Απελάθηκαν τρεις Εσφιγμενίτες

Απελάθηκαν τρεις Εσφιγμενίτες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με απελάσεις Εσφιγμενιτών μοναχών που έλαβαν μέρος στην προχθεσινή συμπλοκή στις Καρυές αντέδρασε η πολιτεία στα θλιβερά επεισόδια μεταξύ αντιφρονούντων μοναχών στο Αγιον Ορος. Οι αρχές απαγόρευσαν την επιστροφή στη χερσόνησο του Αθω τριών ζηλωτών που είχαν μεταβεί στο νοσοκομείο Πολυγύρου μετά τη συμπλοκή στο κονάκι της Εσφιγμένου με μοναχούς της νόμιμης αδελφότητας όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Ταυτόχρονα απομάκρυναν από τις Καρυές έναν ακόμα Εσφιγμενίτη που συνέλαβαν στο αντιπροσωπείο.

Οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης παλαιότερης απόφασης της Ιεράς Κοινότητας, αλλά και της Πολιτικής Διοίκησης για απομάκρυνση όλων των Εσφιγμενιτών μοναχών -υπολογίζονται γύρω στους 120- από το Αγιον Ορος. Οι ζηλωτές είχαν προσφύγει τότε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε και έκτοτε όλοι τους τελούν υπό απέλαση. «Πρακτικά οι απελάσεις δεν έχουν κανένα νόημα αφού οι απελαθέντες είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν και έχουν χίλιους δυο τρόπους να το κάνουν χωρίς να τους εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες», τόνιζε στην «Κ» αγιορείτικη πηγή στις Καρυές που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Εσφιγμένου.

«Εαν η πολιτεία δεν ξεκαθαρίσει τη στάση της η πληγή θα αιμορραγεί. Ομως δεν φαίνεται διατεθειμένη να επωμισθεί μια τέτοια ευθύνη, να απομακρύνει, δηλαδή, διά της βίας, εάν χρειαστεί, τους καταληψίες», πρόσθεσε. Η κατάσταση, εν τω μεταξύ, στην Αθωνική πολιτεία παραμένει τεταμένη. Στην Εσφιγμένου οι φανατικοί ζηλωτές λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιχείρησης βίαιης απέλασής τους από το μοναστήρι, ενώ από την ιστοσελίδα τους στο Διαδίκτυο δίνουν τη δική τους εκδοχή για τα επεισόδια εξαπολύοντας μύδρους κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Οι αγύρτες μοναχοί που εξαπέλυσαν την επίθεση βρίσκονται υπό την πνευματική εξουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος αναγνωρίζει αυτούς ως πνευματικά του τέκνα και θεωρεί τους μοναχούς που δέχθηκαν την επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «ανταρτες» που θα πρέπει να υπακούσουν στον τρόπο που αυτός προσωπικά ερμηνεύει την πίστη», σημειώνουν.

Η Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα γύρω απο το κονάκι της Εσφιγμένου στις Καρυές, φοβούμενη νέα επεισόδια. Η είδηση για τη συμπλοκή έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή