Εθνικό σχέδιο για προστασία των παιδιών

Εθνικό σχέδιο για προστασία των παιδιών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες κοινωνικές δομές που θα προσφέρουν συντονισμένες υπηρεσίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, προβλέπει η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών που προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Σχέδιο Δράσης θα κατατεθεί σε ένα μήνα από σήμερα για δημόσια διαβούλευση, και στοχεύει στη θεμελίωση μιας κοινωνικής ασπίδας για τα δικαιώματα του παιδιού. Ηδη το υπουργείο δρομολογεί τη θεμελίωση ενός νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, τη νομοθετική κατοχύρωση της απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους, καθώς και εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Αυτά τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ο κ. Αβραμόπουλος, επεσήμανε ότι με τη σημερινή του μορφή το κοινωνικό μας κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών, ενώ έκανε λόγο και για συνθήκες απειλής που βιώνουν τα παιδιά σήμερα. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην αρχική ομολογία του 21χρονου από τη Νίκαια για τον βιασμό ανηλίκων, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο γεγονός «μας έχει συγκλονίσει όλους και ως πολίτες και ως γονείς και ως εκπροσώπους της πολιτείας που όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε ότι η αξιοπρέπεια και η ζωή των παιδιών τίθενται σε συνθήκες απειλής». Επίσης, σημείωσε ότι μερίδιο ευθύνης για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών έχουν όλοι, γονείς, κοινωνία των πολιτών και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προς τα οποία απηύθηνε έκκληση να επιδεικνύουν περισσότερη προσοχή και ευαισθησία απέναντι στα παιδιά. Στην ανάγκη επέκτασης των δομών παιδικής προστασίας σε όλη τη χώρα αλλά και τη λειτουργία πιστοποιημένων ιδρυμάτων για παιδιά, αναφέρθηκε ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Ο κ. Μόσχος, επεσήμανε ότι στη χώρα μας υπάρχουν κενά στην υποστήριξη εφαρμογής της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού που έχει υπογράψει η Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι οι ενήλικες να κάνουν την αυτοκριτική τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ειδική γραμματέας του υπ. Υγείας κ. Μαρία Τροχάνη, παρουσίασε και τη Χάρτα Δικαιωμάτων των Παιδιών, που εστιάζει σε δέκα σημεία, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της ζωής, χωρίς βία και φτώχεια, του ελεύθερου χρόνου, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Την εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF, τη Μillennium Bank και τoν τηλεοπτικό σταθμό ΑLΡΗΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή