Οι Αλβανοί μετανάστες αφήνουν τα χωράφια

Οι Αλβανοί μετανάστες αφήνουν τα χωράφια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια (2001-2006) στους τομείς απασχόλησης των μεταναστών. Η κινητικότητα αυτή αφορά κυρίως τους Αλβανούς και τη μετακίνησή τους από τον αγροτικό τομέα στον κατασκευαστικό και τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή, ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα κεντρικά όργανα των Βρυξελλών υιοθετούν αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές, ανέχονται την επέκταση μιας διεθνούς αγοράς εργασίας χωρίς δικαιώματα. Αυτά είναι μερικά συμπεράσματα της χθεσινής ημερίδας του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) για τη μετανάστευση και την αγορά εργασίας.

Αύξηση 15%

Οπως σημείωσε ο διευθυντής του Μεταναστευτικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου κ. Μάρτιν Μπάλντγουιν Εντουαρντς, στην Ελλάδα το 50% των Αλβανών έχει μετακινηθεί από τον αγροτικό στον κατασκευαστικό τομέα και τον τουρισμό. Μάλιστα το 58% των απασχολούμενων στην οικοδομή είναι πλέον Αλβανοί. Πρόκειται για αύξηση 15% συγκριτικά με το 2001. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 80% ο (πολύ μικρότερος) αριθμός των Βουλγάρων που απασχολούνται στις κατασκευές.

Εκτός από τους Αλβανούς, το 80% των Ρουμάνων και το 40% των Βουλγάρων έχουν μετακινηθεί επίσης από τον αγροτικό στον κατασκευαστικό τομέα.

Αντιστοίχως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των απασχολουμένων στα οικιακά (καθάρισμα, φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών) κατά 20% για τις Αλβανίδες, 40% για τις Βουλγάρες και 60% για τις Ρουμάνες. Στα μπαρ και τις ταβέρνες, ο αριθμός των απασχολουμένων μεταναστών έχει αυξηθεί κατά 40% για τους Αλβανούς και 100% για τους Ρουμάνους. Σε απόλυτους αριθμούς αυτή η εργασιακή μετακίνηση επηρεάζεται κυρίως από τους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν το 62% όσων διαθέτουν φέτος άδειες εργασίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των 586.474 αλλοδαπών με νόμιμα έγγραφα το 2006, οι 368.625 είναι Αλβανοί. Σε πολύ μικρότερους αριθμούς συναντώνται 46.114 Βούλγαροι, 26.462 Ρουμάνοι, 20.283 Ουκρανοί, 15.478 Πακιστανοί και 13.496 Γεωργιανοί.

Μεταξύ των μεταναστών με έγγραφα, το 49,3% είναι άνδρες (288.761), το 32,3% είναι γυναίκες (189.627) και το 18,4% παιδιά (108.086). Η πλειοψηφία των Ρουμάνων, των Αλβανών και των Βουλγάρων βρίσκονται σε ηλικία 25-29 ετών, ενώ η πλειοψηφία των Γεωργιανών είναι ηλικίας 40-44 ετών. Ο αριθμός των «νέων» μεταναστών -όπως οι προερχόμενοι από το Πακιστάν και την Ινδία- είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος, αλλά απασχολούνται κυρίως στη μαύρη αγορά.

Η ΓΣΕΕ

Στην αντίφαση μεταξύ διακηρυγμένης μεταναστευτικής πολιτικής στην Ε.Ε. και πραγματικότητας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας αναφέρθηκε ο κ. Πέτρος Λυνάρδος-Ρυλμόν από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η Ε.Ε. επιδιώκει θεωρητικά να επιλέγει τους μετανάστες με βάση τις ειδικότητές τους, να εμποδίζει την είσοδο των υπολοίπων και να επιτυγχάνει την κοινωνική ένταξη όσων βρίσκονται στα όριά της.

Την ίδια στιγμή συνυπογράφει τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας αγοράς εργασίας εκτός ελέγχου των εθνικών νομοθεσιών. Αποτέλεσμα είναι η ανάγκη υιοθέτησης ρυθμίσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή