Ο μύθος των λευκών Χριστουγέννων…

Ο μύθος των λευκών Χριστουγέννων…

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποιον θα χαλάσει το χατίρι ο καιρός; Σε όσους ονειρεύονται «λευκά» Χριστούγεννα ή σε όσους θέλουν να μετακινηθούν με ευκολία και ασφάλεια, χωρίς να ανησυχούν για τις διαθέσεις του; Τελικά, όπως όλα δείχνουν, χαμένοι θα είναι όλοι, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν σήμερα και κυρίως αύριο θα είναι ασθενείς και δεν θα κρατήσουν πολύ, ενώ οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που θα διατηρηθούν έως και τα Χριστούγεννα, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Πιο αναλυτικά, χιόνια αναμένονται αύριο στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αλλά και στα ορεινά της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Βόρειας Κρήτης. Στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, δεν αποκλείεται να πέσει χιονόνερο. Οπως σημειώνει όμως στην «Κ» ο διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ, κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. «Το σημαντικότερο στοιχείο του καιρού θα είναι οι ισχυροί βοριάδες (8 μποφόρ θα πνέουν αύριο στο Αιγαίο) και το κρύο κυρίως στα Βόρεια και Ανατολικά».

Το Σάββατο

Πράγματι, το Σάββατο, δεν αναμένονται χιονοπτώσεις, ωστόσο η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση (παγετός θα επικρατήσει τη νύχτα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα), ενώ οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Ιόνιο τοπικά πολύ ισχυροί, και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού τόσο ανήμερα τα Χριστούγεννα όσο και τις επόμενες ημέρες. «Ο Δεκέμβρης έως τώρα χαρακτηρίζεται από ανομβρία και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες», αναφέρει ο κ. Ζιακόπουλος. «Ωστόσο και στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η ανομβρία αποτέλεσε σοβαρότερο πρόβλημα, ενώ έχουν περάσει Δεκέμβριοι με πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο σε επίπεδο μέσων τιμών όσο και σε επίπεδο μέγιστων τιμών θερμοκρασίας».

Μόνο δύο φορές

Ο ίδιος κάνει επίσης λόγο για τον… μύθο των «Λευκών Χριστουγέννων». Στην Αθήνα, ο μέσος αριθμός ημερών με χιόνι τον Δεκέμβριο είναι… 0,5 («δηλαδή χιονίζει τον Δεκέμβριο μια μέρα κάθε δύο χρόνια»), ενώ στην Τρίπολη είναι 1,4, στη Λάρισα 1,1, στη Θεσσαλονίκη 1,5 και στη Φλώρινα 5,9 ημέρες. «Με αυτά τα δεδομένα, οι πιθανότητες η ημέρα των Χριστουγέννων να είναι η μέρα χιονιού, είναι πολύ μικρές», λέει ο κ. Ζιακόπουλος. Πράγματι, τα τελευταία 35 χρόνια στην Αθήνα χιόνισε ανήμερα των Χριστουγέννων μόνο δύο φορές, το 1986 και το 1992…

Συγκρίσεις με άλλες χρονιές

Μπορεί να μην έχουμε ακόμα «καταλάβει» Χριστούγεννα, εξαιτίας της παρατεταμένης καλοκαιρίας, αλλά σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ο φετινός Δεκέμβριος είναι μάλλον… κρύος. Για την Αθήνα, αλλά και για όλη τη χώρα, ο θερμότερος Δεκέμβριος ήταν εκείνος του 1960. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα ήταν 17,2 βαθμοί Κελσίου, στη Θεσσαλονίκη 15,6 βαθμοί Κελσίου και στη Λάρισα 14,5 βαθμοί Κελσίου. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Ζιακόπουλος, «ο φετινός Δεκέμβριος φαίνεται να εξελίσσεται θερμοκρασιακά σε χαμηλότερα επίπεδα».

Ζεστό Δεκέμβριο έζησε η Αθήνα και το 1963, όταν η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν οι 14,4 βαθμοί Κελσίου, ενώ ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει και έως τους 22,6 βαθμούς Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή