Οικονομικές γιορτές στο εξωτερικό

Οικονομικές γιορτές στο εξωτερικό

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πέντε ημέρες στο Παρίσι, την Πόλη του Φωτός, με διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, ξενάγηση πόλης, επίσκεψη σε Λούβρο, Βερσαλλίες, Eurodisney και κρουαζιέρα στο Σηκουάνα, μόνο από 499 ευρώ!» Χριστούγεννα στη Βιέννη από 399 ευρώ, στην Πράγα από 429 ευρώ, στη Ρώμη από 435 ευρώ. Οι φετινές προσφορές για χειμερινές διακοπές στο εξωτερικό είναι περισσότερο δελεαστικές από ποτέ και η απάντηση στο δίλημμα «εντός ή εκτός για τα Χριστούγεννα;» προφανής για πολλούς.

Μεγάλες διαφορές

Πράγματι, γιατί να απαρνηθεί κάποιος την ευκαιρία να γνωρίσει έναν νέο τόπο, μια στολισμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, επιλέγοντας ένα τουριστικό «πακέτο» εξωτερικού, όταν -σε πολλές περιπτώσεις- το κόστος για εορταστική απόδραση εντός συνόρων κυμαίνεται στα ίδια ή ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα; Ενα τετραήμερο ταξίδι στο Παρίσι, για παράδειγμα, τις ημέρες των Χριστουγέννων, μπορεί να κοστίσει μόλις 400 ευρώ/άτομο, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αεροπορικά εισιτήρια. Αντίστοιχα, τέσσερις διανυκτερεύσεις σε ένα μέσο ξενώνα στο Πάπιγκο με πρωινό, μπορεί να φθάσουν τα 500 ευρώ/δίκλινο, δηλαδή 250/άτομο. Πακέτο διακοπών στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Βιέννη, κοστίζει φέτος 450 ευρώ/άτομο. Την ίδια χρονική περίοδο, ένα δίκλινο στην Αράχωβα φθάνει τα 150 ευρώ/ημέρα, δηλαδή 600 ευρώ για τις τέσσερις ημέρες. Από 60 έως 150 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές ενός απλού δίκλινου δωματίου και στη Λίμνη Πλαστήρα, στο Νυμφαίο, στο Πήλιο, στη Μονεμβασιά, εκτοξεύοντας το χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό στα ύψη. Και χωρίς να υπολογίζουμε τα έξοδα φαγητού και διασκέδασης.

Η διατροφή

Προφανώς, και οι τιμές των «πακέτων» εξωτερικού είναι σε ένα βαθμό πλασματικές, καθώς συνήθως δεν περιλαμβάνουν τους φόρους αεροδρομίου και τα έξοδα διατροφής. Μάλιστα, έρευνα της Eurostat κατέδειξε ότι οι Ελληνες είμαστε από τους πλέον «ανοιχτοχέρηδες» τουρίστες. Κατά μέσο όρο, ξοδεύουμε πάνω από 100 ευρώ την ημέρα (το άτομο) για διατροφή και άλλα έξοδα όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό.

«Είναι αλήθεια, πάντως, ότι η Ευρώπη έχει φθάσει να είναι πιο φθηνή από την Ελλάδα», αναφέρει στην «Κ» ο ταξιδιωτικός πράκτορας κ. Βαγγέλης Μπιβολάρης. «Είναι σαφές ότι επειδή στη χώρα μας η εποχικότητα είναι μικρή, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων προσπαθούν να βγάλουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών. Στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας δεν βρίσκει κάποιος δωμάτιο κάτω από 120-130 ευρώ τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τα «πεντάστερα» ξενοδοχεία στην Ευρώπη έχουν τη μισή τιμή από τα δικά μας. Προφανώς, επειδή τα ταξίδια στο εξωτερικό περιλαμβάνουν και τα αεροπορικά εισιτήρια, βγαίνουν τελικά ακριβότερα, ωστόσο σαν «πακέτο» προσφοράς είναι πιο συμφέροντα».

Αυξημένη ζήτηση

Δεν είναι τυχαίο -τουλάχιστον στο πρακτορείο του κ. Μπιβολάρη- ότι η ζήτηση για Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι φέτος κατά 30-40% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δημοφιλέστεροι προορισμοί, η Αυστρία, η Ελβετία και το Παρίσι, ενώ ακολουθούν η Πράγα, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη.

Παρ’ όλα αυτά, η πληρότητα στους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς κυμαίνεται πάνω από 90%. Στις περιοχές όμως που γειτνιάζουν με χιονοδρομικά κέντρα, οι ξενοδόχοι τελούν υπό τον φόβο των… ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς το χιόνι δεν έχει ακόμα στρώσει τις πίστες.

«Εντάξει, μέσα στις γιορτές θα έχουμε κόσμο – μετά τι γίνεται…», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Πλίτσος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αράχωβα. «Τα… κανόνια θα σκάσουν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δηλαδή θα ξεκινήσουν οι ακυρώσεις. Συγκρατημένη, παρά τις πολλές κρατήσεις, και η κ. Αιμιλία Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια ξενώνα στα Καλάβρυτα. «Εχουμε κόσμο για τις γιορτές, αλλά για μετά δεν υπάρχει ακόμα τίποτα», σημειώνει στην «Κ». Το 95% έχει αγγίξει η πληρότητα και στη Λίμνη Πλαστήρα. Οπως λέει όμως στην «Κ» ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της περιοχής κ. Γιάννης Βασιλάκος, «πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν ακυρώσεις και οι… τυχεροί της τελευταίας στιγμής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή