Η ασφάλειά μας πάνω από όλα, λένε οι Ελληνες

Η ασφάλειά μας πάνω από όλα, λένε οι Ελληνες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα μιας ιδιαίτερα, απρόσμενα ίσως, «φοβισμένης» ελληνικής κοινωνίας που φέρεται να προκρίνει την ασφάλεια από την ελευθερία, εξακολουθεί να αντιπαθεί κάπως τους μετανάστες και, επιπλέον, διακατέχεται από μια… τεμπελιά, αναδεικνύει το ευρωβαρόμετρο που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα λοιπόν με το ευρωβαρόμετρο, σχεδόν οι δύο στους τρεις Ελληνες (62%) εκτιμά ότι απαιτείται περισσότερη «δικαιοσύνη» αλλά και ισότητα ακόμα και με αντίτιμο τον περιορισμό της ελευθερίας, αίσθημα που συμμερίζονται οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (64%). Αλλωστε, το 85% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων κρίνουν ότι η Δικαιοσύνη εμφανίζεται σήμερα υπερβολικά ανεκτική και ότι θα έπρεπε οι ποινές για τους «εγκληματίες» να είναι πιο αυστηρές. Παρήγορο, ίσως και ενδεικτικό τάσεων, είναι πως το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν τη δικαιοσύνη σημαντικότερη της ελευθερίας εμφανίζει σημαντική πτώση σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση (την άνοιξη) αν και είναι ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση που ζητεί το ευρωβαρόμετρο μεταξύ τριών θετικών εννοιών: τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία. Στην πλέον ακραία μορφή του, το φαινόμενο εμφανίζεται στην Πορτογαλία (80%), ενώ στο άλλο άκρο, πρόκριμα στις προσωπικές ελευθερίες δίνουν οι παραδοσιακοί υπέρμαχοι των προσωπικών ελευθεριών οι Ολλανδοί, οι Σκανδιναβοί και ίσως ο αυστηρότερα «επιτηρούμενος» λαός στην Ευρώπη, οι Βρετανοί.

Κληθέντες να ιεραρχήσουν τις αξίες που θεωρούν σημαντικότερες οι Ελληνες κατατάσσουν τις προσωπικές ελευθερίες αρκετά χαμηλά, στην πέμπτη θέση με μόλις 24%, μετά την ειρήνη (58%), τον «σεβασμό της ζωής» (47%), τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (42%) και τη δημοκρατία (31%), αλλά πριν από το κράτος δικαίου (22%), τη θρησκεία (19%) και την προσωπική ολοκλήρωση (11%). Δεν είναι κατόπιν τούτου τυχαίο ότι τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η «αλληλεγγύη», ο σεβασμός άλλων πολιτισμών (4%) και, τελευταία, η «ανεκτικότητα» (2%). Η ιεράρχηση αυτή, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα κρατούντα στην υπόλοιπη Ευρώπη…

Σε ό,τι αφορά πάλι τη μετανάστευση, το 57% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν έχουν ιδιαίτερη θετική συνεισφορά στη χώρα έναντι ενός 43% που θεωρεί ότι έχουν, ποσοστά που πάλι δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα ευρωπαϊκά.

Σε ό,τι αφορά την ομοφυλοφιλία, περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι αποδέχονται τον γάμο των ομοφυλοφίλων και ο ένας στους τρεις την υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Στην Ελλάδα η εικόνα είναι κάπως διαφορετική, καθώς υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων τάσσεται το 16% των ερωτηθέντων και υπέρ της υιοθεσίας μόλις το 11%, ποσοστά που φέρνουν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά μαζί με την Κύπρο και τη Λεττονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τέλος, υπάρχει και μια άλλη ιδιαίτερα επίκαιρη εν όψει εορτών αξία: ο ελεύθερος χρόνος. Οι δύο στους τρεις Ελληνες (66%) θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερη αξία από την εργασία, άποψη που συμμερίζεται εν τέλει μόνο το 48% των Ευρωπαίων, ενώ πιστοί στις δικές τους παραδόσεις, οι Γερμανοί εμφανίζουν ακριβώς την αντίστροφη από την Ελλάδα εικόνα με τους δύο στους τρεις να δίνουν το πρόκριμα στην εργασία, για να πάρουν έτσι τον ευρωπαϊκό κότινο εργατικότητος, στον αντίποδα των Κυπρίων που σε ποσοστό 69% προτιμούν τις… διακοπές. Τι σημαίνουν όλα αυτά συνολικά; Σχεδόν οι μισοί Ελληνες κρίνουν ότι «τα πράγματα» στη χώρα πάνε προς το χειρότερο», με τη γενική έννοια του όρου, ο ένας στους τρεις αντιθέτως διαπιστώνει ότι έρχονται καλύτερες μέρες, ενώ ο ένας στους πέντε δεν βλέπει καμία κίνηση προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση, αναλογίες που είναι σχεδόν οι ίδιες με εκείνες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή