Αυξήθηκε ο δείκτης «εγκληματοφοβίας»

Αυξήθηκε ο δείκτης «εγκληματοφοβίας»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης προγραμματίζει η αστυνομία με δράσεις που αφορούν την περίοδο των εορτών και με την υλοποίηση προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό και τώρα μπαίνουν σε εφαρμογή. Ολα αυτά για την αντιμετώπιση του «αυξημένου δείκτη εγκληματοφοβίας», που, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο κ. Αν. Δημοσχάκη, διακατέχει του Ελληνες. Θετικό εκτιμά ότι είναι το ισοζύγιο στη μάχη με το καθημερινό έγκλημα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας.

Η επικαιρότητα όμως δεν δείχνει να συνάδει με τις εκτιμήσεις αυτές, καθώς από πλευράς εγκληματικότητας σημειώθηκαν το τελευταίο τριήμερο αρκετά περιστατικά, με κορυφαία τη ληστεία σε βάρος του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Νέο Κόσμο, όπου οι δράστες αφαίρεσαν περίπου 200.000 ευρώ, καταφέρνοντας να αφοπλίσουν τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί. Στα Γλυκά Νερά, σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, ένοπλος επιχείρησε να αφαιρέσει αυτοκίνητο, μη διστάζοντας να απειλήσει με όπλο τους οδηγούς. Για την αντιμετώπιση της εγκληματοφοβίας λοιπόν, στις 30 Δεκεμβρίου πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας (5 οχήματα) και της Θεσσαλονίκης (2 οχήματα) τα κινητά Αστυνομικά Τμήματα. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, με πλήρωμα έναν αξιωματικό και τέσσερις αστυφύλακες, τα οποία θα σταθμεύουν σε κεντρικά σημεία της πόλης και θα λειτουργούν δίνοντας πληροφορίες και εξυπηρετώντας τους πολίτες, αλλά και σαν σταθμοί άμεσης επέμβασης, σε περίπτωση που κάτι συμβεί.

Τις προσεχείς εβδομάδες θα αρχίσουν να περιπολούν στην Αθήνα, σε πολυσύχναστα σημεία, 1.100 ζευγάρια αστυφυλάκων. Οι πεζές περιπολίες θα ενισχυθούν σύντομα και από τους αστυνομικούς που θα περιπολούν με μοτοποδήλατα μικρού κυβισμού (έχουν ήδη παραληφθεί 300 μοτοποδήλατα). Για την περίοδο των εορτών, έχει προγραμματισθεί εμφανής αστυνομική παρουσία με ενίσχυση των περιπολιών για επιτήρηση στόχων οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως τράπεζες, πολυκαταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αυξημένες θα είναι οι περιπολίες και σε εμπορικά κέντρα, όπου αυξάνονται τα κρούσματα κλοπών και οι αρπαγές τσαντών σε βάρος πολιτών. Η αστυνομική παρουσία θα ενισχυθεί και σε χώρους μαζικής μετακίνησης, όπως οι σταθμοί λεωφορείων και τρένων. Επί ποδός τίθεται και η Τροχαία για την αντιμετώπιση της αυξημένης κίνησης τόσο στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, όσο και εντός του Λεκανοπεδίου.

Προς άρση της βίζας για Ηνωμένες Πολιτείες

Θετική έκβαση ως προς την άρση υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται σύντομα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος παρέπεμψε σε σχετική αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λεττονίας. Ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι ώς το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και «αναμένουμε καλό αποτέλεσμα». Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία που χρησιμοποίησε η χώρα μας για τα δικά τους νέα διαβατήρια.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, σύντομα αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης διαβατηρίων για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, καθώς μελετάται η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης των αιτημάτων τους στη Διεύθυνση Διαβατηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή