Τελεσίγραφο φαρμακοποιών προς το Δημόσιο

Τελεσίγραφο φαρμακοποιών προς το Δημόσιο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2007, εαν οι φαρμακοποιοί υλοποιήσουν την απειλή τους και διακόψουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαμαρτυρόμενος για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές των φαρμακείων από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου και όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου «κοινωνική πολιτική σε βάρος των φαρμακοποιών δεν μπορεί να γίνει». Και υπογραμμίζεται «οι πυροσβεστικές πληρωμές εκ μέρους του Οργανισμού, δεν μπορούν να σβήσουν τα χρέη των φαρμακείων, που για τη Θεσσαλονίκη μόνο ανέρχονται στα 12.000.000 ευρώ.

Συνολική εκτίμηση των χρεών του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία της χώρας δεν είναι εφικτή, καθώς όπως επισημαίνει στην Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «ορισμένα φαρμακεία έχουν να πληρωθούν από τον Ιούλιο και άλλα από τον Σεπτέμβριο και μάλιστα όταν σύμφωνα με τη νομοθεσία η πληρωμή θα πρέπει να γίνεται εντός 45 ημερών από την έκδοση τιμολογίου». Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί καλούνται να πληρώσουν φόρους, για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει. Ο κ. Λουράντος τονίζει ότι το πρόβλημα ξεκινά από τα μη επαρκή κονδύλια που εγγράφονται στον προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν κι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλιστικών ταμείων που αφορά την απόρριψη συνταγών που έχουν εκτελέσει και το οποίο παρατηρείται πολύ συχνά το τελευταίο εξάμηνο. Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Λουράντος, συχνά οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία γράφουν στη συνταγή λάνθασμένο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων (π. χ. 10%, αντί 25%). Κατά τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων, οι συνταγές που έχουν εκτελεστεί από τα φαρμακεία απορρίπτονται και όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Λουράντος «πληρώνουμε εμείς το λάθος των γιατρών». Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται όταν η συνταγή έχει γραφτεί από γιατρό άλλης ειδικότητας από αυτή που συνεπάγεται το φάρμακο.

Ο κ. Λουράντος καταλήγει: «Εάν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταλάβουν ότι οι γιατροί έχουν ευθύνη της σωστής συνταγογράφησης και οι φαρμακοποιοί της σωστής εκτέλεσης των συνταγών, τότε θα σταματήσουμε να χορηγούμε επί πιστώσει φάρμακα στο σύνολο των ασφαλισμένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή