ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιπαράθεση υπ. Εσωτερικών με την ΚΕΔΚΕ

Αλλάζει ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβούλων των δήμων και κοινοτήτων που θα συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚ (Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων) βάσει σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης που απεστάλη προς γνωμοδότηση στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Οι νέοι εκπρόσωποι

Συγκεκριμένα, οι δήμοι με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους θα εκπροσωπούνται από 6 συμβούλους (συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου) του συνδυασμού που πλειοψήφησε και από 2 από τον συνδυασμό που μειοψήφησε. Από τους μεγάλους δήμους η πλειοψηφούσα παράταξη θα εκπροσωπείται από 12 ή 15 -κατά περίπτωση- δημοτικούς συμβούλους (από 5 που ήταν μέχρι σήμερα) ενώ η αντιπολίτευση θα εκπροσωπείται από 4 ή 5 (από τρεις που ήταν σήμερα). Χωρίς σημαντικές αλλαγές θα πραγματοποιείται η εκπροσώπηση των κοινοτικών συμβούλων καθώς και των μελών των δημοτικών συμβούλων των μικρών δήμων.

Οι Τοπικές Ενώσεις

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις αλλαγές που εισηγείται το σχέδιο του Π. Δ. εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, λέγοντας ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν άμεσα τα νέα συμβούλια των Τοπικών Ενώσεων καθώς και το συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ στις επικείμενες εκλογές στα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κουκουλόπουλος μάλιστα έκανε λόγο για «μαγειρέματα» και αλχημείες που, λίγο πριν από τις εκλογές στα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετατρέπουν τη μειοψηφία σε πλειοψηφία, καταρρακώνουν κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας και αποτελούν πρόκληση για τους θεσμούς.

«Μόνο θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ» δήλωσε σε γραπτή του ανακοίνωση ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος. «Η τροποποίηση που εισάγεται με το σχέδιο του Π. Δ., που εστάλη για γνωμοδότηση στην ΚΕΔΚΕ, αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της, απλή και αναγκαία προσαρμογή στα άρθρα 19 και 20 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

«Αλλωστε» συνεχίζει η υπουργική ανακοίνωση «ο κ. Κουκουλόπουλος εξελέγη με ισχύον διάταγμα που εκδόθηκε λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές του 1989. Γιατί διαμαρτύρεται σήμερα, ενώ τότε, τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και ο ίδιος, αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα το σχέδιο Π.Δ. της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με το οποίο άλλωστε και εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Και καταλήγει ο υπουργός «οι ρυθμίσεις του προτεινόμενου Π.Δ. αποκαθιστούν την τάξη των πραγμάτων σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αφού οι διατάξεις του ισχύοντος διατάγματος είναι εκείνες που μετέτρεψαν τη μειοψηφία σε πλειοψηφία».