Εχουμε ήλιο, άνεμο, αλλά όχι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εχουμε ήλιο, άνεμο, αλλά όχι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον εναντίον περιβάλλοντος ή πώς μια υπόθεση που είναι προς το συμφέρον όλων, καταλήγει να διχάζει. Αυτό το ολίγον οξύμωρον συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, μια χώρα που παρά το συγκριτικό της πλεονέκτημα (σε ήλιο και άνεμο) έναντι των περισσότερων κρατών-μελών της Ε. Ε., βρίσκεται στην τελευταία θέση στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και που όταν αποφάσισε να δώσει επιτέλους κίνητρα για σχετικές επενδύσεις, κατόρθωσε να φέρει τις τοπικές κοινωνίες αντιμέτωπες. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Ανδρέας Κατσαρός, εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε το δίκτυο Μεσόγειος SOS, μόλις το 11% των επενδύσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο σύνολο των επενδύσεων που έχει αδειοδοτήσει η ΡΑΕ, σήμερα λειτουργεί. Ειδικότερα, έχουν δοθεί άδειες παραγωγής ενέργειας συνολικού ύψους 6.800MW, από τα οποία τα 6.150MW αφορούν αιολικά, τα 520MW μικρά υδροϋλεκτρικά και τα 100MW βιομάζα. Σήμερα ωστόσο παράγουμε ενέργεια από ΑΠΕ ύψους μόλις 745 MW και συγκεκριμένα 635MW από αιολικά, 83MW από μικρά υδροϋλεκτρικά και 24MW από βιομάζα. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας οφείλει έως το 2010 να καλύπτει το 20,1% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ -δηλαδή απαιτούνται συνολικά περίπου 3.000ΜW.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, βασική συνιστώσα του προβλήματος είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι για τη χωροθέτηση τέτοιων έργων απαιτείται προηγούμενη πρόβλεψη από το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ το οποίο βρίσκεται υπό εκπόνηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ. «Αυτό, σε συνδυασμό με τις καθεστωτικές αντιδράσεις και τα μικροσυμφέροντα, προκαλούν συνεχώς ακυρώσεις έργων», επεσήμανε ο ίδιος. «Η αντιμετώπιση από τις τοπικές κοινωνίες είναι ορισμένες φορές απογοητευτική. Προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται επενδύσεις. Χρειάζεται ενημέρωση για αλλαγή της νοοτροπίας». Για «δεισιδαιμονία» των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην τεχνολογία, την οποία «κάποιοι εκμεταλλεύονται», έκανε λόγο χθες και ο πρώην υπουργός κ. Τάσος Μαντέλης Πρόκειται όμως μόνο για έλλειψη ενημέρωσης; Στην Ανδρο, για παράδειγμα, όπου δεν καταναλώνεται πάνω από 15 MW ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν κατατεθεί αιτήσεις για παραγωγή άνω των 400MW, κυρίως από αιολικά πάρκα. Αντίστοιχα, μια τεράστια επένδυση που περιλαμβάνει 87 ανεμογεννήτριες δρομολογείται στη Σέριφο. Οπως ελέχθη χθες από εκπροσώπους οργανώσεων των νησιών, «όλοι είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ, αλλά αν δώσεις δόση φαρμάκου που κάνει για ελέφαντα σε ένα ποντίκι, μάλλον θα πεθάνει αντί να ωφεληθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή