Ψυχρολουσία συνταξιούχων λόγω πλαστών ευρώ των 200

Ψυχρολουσία συνταξιούχων λόγω πλαστών ευρώ των 200

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο κύκλωμα διοχέτευσης πλαστών χαρτονομισμάτων, με χώρα προέλευσης πιθανότατα τη Βουλγαρία, εκτιμούν οι διωκτικές αρχές ότι βρίσκεται πίσω από την υπόθεση πληρωμής συνταξιούχων στον Δομοκό με πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. Οταν οι συνταξιούχοι πήγαν να πληρώσουν διάφορες υποχρεώσεις τους και να ψωνίσουν από επιχειρήσεις της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι τα χαρτονομίσματα ήταν πλαστά και έγιναν σχετικές καταγγελίες στην αστυνομία. Οι απανωτές καταγγελίες συνταξιούχων και το γεγονός ότι τα επίμαχα χαρτονομίσματα προέρχονταν από πληρωμή συντάξεων που έγινε τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν τους αστυνομικούς στο τοπικό υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Σε έλεγχο που έγινε εκεί, βρέθηκαν 109 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι επιπλέον 91 χαρτονομίσματα δόθηκαν από τους διανομείς του ταχυδρομείου σε συνταξιούχους. Συνολικά δηλαδή, στα ταμεία του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ κάποιος είχε τοποθετήσει 200 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, αντικαθιστώντας γνήσια χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 40.000 ευρώ. Ερευνάται το ενδεχόμενο η υπόθεση να σχετίζεται με κατάχρηση χρημάτων από το ταμείο, δηλαδή κάποιος να καταχράστηκε χρήματα και φοβούμενος έλεγχο, να τοποθέτησε τα πλαστά χαρτονομίσματα.

Από την αστυνομία σχηματίσθηκε δικογραφία εναντίον δύο υπαλλήλων του συγκεκριμένου υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ, διότι, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ., οι συγκεκριμένοι είχαν πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα πλαστά χαρτονομίσματα. Εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς οι δύο υπάλληλοι, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, δήλωσαν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με το περιστατικό, ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματικός, κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους υπέπεσαν σε αντιφάσεις.

Οπως προσθέτει ο αξιωματικός, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες, τα πλαστά χαρτονομίσματα είναι πολύ καλής ποιότητας και δύσκολα γίνεται αντιληπτή η πλαστότητά τους. Ετσι, αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να τα έχουν φτιάξει μόνοι τους και ως πλέον πιθανή θεωρείται η εκδοχή να τα προμηθεύθηκαν από οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων με έδρα πιθανότατα τη Βουλγαρία. Οι έρευνες στρέφονται σε αυτήν την κατεύθυνση, στο να διαπιστωθεί από ποιον πήραν τα πλαστά χαρτονομίσματα. «Αν επρόκειτο για χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, τα οποία σχεδόν κανείς δεν ελέγχει, είναι πολύ πιθανό να μη γινόταν άμεσα αντιληπτό τι συμβαίνει», αναφέρει ο ίδιος αξιωματικός.

Πάντως, οι συνταξιούχοι που βρέθηκαν με πλαστά χαρτονομίσματα στα χέρια τους, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς τα προσκομίζουν στα ΕΛΤΑ και γίνεται αντικατάστασή τους με γνήσια χαρτονομίσματα.

ΠΑΣΟΚ: Σπείρα ΔΑΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, απηύθυναν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, Χάρης Τσιόκας και Ντίνος Ρόβλιας, ζητώντας τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με σπείρα της ΔΑΚΕ πίσω από την καταβολή συντάξεων με πλαστά χαρτονομίσματα από το Ταχυδρομείο Δομοκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή