Κατσίκια – τέρατα γάλα με διοξίνες στους Ταγαράδες

Κατσίκια – τέρατα γάλα με διοξίνες στους Ταγαράδες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Νεογέννητα κατσίκια, χωρίς πόδια ή με κεφάλι σαν του ξιφία και άλλα που πεθαίνουν μόλις γεννηθούν.

Γίδινο γάλα και κρέας «φορτωμένα» με διοξίνες και ένα κοπάδι χιλίων ζωντανών που πρέπει να θανατωθεί.

Οι αναλύσεις δειγμάτων από ζώα που βόσκουν πέριξ της χωματερής των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης, μετά τη φωτιά του καλοκαιριού, που έγιναν στα εργαστήρια του Δημόκριτου για λογαριασμό της νομαρχίας προκαλούν ανησυχία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το επίπεδο των διοξινών στο κοπάδι γιδιών του κτηνοτρόφου κ. Αγγελου Γκοτζαμάνη, που εδώ και καιρό έχει τεθεί σε καραντίνα, είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι αρχές πήραν αίμα και από τον ίδιο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φέρει και αυτός στο σώμα του διοξίνες.

«Γεννιούνται κατσίκια τέρατα. Για πρώτη φορά στα 40 χρόνια που εκτρέφω ζώα εδώ εμφανίζονται κρούσματα τερατογένεσης. Πολλά κατσίκια ψοφάνε μόλις γεννηθούν και άλλα βγαίνουν χωρίς μάτια και με κεφάλι ξιφία», είπε στην «Κ» ο βοσκός.

Ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για ζητήματα περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μπίκος, επιβεβαίωσε την εμφάνιση τερατογενέσεων και μάλιστα είπε ότι μπορεί το πρόβλημα στο κοπάδι να μην εμφανίστηκε τώρα με την πυρκαγιά, αλλά να υπάρχει από παλαιότερα.

«Ενδέχεται τα γίδια να επιβαρύνονταν με διοξίνες εδώ και χρόνια τρώγοντας κορυφές των θάμνων σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη χωματερή», είπε.

Ο αντινομάρχης ανέφερε ότι οι αρχές σχεδιάζουν την ομαδική σφαγή σε ασφαλείς συνθήκες, ενώ διαβεβαίωσε ότι έως τώρα από το συγκεκριμένο κοπάδι δεν έχει διοχετευθεί γάλα και κρέας στο καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι από τον Αύγουστο έχει τεθεί σε απομόνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή