Οι νησιώτες δεν εμπιστεύονται το ΕΣΥ

Οι νησιώτες δεν εμπιστεύονται το ΕΣΥ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ στους δέκα Κυκλαδίτες δηλώνουν ότι σε περίπτωση προβλήματος υγείας που θα απαιτούσε νοσηλεία προτιμούν να απευθυνθούν σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ δύο στους δέκα έχουν επισκεφθεί γιατρό της πρωτεύουσας για πρόβλημα που θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν στο νησί τους. Σε γενικές γραμμές οι κάτοικοι των Κυκλάδων δηλώνουν «μέτρια ικανοποιημένοι» από το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τους κατοίκους της Σαντορίνης να εμφανίζονται ως οι πιο δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας. Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα έρευνας για τις υπηρεσίες υγείας στις Κυκλάδες που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής από την εταιρεία FOCUS, σε δείγμα 609 Κυκλαδιτών, ηλικίας από 25-54 ετών.

Οι κάτοικοι των Κυκλάδων κατά μέσο όρο επισκέπτονται 5 φορές τον χρόνο γιατρούς ή μονάδες υγείας, έναντι 7-8 επισκέψεων ετησίως που κάνει ο υπόλοιπος πληθυσμός της χώρας. Το 18,8% των Κυκλαδιτών αναζήτησε γιατρό στην Αθήνα, και μάλιστα για πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο νησί του. Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 2002, όπου σε αντίστοιχη έρευνα ήταν 13,5%. Επιπλέον, σε περίπτωση προβλήματος υγείας που απαιτεί νοσηλεία, οκτώ στους δέκα Κυκλαδίτες -πλην των Συριανών που έχουν νοσοκομείο στο νησί τους- δηλώνουν ότι επιλέγουν να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Περίπου οι μισοί κάτοικοι των Κυκλάδων δηλώνουν μέτρια ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας και μόνο ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Η Σύρος είναι το νησί με τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης, ενώ τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Ως τα πιο σημαντικά προβλήματα των υπηρεσιών υγείας των Κυκλάδων, αναδεικνύονται από τους νησιώτες, η έλλειψη γιατρών -και συγκεκριμένα παιδιάτρων, καρδιολόγων, γυναικολόγων, ορθοπαιδικών και παθολόγων- και εξοπλισμού καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή