Τελεσίγραφο από ΕΥΔΑΠ σε δήμους

Τελεσίγραφο από ΕΥΔΑΠ σε δήμους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατασχέσεις απειλεί η ΕΥΔΑΠ πολλούς δήμους της Αττικής, προκειμένου να εισπράξει τα 130 εκατ. ευρώ που της χρωστούν. Η εταιρεία απειλεί ότι θα κατάσχει τα κονδύλια χρηματοδότησης των δήμων, παγώνοντας κάθε τους δραστηριότητα -εκτός από τις μισθοδοσίες των δημοτικών υπαλλήλων- ενώ αρνείται την παροχή νέων συνδέσεων σε δήμους που έχουν οφειλές. Μοναδική διέξοδος που δίνεται, εκτός από την αποπληρωμή των χρεών, είναι η διευθέτησή τους μέσω της παραχώρησης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ.

Η αποστολή κατασχετηρίων αφορά κυρίως δήμους και κοινότητες του Θριασίου και της βόρειας Αττικής, που υδρεύονται από τις κεντρικές παροχές της ΕΥΔΑΠ, αλλά χρησιμοποιούν δικό τους δίκτυο. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κ. Κωστούλας, τα χρέη των δήμων προς την εταιρεία ξεπερνούν πλέον τα 120-130 εκατ. ευρώ, τα οποία δηλώνει αποφασισμένος να τα εισπράξει μέσα στο 2007. Σύμφωνα με τον κ. Κωστούλα, πρόκειται κυρίως για χρέη από την υδροδότηση περιοχών που λαμβάνουν νερό από τις κεντρικές παροχές της ΕΥΔΑΠ και δεν πληρώνουν. Τις μεγαλύτερες οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ έχουν οι Δήμοι Αρτέμιδος (Λούτσας) και Μεγάρων, με 11,5 εκατ. ευρώ έκαστος, ενώ ακολουθούν οι Δήμοι Ανω Λιοσίων και Μαραθώνος.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, με την αποστολή κατασχετηρίων, η εταιρεία στοχεύει να εισπράξει τις οφειλές από τους ειδικούς λογαριασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δήμοι που χρωστούν θα «στραγγαλιστούν» οικονομικά, καθώς οι μόνοι λογαριασμοί που δεν θα πειραχθούν θα είναι εκείνοι της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους. Ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ αρνείται να παράσχει περισσότερο νερό στους συγκεκριμένους δήμους, αποκλείοντας τη δυνατότητα σύνδεσης νέων παροχών. Η κίνηση αυτή ασκεί μεγάλη πίεση σε δήμους που έχουν ταχεία οικιστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Κωστούλα, ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και από προηγούμενες διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ, οι οποίες όμως «πάγωσαν» έπειτα από πολιτικές πιέσεις.

Η μοναδική διέξοδος που δίνει η εταιρεία στους δήμους, εκτός από την άμεση αποπληρωμή των χρεών, είναι η διευθέτησή τους μέσω της εξαγοράς του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτό συνέβη και προ ημερών στη Λυκόβρυση, το δίκτυο της οποίας πέρασε πλέον στον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ, ενώ οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με Νέα Ερυθραία και Νέα Πέραμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή