Υδάτινο πάρκο στην περιοχή Π. Φαλήρου

Υδάτινο πάρκο στην περιοχή Π. Φαλήρου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ξεχωριστά δώρα για τους φίλους του υδάτινου κόσμου κρύβει φέτος ο… σάκος του Αη Βασίλη: για τους μεν κατοίκους της πρωτεύουσας, τα σχέδια ενός ολοκαίνουργιου ενυδρείου, το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Και για τους επισκέπτες του «Θαλασσόκοσμου», δύο σπάνιους ταυροκαρχαρίες από τις θάλασσες της Νοτίου Αφρικής, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στη νέα τους. στέγη, το ενυδρείο της Κρήτης (συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας), τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κ. Γιώργος Χρόνης κατατέθηκε ήδη και έγινε δεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα πρόταση για την κατασκευή ενός υδάτινου πάρκου στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Π. Φαλήρου. Βάσει της μελέτης, εκτός από το ενυδρείο, που θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Κρήτης, η «Υδρόσφαιρα» (όπως θα είναι το όνομα της εγκατάστασης) θα περιλαμβάνει επιπλέον και ένα πάρκο έκτασης άνω των 4.000 τ. μ όπου θα αναπαρασταθούν όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας: παράκτια, θαλάσσια, ποτάμια…

Το ενυδρείο αντίστοιχα θα καλύπτει έκταση 6.500 τ. μ και θα περιλαμβάνει 100 δεξαμενές χωρητικότητας 4 εκατομμυρίων λίτρων νερού, τρεις φορές δηλαδή μεγαλύτερες από αυτές του ενυδρείου Κρήτης, το οποίο μέχρι σήμερα κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου της Μεσογείου και ενός εκ των πιο σύγχρονων ολόκληρης της Ευρώπης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 27 εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

«Στοχεύουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του υδάτινου κόσμου, τους κινδύνους που τον απειλούν και τις δυνατότητες προστασίας του. Δεν θα υπάρχουν μόνο θαλάσσιοι οργανισμοί αλλά θα αναπαρασταθούν ποτάμια και λιμναία οικοσυστήματα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χρόνης.

Εξάλλου, μόνο αισιόδοξα είναι για τους υπευθύνους του ΕΛΚΕΘΕ τα μηνύματα από τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του «Θαλασσόκοσμου», καθώς ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε άνοιξε τις πύλες του μέχρι σήμερα, το ενυδρείο δέχτηκε 350.000 επισκέπτες, ενώ σε ημερήσια βάση τους «ενοίκους» του επισκέπτονταν κατά μέσο όρο 1.000 άτομα!

Ποιοτική έρευνα που διενήργησαν οι υπεύθυνοι του ενυδρείου Κρήτης έδειξε ότι το 98,9% των επισκεπτών αποκόμισε θετική εντύπωση από την ξενάγηση στο εσωτερικό του. Προέκυψε ακόμα ότι από το σύνολο των επισκεπτών, οι 104.000 ήταν ανήλικοι μαθητές, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό, με τους Τσέχους, τους Ρώσους και τους Ρουμάνους να είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας.

«Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε την άφιξη δύο νέων καρχαριοειδών που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες, τους αποκαλούμενους ταυροκαρχαρίες», λέει στην «Κ» ο υπεύθυνος του «Θαλασσόκοσμου» κ. Μιχάλης Παπαδάκης.

Σημειώνει ακόμα ότι αντίθετα με ό, τι ανέμεναν αρχικά, το ενδιαφέρον των επισκεπτών δεν κέντρισαν οι καρχαρίες αλλά αντίθετα, ιππόκαμποι, χταπόδια και ορισμένα «εξωτικά» είδη, η συμπεριφορά των οποίων είναι παντελώς άγνωστη στους ανθρώπους.

Σειρά έχει η Καβάλα

Εκτός από την Κρήτη που διαθέτει ήδη το δικό της ενυδρείο και την Αθήνα που πρόκειται να αποκτήσει σύντομα, και φορείς της Καβάλας εκδήλωσαν πρόσφατα ζωηρό ενδιαφέρον για την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης εγκατάστασης όπου θα φιλοξενηθούν τα είδη που συναντώνται στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνο.

Οπως αποκαλύπτει με δηλώσεις του στην «Κ» ο υπεύθυνος του ενυδρείου Κρήτης κ. Μιχάλης Παπαδάκης το έργο της κατασκευής ενυδρείου στην Ανατολική Μακεδονία έχει κατ’ αρχήν εγκριθεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για την κατασκευή του στην πόλη της Καβάλας, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή