Με 9 χλμ./ώρα η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας

Με 9 χλμ./ώρα η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονειρο θερινής νυκτός αποτελούν οι γρήγορες μετακινήσεις στις κεντρικές οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου, καθώς τα οχήματα εξακολουθούν να κινούνται «σημειωτόν» με εξαίρεση κάποιες εβδομάδες του Αυγούστου. Η συμφόρηση στους δρόμους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται, ενώ οι ήδη χαμηλές ταχύτητες περιορίζονται κατά 10% τις ώρες αιχμής και υποδεκαπλασιάζονται σε περίπτωση, που λάβει χώρα κάποιο έκτακτο περιστατικό. Στον αυξανόμενο στόλο των ΙΧ στην Αθήνα, που σήμερα ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια οχήματα προστίθενται και τα έκτακτα περιστατικά, όπως είναι τα ατυχήματα, οι πορείες, οι βλάβες – που ακινητοποιούν το ΙΧ – επιβαρύνοντας την ήδη ασφυκτική κατάσταση

Μειωμένη ακόμη και κατά 10% καταγράφεται η μέση ωριαία ταχύτητα των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας κατά τις ώρες αιχμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, που επεξεργάστηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ). Παράλληλα υπάρχουν πολλοί δρόμοι στους οποίους τα οχήματα κινούνται μόλις με 9 χλμ/ώρα. Οι συγκοινωνιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμη φορά επισημαίνοντας ότι εάν δεν ληφθούν σύντομα αποτελεσματικά μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης ΙΧ, «το λεκανοπέδιο θα πλημμυρίσει και θα είναι αργά για σωστικές λέμβους.»

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξημένος κατά 10% καταγράφηκε ο κυκλοφοριακός φόρτος στη λεωφόρο Κηφισού (στο ύψος της Αχαρνών) από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2006. Η μέση ταχύτητα στο ρεύμα προς Λαμία δεν ξεπερνούσε τα 21 χλμ/ώρα τον Σεπτέμβριο, ενώ στο αντίθετο ρεύμα μετά βίας άγγιζε τα 38 χλμ/ώρα παρουσιάζοντας μείωση 6%.

Ταχύτητες «ρεκόρ» (9χλμ/ώρα) παρατηρήθηκαν, το Σεπτέμβριο του 2006 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Χαριλάου Τρικούπη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΔΚ του ΥΠΕΧΩΔΕ για να διανύσουν οι οδηγοί μία απόσταση σχεδόν 5 χλμ στη λεωφόρο Κηφισίας (από Κατεχάκη έως Σύνταγμα) μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 40 λεπτά. Αντίστοιχα για τη διαδρομή από τη Λαχαναγορά έως την Αχαρνών στην λεωφόρο Κηφισού, που «κανονικά» δεν απαιτούνται πάνω από έξι λεπτά, ο μέσος χρόνος (σε εκτός αιχμής ώρα) είναι διπλάσιος, ενώ σε ώρα αιχμής μπορεί να ξεπεράσει τα 50 λεπτά. «Βασανιστικές» για τους οδηγούς ταχύτητες παρατηρούνται και στη λεωφόρο Μεσογείων (Σταυρός έως τη λεωφ. Κατεχάκη) όπου για να διανύσουν οι οδηγοί την 6,3 χιλιομέτρων απόσταση μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 46 λεπτά, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό.

Σοβαρές δυσκολίες στους δρόμους λόγω καιρικών συνθηκών παρατηρήθηκαν κυρίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΔΚ, ενώ τα περισσότερα οχήματα ακινητοποιήθηκαν λόγω κάποιας βλάβης τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή