Αγκομαχούν τα απορριμματοφόρα…

Αγκομαχούν τα απορριμματοφόρα…

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωσή του για καθαρή Αθήνα κατά τη διάρκεια των εορτών συνεχίζει να δίνει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Θ. Μπεχράκης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες – που καθημερινά πολλαπλασιάζονται – στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ηδη σε ορισμένες γειτονιές της πόλης τα απορριμματοφόρα έχουν εμφανώς αργήσει να κάνουν την εμφάνισή τους, και τα σκουπίδια συσσωρεύονται δίπλα στους ήδη κορεσμένους κάδους. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για δύσοσμο χάος που αναμένεται να δημιουργηθεί αμέσως μετά τις γιορτές.

Και ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ για τους τρεις ΧΥΤΑ (Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή) αναμένεται να εκδοθούν στις αρχές του 2007, το ενδιάμεσο «κύτταρο» στη Φυλή φαίνεται να δείχνει… ανησυχητικά τις αντοχές του. Με συμπληρωματικές εργασίες δίνεται παράταση της δυναμικής του, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η διαδικασία αδειοδότησης ειδικού χώρου, στην ίδια περιοχή, για να δεχτεί σκουπίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα απορριμματοφόρα του δήμου καθημερινά αγκομαχούν να πορσεγγίσουν τη χωματερή με αποτέλεσμα να περιμένουν ακόμη και τρεις ώρες έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από την πλευρά τους όμως οι δήμαρχοι, παλαιοί και νέοι, της Ανατολικής Αττικής δίνουν το δικό τους αγώνα προκειμένου το Γραμματικό και η Κερατέα να πάψουν να υποδεικνύονται ως Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Χθες ο νέος δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 δήλωσε, για άλλη μία φορά, ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα σκουπίδια είναι παράλογο. «Είκοσι δήμοι στην Αττική προσπαθούν εδώ και δέκα χρόνια να λύσουν το πρόβλημα με τα απορρίμματά τους, αφού κανείς δεν τους επέτρεπε μέχρι και χθες να φτιάξουν τις απαραίτητες υποδομές. Σήμερα στους δήμους αυτούς, που παράγουν μόνο το 3,5% των απορριμμάτων όλης της Αττικής κατασκευάζονται δυο μεγάλοι ΧΥΤΑ.

Αναλύοντας τα αδιέξοδα της διαχείρισης των απρορριμμάτων ο κ. Ιατρού είπε κατηγορηματικά ότι όποια λύση και να υιοθετηθεί, αν δεν προηγηθεί ανακύκλωση, θα είναι και πάλι θνησιγενής και ολέθρια για το περιβάλλον. «Το σύνολο των απορριμμάτων (5.000 τόνοι ημερησίως) δεν είναι δυνατόν να το διαχειριστούμε εντός της Αττικής, ακόμη και με το μοντέλο της Βιέννης. Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ανακύκλωση».

Το βέβαιο πάντως είναι ότι αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το μείζον θέμα των σκουπιδιών στην Αθήνα θα επιστρέψει δριμύτερο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή