Η «σιδηρά» θητεία του Βύρωνα Πολύδωρα

Η «σιδηρά» θητεία του Βύρωνα Πολύδωρα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονιά που τελειώνει χαρακτηρίσθηκε, όσον αφορά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, από την τοποθέτηση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα ως υπουργού σε αυτό. Η μέχρι τώρα θητεία του συνοδεύθηκε από ποικίλες εντάσεις, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις και επιλογές του. Πλέον πρόσφατο δείγμα, η οξύτατη απολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μέσα στην εβδομάδα, με αφορμή δηλώσεις του περί προστασίας των ομάδων αντιεξουσιαστών από τον Συνασπισμό, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Η συγγνώμη που εκ των υστέρων ζήτησε και η δικαιολογία περί γλωσσικού «ολισθήματος», σχετικά με τον χαρακτηρισμό «έκνομοι», που προσέδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο και στο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Δημήτρη Στρατούλη, ποσώς απάλυναν την αλγεινή εντύπωση που δημιούργησαν αυτές οι αναφορές, οι οποίες συνάντησαν καθολική αντίδραση και απόρριψη.

Οι συνδικαλιστές

Χαρακτηριστικό δείγμα της «εποχής Πολύδωρα» στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν η απειλή παραίτησης που διατύπωσε δημόσια, στην περίπτωση μη ικανοποίησης οικονομικών αιτημάτων των αστυνομικών. Είχε προηγηθεί μια περίοδος ιδιαίτερα καλών σχέσεων του υπουργού Δημόσιας Τάξης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών, χωρίς κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την αναστολή των κινητοποιήσεων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στο παρασκήνιο, εντάθηκε η φημολογία που ήθελε τους συνδικαλιστές να «τα έχουν βρει» με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., να έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στις κρίσεις και τις τοποθετήσεις στο Σώμα, ουσιαστικά να διάγουν περίοδο «παντοδυναμίας», διαμορφώνοντας καθεστώς συνδιοίκησης στην αστυνομία. Οι ακραίες δημόσιες τοποθετήσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων, με αφορμή διάφορα θέματα της επικαιρότητας, και οι κινητοποιήσεις των αστυνομικών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους, προκάλεσαν ρήγματα στη μέχρι τότε καλή σχέση. Ο κ. Πολύδωρας, ουσιαστικά παραδεχόμενος την εικόνα συνδιοίκησης που βγήκε προς τα έξω, αποφάσισε πριν από μερικές εβδομάδες να επαναφέρει στην τάξη τους συνδικαλιστές, με εγκύκλιο που θα ορίζει τη συμπεριφορά τους και θα περιορίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις τους στα αρμόζοντα στον θεσμικό τους ρόλο.

Η εγκληματικότητα

Οσον αφορά την «παραγωγικότητα» του υπουργείου και κατ’ επέκταση της αστυνομίας στις δράσεις για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας, για το 2006 αυτή είναι μάλλον πενιχρή. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για «εγκληματοφοβία» και όχι για υψηλή εγκληματικότητα. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διαρκώς μεταλλάσσεται η εγκληματικότητα κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να θίγει την καθημερινότητα των πολιτών όλο και περισσότερο. Οι ένοπλες ληστείες δεν περιορίζονται πλέον στις τράπεζες, αλλά γίνονται όλο και πιο συχνά σε βάρος σούπερ μάρκετ και καταστημάτων. Οι εισβολές διαρρηκτών σε σπίτια, με τους ενοίκους να κοιμούνται στο εσωτερικό, είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι αρπαγές τσαντών από πεζούς και εποχούμενους πολίτες επίσης αυξάνονται.

Σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε ταχθεί υπέρ της «ανάγκης εφαρμογής έξυπνων και αποτελεσματικών δράσεων», ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης είχε επισημάνει τον Απρίλιο ότι «η βασική φιλοσοφία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. περικλείεται στην αντίληψη ότι η ένστολη αστυνομική δύναμη εξασφαλίζει στον πολίτη ένα ασφαλές περιβάλλον», σε εγκύκλιο που απέστειλε προς τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, ζητώντας τους να ενισχύσουν την εμφανή, ένστολη αστυνόμευση.

Στην Αττική, όμως, οι δράσεις που είχαν εξαγγελθεί για την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης δεν ετέθησαν σε εφαρμογή και η υλοποίησή τους τώρα αρχίζει. Τα κινητά Αστυνομικά Τμήματα τώρα βγαίνουν στους δρόμους, ενώ για τις αρχές του νέου έτους προσδιορίσθηκε η επαναφορά των πεζών περιπολιών, με 1.100 ζεύγη αστυνομικών, αλλά και οι περιπολίες στις γειτονιές με δίκυκλα μικρού κυβισμού.

Αστυνομική συνοδεία

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει αποφασισμένος να θέσει τέλος στο σκανδαλώδες καθεστώς παροχής αστυνομικής συνοδείας σε επωνύμους και να περιορίσει τις δυνάμεις που διατίθενται για τη φύλαξη στόχων. Από τους περίπου 2.000 αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη προσώπων και τους συνολικά περίπου 5.000, αν συνυπολογίσουν και εκείνοι που φυλάττουν πάσης φύσεως «στόχους», αποδεσμεύθηκαν περίπου 300, ενώ ως στόχος είχε τεθεί να αποδεσμευθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 500 άτομα.

Ιδιαίτερα θετική για τη λειτουργία της πόλης είναι πάντως η πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων σε μία λωρίδα του οδοστρώματος, ώστε να μην κλείνει το κέντρο της Αθήνας διαρκώς. Η πρόταση βρήκε την απόλυτη συμπαράσταση του εμπορικού κόσμου, αλλά και των φορέων που ασχολούνται με τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή