Σε σχολική γιορτή ανεβάζουν το σίριαλ «Παρά πέντε»

Σε σχολική γιορτή ανεβάζουν το σίριαλ «Παρά πέντε»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ολοκαίνουργιο, χριστουγεννιάτικο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς «Παρά πέντε» θα παιχτεί αύριο. Οχι όμως στην τηλεόραση, αλλά στο Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου. Επίδοξες σεναριογράφοι και σκηνοθέτιδες της Α΄ Γυμνασίου «έστησαν» το χριστουγεννιάτικο σκετς επάνω στη δημοφιλή σειρά, με μαθητές και μαθήτριες από τα πέντε τμήματα της τάξης.

Στο ερώτημα γιατί επελέγη το συγκεκριμένο αντί για ένα θέμα περισσότερο ταιριαστό στην περίσταση, η απάντηση έρχεται αποστομωτική: «Τα παιδιά θα βαριούνταν αν κάναμε μια απλή χριστουγεννιάτικη γιορτή», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η δωδεκάχρονη Λευκοθέα Κουτελιέρη, που έγραψε το κείμενο. «Αυτά είναι για το Δημοτικό. Θέλαμε κάτι πρωτότυπο, που να τους αρέσει και να γελάσουν. Και εφόσον στις ημέρες μας τα παιδιά παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, πιστεύαμε ότι αυτή ήταν καλή ιδέα», προσθέτει.

Φορτωμένο πρόγραμμα

Πάντως, τα παιδιά προσπαθούν να εντάξουν εποικοδομητικές εξωσχολικές δραστηριότητες στο φορτωμένο πρόγραμμά τους, όπως παραδοσιακούς χορούς. Επιπλέον, το συγκεκριμένο σχολείο γειτνιάζει με το θέατρο του Νίκου Δαφνή «Κάτω από τη Γέφυρα» στον σταθμό του Νέου Φαλήρου, οπότε σχολικές επισκέψεις είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν.

«Βλέπετε ανελλιπώς «Παρά πέντε»» ρωτάμε λίγο πριν από την πρόβα της Δευτέρας. «Βέέέβαιαααααα», απαντούν όλα μαζί και από το κείμενο της παράστασης φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν πλήρως αφομοιώσει μοντέλα διαλόγων και χαρακτηριστικές ατάκες. Στις έξι σκηνές, οι ρόλοι είναι μικροί «για να μπορούμε να το σκηνοθετήσουμε» και για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Με τη Λευκοθέα, σκηνοθετεί η συμμαθήτριά της, Μαρία Ματζώρου, που εκτελεί και χρέη αφηγήτριας. Από κοντά και ο άνθρωπος – ορχήστρα Ελένη Λαλάι, που «συνσκηνοθετεί» και υποδύεται την τηλεοπτική Αγγέλα και τη Θεοπούλα. Στα λιτά σκηνικά που έφτιαξαν, θα επιχειρήσουν να αποδώσουν εικόνα της Ελβετίας, όπου υποτίθεται ότι θα καταλύσει η πεντάδα, με τη Ζουμπουλία να νομίζει ότι βρίσκεται στην Αράχωβα. Για τα κοστούμια «σκάλισαν» τις ντουλάπες της μαμάς και του μπαμπά, μάλλον και της γιαγιάς.

Ο θίασος είναι πλήρης, με πρωταγωνιστικούς και δευτερεύοντες ρόλους: τον Αλέξη (Λεωνίδας Κουμανάκης), δεξί χέρι της Ντάλιας (Κατερίνα Λυκουρίνου), τις υπηρέτριές της Μάρθα (Βάσω Μπούτα) και Ρίτσα (Χριστίνα Ράπτη), τη Μαριλένα (Λευκοθέα Κουτελιέρη), «ξινή» συμπεθέρα της Ζουμπουλίας (Μηνοδώρα Μαργέλλου), τον Θωμά (Θοδωρής Σουστακόφσκι), την «κοντή» νύφη της Θεοπούλας, Γαρουφαλιά (Αναστασία Δρούζα), που όπως και στη σειρά δεν είναι κοντή, τη Σόφη (Ευγενία Παπαδοπούλου), γιαγιά του διοπτροφόρου Σπύρου (Μανώλης Σφυγκάκης), την εξαδέλφη του Φώτη (Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης), Φρίντα (Βάσω Παναγοπούλου), την Αμαλία (Ζωή – Μαρία Καράμπελα) και τους δύο «κακούς» (Χριστόφορος Κοπαλίδης, Γιάννης Ανδριώτης). Το στοιχείο του επίκαιρου δίνει ο Αη Βασίλης (Αμαρίλντο Νικολάρε), που συμφιλιώνει «κακούς» και καλούς. Ετοιμο και το ηθικό δίδαγμα των Χριστουγέννων.

Τι λέει όμως ο δημιουργός της σειράς για την προσπάθεια των μαθητών; «Τα παιδιά δεν το επέλεξαν σαν τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία, αλλά μάλλον σαν κάτι που αγαπούν πολύ» δηλώνει στην «Κ» ο Γιώργος Καπουτζίδης. «Είναι πιο αγνά στις επιλογές τους και σε αυτήν τη λογική, με χαροποιεί το γεγονός ότι το διάλεξαν. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με τη συμφιλίωση των καλών με τους “κακούς”. Τελικά, κάποιες φορές, η τηλεόραση μπορεί να προσφέρει υλικό για να προχωρήσει κάποιος τη σκέψη του παραπέρα», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή