«Χωρίς εύρημα» η υπόθεση εξαφάνισης Αλεξ

«Χωρίς εύρημα» η υπόθεση εξαφάνισης Αλεξ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Με την υπόθεση ασχολείται ο ειδικός εφέτης ανακριτής στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος λαμβάνει καταθέσεις…»

Τη στερεότυπη αυτή απάντηση δίνει η ανώτερη ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ. στη Βόρειο Ελλάδα για το πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση του 11χρονου εξαφανισμένου Αλεξ από τη Βέροια.

Στα χέρια του ανακριτή κ. Μιχαλάκη Γεωργίου παραδόθηκε μάλιστα πριν από λίγο καιρό το πόρισμα των πέντε πραγματογνωμόνων (2 ψυχιάτρων, 3 παιδοψυχιάτρων) από τους οποίους ο εισαγγελέας της Βέροιας, πριν ακόμη ασκηθούν διώξεις στους πέντε ανηλίκους για ανθρωποκτονία από πρόθεση, είχε ζητήσει να του σκιαγραφήσουν την ψυχοσύνθεσή τους προκειμένου να καταφέρει να αναγνωρίσει, στις καταθέσεις τους, την πραγματική στάση τους.

Από το γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή κ. Μιχαλάκη Γεωργίου στον 4ο όροφο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης καταθέτουν εδώ και μήνες γνωστά και λιγότερο γνωστά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση. Χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθεί η ανάκριση δεν υπάρχει και η ολοκλήρωση θεωρείται η έκδοση του σχετικού βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών.

Δέκα μήνες μετά την εξαφάνιση του 11χρονου Αλεξ και έξι μήνες μετά την αποκάλυψη που συγκλόνισε το πανελλήνιο και τον αναβρασμό μιας ολόκληρης πόλης που βρέθηκε στο στόχαστρο, η πολύκροτη αυτή υπόθεση είναι «χωρίς εύρημα», όπως κωδικοποιείται το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα, στην προανακριτική γλώσσα της αστυνομίας.

Η συνεχής υπενθύμιση της Αστυνομίας ότι η υπόθεση Αλεξ βρίσκεται στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή ουσιαστικά υποδηλώνει και την «απαλλαγή» της από μια σχεδόν πρωτόγνωρη κατάσταση για την οποία υπήρξαν «ατυχείς χειρισμοί».

Αν και η απόσπαση ομολογίας από παιδιά για κάτι κακό που διαπράττουν φαντάζει εύκολη υπόθεση -τουλάχιστον ήταν σε άλλες εποχές περισσότερο «αθώες» – η συγκεκριμένη εξελίχθηκε για την Αστυνομία σε φιάσκο…

Σε δηλώσεις τους υψηλόβαθμοι αστυνομικοί επισημαίνουν αρκετούς παράγοντες που απέτρεψαν την πλήρη διαλεύκανση (δηλ. εντοπισμό του Αλεξ, ανάμειξη ή όχι ενήλικα) μειώνοντας όμως το μερτικό της υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι «έπραξε το κατά δύναμιν».

Παραδέχονται όμως -όταν μιλούν ανεπισήμως- ότι η εξαφάνιση του 11χρονου Αλεξ τον Φεβρουάριο του 2006 αντιμετωπίστηκε σαν μια συνηθισμένη υπόθεση που ακροβατούσε μεταξύ τυπικής έρευνας και αρχείου.

Ετσι, χάθηκαν τέσσερις μήνες και στοιχεία πολύτιμα για τέτοιες έρευνες. (Εκ των υστέρων, διαφαίνεται ότι η υπόθεση Αλεξ «δίδαξε» στην ΕΛ. ΑΣ. την ανάγκη σοβαρές υποθέσεις να αναλαμβάνουν υψηλότερα κλιμάκιά της).

Στις αρχές Ιουνίου η Αστυνομία έχασε ουσιαστικά το παιχνίδι να δέσει τα στοιχεία και να λύσει την υπόθεση, όταν ενήργησε κατά τα ειωθότα (δεν χρησιμοποίησε ειδικούς π. χ. παιδοψυχιάτρους στις πρώτες ομολογίες, λεπτούς χειρισμούς κ. λπ.) και «επέτρεψε» τη διαρροή για τις μέχρι τότε έρευνές της που σχετίζονταν με τους πέντε ανηλίκους.

Η αστυνομική έρευνα μετατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες σε ένα τηλεοπτικό κυνήγι που τις επόμενες εβδομάδες έβρισκε, έσκαβε, ξανάσκαβε, αποκάλυπτε, κατήγγειλε, πίεζε και έσερνε στο δικό του χορό τους πάντες. Δεκάδες φορές οι τηλεοπτικές κάμερες και οι ειδικοί «παραθυράκηδες» κατηύθυναν εδώ ή εκεί τις έρευνες, βρήκαν ύποπτα αυτοκίνητα, ύποπτες φωτιές, ύποπτους αλλοδαπούς, ύποπτες σιωπές, διέδωσαν κάθε εικασία και αναμείχθηκαν τόσο ενεργά στην υπόθεση ξεπερνώντας κάθε όριο προς εκμετάλλευση της τηλεθέασης.

Ολα τα πρόσωπα του δράματος και αυτά που θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστικά στην έρευνα για τον 11χρονο Αλεξ έγιναν βορά ενός τηλεοπτικού ανταγωνισμού, ασυδοσίας και εμπορευματοποίησης, με πρωτόγνωρες παρενέργειες τέτοιες που δεν έχουν σημειωθεί σε καμιά άλλη υπόθεση.

Τo «Ελεος, πια» της μάνας

Η μητέρα του Αλεξ, Νατέλα Ιτσουάιτζε με επιστολή της (7/11) στην Ενωση Συντακτών έφτασε στο σημείο να απευθύνει έκκληση για να σταματήσει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -και δη τα ηλεκτρονικά- ο διασυρμός, η διαπόμπευση, η εκμετάλλευση της υπόθεσης και η καταρράκωση των νεύρων και της αξιοπρέπειάς της, όπως έγινε από διάφορες «αποκαλυπτικές» εκπομπές, δηλώνοντας παράλληλα ότι ξεχείλισε πλέον το ποτήρι.

Δέκα μήνες μετά «δεν υπάρχει εύρημα», αλλά σαν πόνος βουβός και διαρκής ο Αλεξ εξακολουθεί να απασχολεί τη Βέροια και οι όποιες ελπίδες να δοθεί οριστικό τέλος είναι στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή «μη εγκαταλείποντας την προσδοκία», όπως είπε ανώτερος αστυνομικός της Θεσσαλονίκης που ασχολήθηκε αρκετό καιρό με την υπόθεση «ότι κάπου, κάτι θα σπάσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή