240 στρέμματα έτοιμα προς αξιοποίηση

240 στρέμματα έτοιμα προς αξιοποίηση

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Δήμο Μοσχάτου θα παραχωρηθεί, εκτός απροόπτου, το τμήμα του φαληρικού όρμου ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού. Η παραχώρηση της έκτασης στον δήμο ήταν η μία από τις λύσεις που πρότεινε η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», προκειμένου να δρομολογηθεί με κάποιον τρόπο η αξιοποίηση αυτού του τμήματος του φαληρικού θαλάσσιου μετώπου. Εφόσον ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, ο δήμος θα αποκτήσει την ιδιοκτησία της έκτασης και θα αναλάβει ιδίοις εξόδοις τη δημιουργία οικολογικού πάρκου στο 55-60% της έκτασης και αθλητικών εγκαταστάσεων στο υπόλοιπο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή χρήση των ακινήτων. Η αδόμητη έκταση των 240 στρεμμάτων είναι το τμήμα του φαληρικού όρμου ανάμεσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο γήπεδο του Beach Volley και ως εκ τούτου εντάχθηκε στον ολυμπιακό σχεδιασμό της περιοχής. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο τμήμα ατύχησε δύο φορές: Αρχικά, όταν μέσα στον προολυμπιακό πανικό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων αναβλήθηκε για μετά τους Αγώνες η ανάπλαση του φαληρικού όρμου (προέβλεπε μετακίνηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, δημιουργία αντιπλημμυρικών καναλιών και σύνδεση της παραλιακής ζώνης με τους όμορους δήμους). Στη συνέχεια, όταν η υπόσχεση δημιουργίας οικολογικού πάρκου μεταφράστηκε… σε φύτευση μερικών δενδρυλλίων, τα οποία και ξεράθηκαν περίπου δύο μήνες αργότερα.

Το μόνο που φρόντισε η Πολιτεία για την περιοχή ήταν να ξεκαθαρίσει το μέλλον της. Ο νόμος για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ακινήτων (ν. 3342/05, άρθρο 22) ορίζει συγκεκριμένες χρήσεις για το οικόπεδο (οικολογικό πάρκο και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις), ενώ το Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ολυμπιακών Πόλων (ΕΣΟΑΠ) ορίζει μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίων τα 2.500 τ.μ., με μέγιστο ύψος τα 8,5 μέτρα.

Τρία σενάρια

Στις αρχές του 2006, η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» ξεκίνησε διαβουλεύσεις με το δήμο Μοσχάτου, προκειμένου να βρεθεί λύση. Η εταιρεία πρότεινε (στις 29 Ιουνίου) τρία εναλλακτικά σενάρια για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος:

1. την αυτοχρηματοδότηση της κατασκευής των εγκαταστάσεων με παραχώρηση των αθλητικών χώρων σε ιδιώτη (μέσω διαγωνισμού)

2. την παραχώρηση της έκτασης και της ευθύνης υλοποίησης των έργων στο δήμο Μοσχάτου

3. την υλοποίηση των έργων με δημόσια δαπάνη, υπό την ευθύνη της Γενικής Γραματείας Αθλητισμού.

Το θέμα μετατέθηκε για τη μετεκλογική περίοδο και τελικά στις 28 Νοεμβρίου το νέο δημοτικό συμβούλιο του Μοσχάτου αποφάσισε να προκρίνει τη δεύτερη λύση, δηλαδή να ζητήσει την ιδιοκτησία των 240 στρεμμάτων, αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας όλα τα υπόλοιπα.

Η απόφαση του Δήμου

«Επιθυμούμε να αναλάβουμε οι ίδιοι την ανάπλαση της έκτασης, η οποία θα μείνει πιστή στο πνεύμα των όσων έχουν αποφασιστεί», ανέφερε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Μοσχάτου αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος έχει αναλάβει το χειρισμό της υπόθεσης. «Στην περιοχή θα δημιουργηθεί οικολογικό πάρκο και αθλητικές εγκαταστάσεις· οι τελευταίες όμως σε μικρότερη έκταση από αυτή που ήθελε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Θέλουμε λιγότερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ ο στίβος (που πρέπει να κατασκευαστεί και να παραδοθεί σε φορείς αθλητισμού του Πειραιά) να είναι για 500 θεατές και όχι για 3.000, με κερκίδες χαμηλότερες των 8,5 μέτρων. Για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου δεν έχουμε ακόμα καταλήξει: υπάρχει η σκέψη να ενταχθούν στο Δ΄ ΚΠΣ μέσω της νομαρχίας Πειραιά, ή να χρηματοδοτηθούν μέσω της παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες, εφόσον εξασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή. Ελπίζουμε τα έργα να ολοκληρωθούν από την παρούσα δημοτική αρχή».

«Χωρίς μεταβολές»

Η επιλογή της δεύτερης λύσης δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τα Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς για την τρίτη λύση (υλοποίηση από το Δημόσιο) είχαν ήδη εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 8 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο το δημοτικό συμβούλιο διατυπώνει την απόφασή του να προχωρήσει στα έργα προκαλεί ανησυχία στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., η οποία με νεότερη επιστολή της προς το δήμο Μοσχάτου (13 Δεκεμβρίου) αποδέχεται μεν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητάει δε από το δήμο να δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει το σύνολο όσων έχουν ήδη οριστεί, χωρίς μεταβολές.

Εφόσον, λοιπόν, ξεκαθαριστούν τα διαδικαστικά, μένει ο δήμος Μοσχάτου να διαψεύσει την κοινή πρακτική των δήμων απέναντι σε ανάλογα έργα (δηλαδή τη διασπάθιση κονδυλίων, την παράδοση ημιτελών έργων και τη σταδιακή τους εγκατάλειψη) και να παραδώσει έναν σύγχρονο και όμορφο χώρο πρασίνου και αθλητισμού στους πολίτες του…

Η ανάπλαση ολόκληρου του φαληρικού Ορμου

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα που συνδέθηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η ανάπλαση όλου του φαληρικού Ορμου. Ενα έργο που θα «απάλυνε» τη βίαιη εισχώρηση του παραλιακού μετώπου μέσα στη θάλασσα στις δεκαετίες ’70 και ’80, που θα βοηθούσε να επανασυνδεθούν οι παράκτιοι δήμοι με το θαλάσσιο μέτωπό τους και θα ρύθμιζε προβλήματα σχετικά με την αντιπλημμυρική τους θωράκιση. Δυστυχώς, η ανάπλαση του φαληρικού όρμου ήταν ένα από τα πρώτα έργα που «θυσιάστηκαν» προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων: η κατασκευή του μετατέθηκε γενικώς και αορίστως μετά τη λήξη των Αγώνων και μέχρι σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα.

Κύριος στόχος του έργου (μελετητική ομάδα «Φάληρο 21», από περίπου δέκα μελετητικά γραφεία) είναι η σύνδεση του οικιστικού ιστού με την παραλιακή ζώνη, η οποία επιτυγχάνεται σήμερα μόνο μέσω της Εσπλανάδας. Τα σχέδια προβλέπουν την κατάργηση του σημερινού υπερυψωμένου αυτοκινητοδρόμου (που ανακόπτει οπτικά και λειτουργικά την πόλη από τη θάλασσα) και τη μετακίνησή του 90 μέτρα νοτιότερα, σε χαμηλότερο επίπεδο από ένα τεχνικά διαμορφωμένο γραμμικό πάρκο. Τη νέα παραλιακή θα διασχίζουν δύο ανισόπεδες διαβάσεις. Στη θέση της καταργούμενης λεωφόρου προβλέπεται να κατασκευαστεί θαλάσσιο κανάλι πλάτους 35 μ., που θα επαναφέρει την επαφή της θάλασσας με την πόλη και θα λύσει τα προβλήματα πλημμυρών της περιοχής. Στο ίδιο έργο της ανάπλασης περιλαμβάνεται η κατασκευή μικρότερων αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και άλλα αισθητικά έργα. Η ολοκλήρωση των έργων έχει προϋπολογισμό στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. έχουν προβλέψει την απαραίτητη γη για την πραγματοποίησή τους. Το μόνο που μένει είναι να υπάρξει η σχετική βούληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή