Αλματώδης αύξηση ηλεκτρονικού εγκλήματος

Αλματώδης αύξηση ηλεκτρονικού εγκλήματος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο του τεύχος, το αμερικανικό περιοδικό «Τime» ανέδειξε ως «Πρόσωπο της χρονιάς» τους εκατομμύρια χρήστες του Ιντερνετ που με το πρωτογενές τους υλικό συνέβαλαν στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη του περιεχομένου του Διαδικτύου.

Μεταξύ αυτών, τα 3 εκατομμύρια Ελλήνων που αποτελούν μέλη της παγκόσμιας on line κοινότητας, όχι όμως και τους δεκάδες -και φέτος- παρείσακτους που μέσω του Διαδικτύου επιδίωξαν να ικανοποιήσουν νοσηρές φαντασιώσεις, να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα χρηστών και να υπεξαιρέσουν σημαντικά χρηματικά ποσά.

«Το ηλεκτρονικό έγκλημα χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται και μεταλλάσσεται. Το ίδιο δυστυχώς συνέβη και φέτος» σχολιάζει στην «Κ» ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης.

Πορνογραφία. Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2006, οι υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας συνεχίζουν να καταγράφουν αυξητικές τάσεις. Ο συνολικός αριθμός τους από το 2004 έως σήμερα ξεπερνά τις 30, ενώ τα άτομα που κατηγορούνται για εμπλοκή σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας αγγίζουν τα 100.

Για πρώτη φορά μάλιστα φέτος καταγράφηκαν περιστατικά μετακίνησης (trafficking) ανηλίκων από χώρα σε χώρα, συνοδεία μελών των κυκλωμάτων, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους για λογαριασμό παιδοφιλικών ιστοσελίδων που αριθμούν πολλές χιλιάδες συνδρομητές.

Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση σύλληψης νεαρού Ελληνα, φοιτητή σε πανεπιστήμιο της Ρουμανίας, ο οποίος εντοπίστηκε να διακινεί πορνογραφικό υλικό με πρωταγωνιστές βρέφη 2 μηνών(!) που είτε είχαν απαχθεί από ορφανοτροφεία της Ρουμανίας είτε είχαν πουληθεί στα κυκλώματα παιδόφιλων από τους γονείς τους…

Υποκλοπή δεδομένων. Χαρακτηριστικά γενικευμένου πολέμου έλαβε στις αρχές του χρόνου και η επίθεση των διωκτικών αρχών στα κυκλώματα που επιστρατεύουν τεχνικές phising (υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών μέσω της αποστολής παραπλανητικών e-mails).

Τα περιστατικά απάτης μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ξεπερνούν τα 30, ενώ στo διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν στη σύλληψη 40 ατόμων που εμπλέκονταν σε συνολικά 22 παρόμοιες υποθέσεις.

Διακίνηση ναρκωτικών. Στροφή στο Διαδίκτυο πραγματοποίησαν στη διάρκεια του έτους και τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Στις αρχές Απριλίου αστυνομικοί συνέλαβαν 25χρονο, ο οποίος χρησιμοποιώντας προγράμματα επικοινωνίας, όπως το ‹IRC› και το ‹MSN> έβρισκε πελάτες τους οποίους προμήθευε με κοκαΐνη και κάνναβη. «Ολοένα και περισσότεροι έμποροι τείνουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για τη διακίνηση ουσιών» σχολιάζουν στην «Κ» αξιωματικοί της Αστυνομίας.

Ηacking. Τα κενά ασφαλείας υπολογιστικών συστημάτων της Εφορίας εκμεταλλεύτηκε κύκλωμα κακοποιών, αποκομίζοντας κέρδη πολλών εκατομμυρίων μέχρι τη στιγμή της σύλληψής τους. Εχοντας αποκτήσει πρόσβαση στους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου των πολιτών, κατέθεταν εν αγνοία τους φορολογικές δηλώσεις. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα χρήματα που τους επέστρεφε η Εφορία μέσω του εκκαθαριστικού, είτε λάμβαναν δάνεια χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των θυμάτων τους.

Πορνεία. Κύκλωμα μέσω ιστοσελίδας του Διαδικτύου και έναντι αμοιβής που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε ακόμα και τα 4.500 ευρώ διακινούσε διάσημα μοντέλα σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Συνελήφθησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας δύο γυναίκες, τσεχικής καταγωγής, οι οποίες όπως αποδείχθηκε σε διάστημα τριών εβδομάδων αποκόμισαν συνολικά 60.000 ευρώ! Ο εγκέφαλος του κυκλώματος διέμενε μόνιμα στην Τσεχία και συντόνιζε την επιχείρηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στα σημεία των καιρών και συγκεκριμένα την επιθυμία ολοένα και περισσότερων Ελλήνων για αγορά πολυτελών αυτοκινήτων αποδίδεται και μια νέας μορφής απάτη που βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες. Πρόκειται για υποτιθέμενες πωλήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, που προωθούνται μέσω ιστοσελίδων με ηλεκτρονικές αγγελίες. Τα κυκλώματα απατεώνων εμφανίζουν στους καταλόγους αγγελιών συμφέρουσες δήθεν προσφορές. Στη συνέχεια ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να προκαταβάλουν κάποιο ποσό για να «κλείσουν» το αυτοκίνητο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φωτογραφία.

Ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται από κυκλώματα κακοποιών εδώ και περίπου 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό πολλές δεκάδες Ελληνες έχουν πέσει στην παγίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή