Μισοάδειο μοιάζει το ποτήρι μας…

Μισοάδειο μοιάζει το ποτήρι μας…

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες έβγαλαν τα μαύρα γυαλιά με τα οποία ατένιζαν το μέλλον και φόρεσαν τα γκρι. Στο κατώφλι του 2007, είναι λιγότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά περισσότερο απαισιόδοξοι συγκριτικά με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Οι Ελληνες αναμένουν δυσμενέστερες οικονομικές εξελίξεις τον επόμενο χρόνο σε ποσοστό 53% (στο προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο το ποσοστό των απαισιόδοξων ήταν 57%) και επιδείνωση της εργασιακής κατάστασης σε ποσοστό 55% (από 59%). Αντίθετα, Ολλανδοί, Εσθονοί, Λιθουανοί, Σουηδοί, Ιρλανδοί περιμένουν οικονομική και εργασιακή πρόοδο στη χώρα τους. Εκείνοι που σίγουρα δεν ελπίζουν ότι το νέο έτος θα φωτίσει τους τομείς της οικονομίας και της εργασίας είναι οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι και οι Ούγγροι, οι οποίοι επίσης εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά αισιοδοξίας.

Οι επτά στους δέκα Ελληνες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την καθημερινή τους ζωή, όμως είναι πολύ λιγότερο ικανοποιημένοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αν σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν όλοι οι Σουηδοί (98%) δηλώνουν αρκετά/πολύ ικανοποιημένοι, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι σκανδιναβικοί λαοί, αλλά και οι Κάτω Χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία). Ο μέσος όρος ικανοποίησης των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την καθημερινότητά τους είναι 82%. Πάντως, οι προβλέψεις των Ελλήνων για τη δική τους προσωπική πορεία, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας είναι λίγο καλύτερες, καθώς το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι περιμένει μια καλύτερη ζωή γενικά, ενώ το 45% προβλέπει στασιμότητα. Μάλιστα, η στασιμότητα είναι ιδιαίτερα έντονη στην προσωπική – επαγγελματική ζωή, καθώς το 67% απάντησε ότι αναμένει «περίπου τα ίδια».

Κορυφαίο πρόβλημα εξακολουθούν να θεωρούν οι Ελληνες πολίτες την ανεργία (56%), αν και κάθε χρόνο είναι ολοένα και λιγότεροι αυτοί που την αξιολογούν ως μείζον πρόβλημα. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, το ποσοστό αυτών που ιεραρχούν την ανεργία ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σημείωσε πτώση 20 ποσοστιαίων μονάδων. Παρ’ όλα αυτά εννιά στους δέκα Ελληνες εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την παρούσα κατάσταση απασχόλησης στην Ελλάδα τη στιγμή που το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 70%. Επιπλέον, κακή χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οι οκτώ στους δέκα, ενώ αντίθετα θετικά αξιολογούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε ποσοστό 70%.

Εντυπωσιακό, πάντως, παραμένει το γεγονός ότι το 60% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα διαθέτει δικό του διαμέρισμα ή σπίτι, που το έχει εξοφλήσει, ενώ από το σύνολο των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν μόλις το 42% διαθέτουν δικές τους κατοικίες. Κάτοχοι αυτοκινήτου είναι το 65% των Ελλήνων και το 73% των Ευρωπαίων. Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας χωρίς τηλεόραση (100%), ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, ένα ποσοστό 2% ζει χωρίς τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή