Αποφυλάκιση Μπουρμπούλια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξή της, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων αναμένεται να αγγίξει τους εκατό, δύο εκ των κατηγορουμένων που κρατούνταν στις φυλακές Κορυδαλλού, αποφυλακίζονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Πρόκειται για την πρώην 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Γιώργο Νικολακόπουλο, οι οποίοι βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού για αδικήματα που άπτονται του παραδικαστικού κυκλώματος.

Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης (σ.σ. η δεύτερη κατά σειρά) που κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο επικαλούμενη λόγους υγείας η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και διέταξε την παύση της προσωρινής της κράτησης επιβάλλοντας εγγύηση 70.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Στην αίτηση η πρώην ανακρίτρια ζητούσε την αποφυλάκισή της προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας -οργανικής αλλά και ψυχοσωματικής φύσης- που της έχουν παρουσιασθεί. Στην αίτηση αποφυλάκισης μάλιστα περιελαμβάνετο και γνωμάτευση του ιατρού των φυλακών, ο οποίος ανέφερε ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η κ. Μπουρμπούλια «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν υπό συνθήκες προσωρινής κράτησης λόγω επιδείνωσης της ήδη επιβαρυμένης ψυχικής της υγείας» με αποτέλεσμα από τυχόν επιδείνωσή τους να επαπειλείται ακόμη και η ζωή της. Στην ίδια αίτηση η κ. Μπουρμπούλια επικαλείτο επίσης πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έκρινε ότι σε περίπτωση που απορριφθεί αίτηση αποφυλάκισης και παραλλήλως δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας του κρατουμένου, τούτο συνιστά επί της ουσίας βασανιστήριο. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για αποφυλάκιση της κ. Μπουρμπούλια, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας αναφέρθηκε στην «αταλάντευτη απόφαση της δικαστικής ηγεσίας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της κάθαρσης… για λόγους υγείας της Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά της εμφανώς ικανοποιημένη από τη δικαστική αυτή εξέλιξη η συνήγορος υπεράσπισης της κ. Μπουρμπούλια, κ. Σούλη Σταυρή, δήλωσε στην «Κ» ότι «αν και δεν γνωρίζω το ακριβές σκεπτικό του βουλεύματος, την απόφαση αυτή την αναμέναμε καθώς η Δικαιοσύνη ακόμα και υπό το πιο αυστηρό της πρόσωπο δεν παύει να μεριμνά για τον κατηγορούμενο του οποίου προέχει κατ’ αρχήν η προστασία της φυσικής του υπόστασης και περαιτέρω των υπερασπιστικών του δικαιωμάτων». Με έτερο βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Νικολακόπουλος. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την προσωρινή του κράτηση. Στον κατηγορούμενο, το Συμβούλιο Εφετών επέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή