Νέο πλήγμα υπέστη το κύρος της ΕΛ.ΑΣ.

Νέο πλήγμα υπέστη το κύρος της ΕΛ.ΑΣ.

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σύνδρομο έλλειψης επαγγελματισμού» χτύπησε για άλλη μια φορά χθες την Ελληνική Αστυνομία και εκδηλώθηκε με την ομαδική απόδραση έξι αλλοδαπών κρατουμένων από τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών, στην οδό Πέτρου Ράλλη 24. Οι έξι κρατούμενοι κατάφεραν, αφού αφέθηκαν ανενόχλητοι και χωρίς καμιά επιτήρηση, να περιφέρονται στο 2ο όροφο του κτιρίου, να σπάσουν το τζάμι παραθύρου, να αποκολλήσουν τα κάγκελα, να ρίξουν στο κενό τα σεντόνια τους δεμένα το ένα με το άλλο και να τα χρησιμοποιήσουν για να κατεβούν στον ακάλυπτο του κτιρίου, μέχρι το ισόγειο. Ολα αυτά χωρίς κανείς από τους τέσσερις αστυνομικούς που εκτελούσαν χρέη φυλάκων και τον αξιωματικό υπηρεσίας που τους επέβλεπε, να αντιληφθεί το παραμικρό.

Οι έξι Αλβανοί κρατούμενοι, ηλικίας 24 έως 40 ετών, είχαν καταδικαστεί κατά περίπτωση για υποθέσεις ναρκωτικών, κλοπές και ληστείες. Βρίσκονταν στη Διεύθυνση Μεταγωγών λόγω μετακίνησής τους από τις φυλακές στις οποίες κρατούνταν, σε άλλες. Το βράδυ της Τρίτης, στις 9 μ. μ., όλοι οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στα κρατητήρια και κλειδώθηκαν. Λίγο μετά τις 2 μ. μ., κρατούμενος του συγκεκριμένου κρατητηρίου ζήτησε από τους αστυνομικούς να του ανοίξουν για να πάει στην τουαλέτα. Ενας αστυνομικός τον συνόδευσε και μόλις επέστρεψαν, δεύτερος κρατούμενος υπέβαλε το ίδιο αίτημα. Τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, ο αστυνομικός, απευθυνόμενος στους συνολικά 8 κρατουμένους του κελιού, τους είπε: «Θα σας αφήσω την πόρτα ανοιχτή για κανένα τέταρτο και θα έρθω να κλείσω μετά. Οποιος θέλει, ας πάει στην τουαλέτα». Εφυγε και άφησε τους κρατούμενους χωρίς επίβλεψη.

Οι κρατούμενοι, 6 από τους 8, βγήκαν στο διάδρομο, ο ένας από αυτούς φέρεται να έχει εργαστεί και ως σιδηρουργός και αντελήφθη ότι το κιγκλίδωμα του παραθύρου δεν ήταν καλά στερεωμένο, το παραβίασαν και κατάφεραν να φθάσουν στο ισόγειο.

Στα μαγειρεία του κτιρίου βρήκαν ανοιχτό ένα παράθυρο, από το οποίο πήδησαν στον περίβολο, σκαρφάλωσαν στα κάγκελα της εξωτερικής περίφραξης για να διαφύγουν. Ο εξωτερικός σκοπός ήταν αυτός που σήμανε συναγερμό, όταν είδε κάποιον να προσπαθεί να σκαρφαλώσει στα κάγκελα. Οι δύο από τους δραπέτες, οι οποίοι κατά την κατάβαση με τα σεντόνια υπέστησαν κατάγματα, ο ένας στο χέρι και ο άλλος στον αυχένα, συνελήφθησαν επί τόπου. Ενας ακόμη εντοπίσθηκε στις αποθήκες παρακείμενου εργοστασίου μπισκότων, ο τέταρτος στο πάρκινγκ γαλακτοβιομηχανίας, που βρίσκεται στην περιοχή και δύο κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο αξιωματικός υπηρεσίας και οι τέσσερις αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία, ισχυρίσθηκαν ότι την ώρα της απόδρασης είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα παρακολούθησης των χώρων με κάμερες, ισχυρισμός που ελέγχεται ως αναληθής. Συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία. Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση απόδρασης οι αστυνομικοί έχουν 15νθήμερη διορία να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δραπέτες. Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, μιλώντας στην «Κ», έκανε λόγο για «βαρύτατη αμέλεια» και «ατομική ευθύνη» των αστυνομικών, καθώς το κτίριο της Διεύθυνσης Μεταγωγών είναι καινούργιο με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ μετά την αιματηρή απόδραση του Ρώσου κακοποιού Μαξίμ Ζελίν κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του παραμονές Πρωτοχρονιάς πέρυσι, οι υπηρετούντες σε υπηρεσίες Μεταγωγών είχαν περάσει από προγράμματα εκπαίδευσης. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Μαντζάνας, υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Δημοσχάκη, ο οποίος όμως δεν την έκανε αποδεκτή.

Από την πλευρά τους, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, χωρίς να υποβαθμίζουν το βαθμό ατομικής ευθύνης των συναδέλφων τους, έκαναν αναφορές στις ελλείψεις προσωπικού και στις κακοτεχνίες που είχαν και παλαιότερα επισημάνει για το συγκεκριμένο κτίριο, με σοβαρότερη την πρόχειρη τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων, που, όπως ανέφερε η Ενωση Αστυνομικών Αττικής σε υπόμνημά της τον περασμένο Ιούλιο, ήταν εξωτερικά στερεωμένα σε σοβά και ήταν εύκολη η αποκόλλησή τους. Ανέφεραν, επίσης, ότι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης παρουσίαζε συχνά προβλήματα λειτουργίας. Ο κ. Δημοσχάκης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι κακοτεχνίες που είχαν εντοπισθεί, ανάμεσά τους και η ανάγκη ενίσχυσης των κιγκλιδωμάτων, είχαν «θεραπευθεί» με εργασίες που έγιναν στο κτίριο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Βαριές ευθύνες διαπιστώνει και ο κ. Βύρων Πολύδωρας

Για αμέλεια των αστυνομικών – φυλάκων έκανε λόγο χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας, αναφερόμενος στην ομαδική απόδραση. «Βαρύ το φορτίο των Τμημάτων και της Διεύθυνσης Μεταγωγών. Βαριές και οι ευθύνες ως προς τη συστηματική επιμέλεια και την εγρήγορση των φυλάκων», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τους αστυνομικούς και κινήθηκε η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για «ευθύνη της κυβέρνησης» και μίλησε για «προφανή υπηρεσιακή αποσάθρωση της Υπηρεσίας Μεταγωγών, η οποία δεν απαντάται σε άλλες πολυτελείς υπηρεσίες, όπως ΕΥΠ, Βουλή, Επιτελεία, που έχουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό υπηρετούντων αστυνομικών εκ των προβλεπομένων».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η οργανική δύναμη της Υπηρεσίας Μεταγωγών ανέρχεται σε 398 άτομα. Υπηρετούν όμως 288 άτομα, εκ των οποίων 18 έχουν αποσπασθεί. Επιπλέον 20 τελούν σε μακροχρόνιες άδειες και από τους 250 εναπομείναντες, αν αφαιρεθούν οι απασχολούμενοι σε καθημερινές μεταγωγές, σε φύλαξη κρατουμένων σε νοσοκομεία κ. λπ., οι άδειες και τα ρεπό, για τη φύλαξη εντός του κτιρίου μένουν 15 άτομα καθημερινά, που χωρίζονται σε τρεις βάρδιες των 4 – 6 αστυνομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή