«Τα 4,5 Ρίχτερ δεν συνδέονται με την Αταλάντη»

«Τα 4,5 Ρίχτερ δεν συνδέονται με την Αταλάντη»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για τα 4,5 Ρίχτερ που «κούνησαν» χθες την περιοχή της Μαλεσίνας, στη Φθιώτιδα. Οπως επισημαίνουν (μάλλον με ανακούφιση) η δόνηση δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης και θεωρείται μεμονωμένο γεγονός, συνηθισμένο για την περιοχή. Ο σεισμός πάντως προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Μαλεσίνας, στους οποίους οι επιστήμονες συνέστησαν… να κλείσουν τα αυτιά τους στις κινδυνολογίες.

Εκατό χρόνια πριν

Η ασθενής δόνηση, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7.50 χθες το πρωί και προερχόταν από απόσταση 80 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην περιοχή της Μαλεσίνας, γεγονός το οποίο δεν δέχθηκαν ιδιαιτέρως ψύχραιμα οι κάτοικοί της. «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, η αλήθεια είναι ότι τρομάξαμε», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Μαλεσίνας, κ. Κώστας Δούρος. «Εχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1894 (σ.σ. 7 Ρίχτερ, 255 θύματα) και φοβόμαστε ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί».

Οι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να συνδέει τον συγκεκριμένο σεισμό με το ρήγμα της Αταλάντης», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. «Κακώς δημιουργείται πανικός, είναι ένας συνηθισμένος για τα δεδομένα της περιοχής σεισμός». «Στην περιοχή της Μαλεσίνας δεν υπάρχει κάποιο ενεργό ρήγμα που να έχει τη δυνατότητα να δώσει μεγάλο σεισμό», λέει στην «Κ» ο γεωλόγος-ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κ. Θανάσης Γκανάς. «Η δόνηση προήλθε από ένα μικρό ρήγμα στις ακτές της Μαλεσίνας, το οποίο δεν συνδέεται με την Αταλάντη. Ούτως ή άλλως, πάντως, η περίοδος επανάληψης σε γεγονότα τόσο μεγάλα όσο τα 7 Ρίχτερ της Αταλάντης το 1894 είναι τουλάχιστον 500 – 600 χρόνια».

Ανάλογες είναι και οι απόψεις των επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Οπως σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής κ. Βασ. Παπαζάχος, ο σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο «θα κοιμάται για πολλά χρόνια ακόμα». «Δεν έχουμε καμία ένδειξη για επερχόμενο σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Γ. Καρακαΐσης. Σχολιάζοντας την εγγύτητα της δόνησης με το ρήγμα της Αταλάντης, ο κ. Καρακαΐσης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγα χρόνια είχε σημειωθεί παρόμοια δόνηση με επίκεντρο τη Νέα Μεσήμβρια κοντά στο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό της Θεσσαλονίκης. «Προσωπικά δεν ανησυχώ, διότι και με τη μέθοδο της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης σεισμών δεν έχουμε ενδείξεις για την περιοχή αυτή», ανέφερε.

Πολλοί επιστήμονες, πάντως, έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που δόθηκαν χθες στο θέμα. «Οσα ακούγονται είναι αβάσιμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γιώργος Σταυρακάκης. «Ο κόσμος να κλείσει τα αυτιά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή