιτρέπεται σε Βουλγαρία, Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή