Καταναλώσαμε ληγμένα τρόφιμα

Καταναλώσαμε ληγμένα τρόφιμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ακόμα χρονιά διατροφικών σκανδάλων απέδειξε περίτρανα αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν. Οτι ένας τόσο κρίσιμος τομέας όπως αυτός της διατροφής παραμένει ανοχύρωτος, καθώς οι -πολλοί- συναρμόδιοι δεν έχουν καταφέρει να στήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχων. Ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης των τροφίμων κρύβει πολλές παγίδες, τις οποίες κατά τα φαινόμενα οι ελεγχτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να… ελέγξουν.

Τεράστιες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων «σταματούν» στα σύνορα ή εντοπίζονται στα σημεία αποθήκευσης και πώλησης. Την ίδια στιγμή μεταλλαγμένα άνευ αδείας και βέβαια άνευ επισήμανσης φτάνουν στο πιάτο μας. Και κάθε τόσο ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα προκύπτει: Κονσέρβες με ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση, κέικ με ληγμένο γάλα, σάλτσα με χρωστική ουσία για παπούτσια, γυαλιά σε αναψυκτικό, για να θυμηθούμε τις τελευταίες εξελίξεις. Και βέβαια ακόμα εμφανίζονται τρελές αγελάδες και ο φόβος της γρίπης των πουλερικών σαφώς δεν έχει εκλείψει.

Στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας (ΣΥΚΕ) έως τις 21 Δεκεμβρίου του 2006, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαν κατασχεθεί 1.359.370 κιλά (δηλαδή σχεδόν 1.360 τόνοι) τρόφιμα ζωικής προέλευσης και 3.579.059 κιλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες ψάρια, κρέατα, προϊόντα κρέατος και ξηροί καρποί εμφανίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Χώρες προέλευσης: Γκάνα, Μαλαισία, Κίνα, Ουγκάντα, Κένυα. Και ενώ τα αγαθά που μας εξασφαλίζουν ευμάρεια εισάγονται από τόσο μακριά, οι αρμόδιες διευθύνσεις των νομαρχιών δεν διαθέτουν επάρκεια προσωπικού για να πραγματοποιήσουν τους αναγκαίους ελέγχους.

Ελλείψεις προσωπικού

Στη δικαιοδοσία της νομαρχίας Αθηνών υπάγονται 48 δήμοι, όπου πρέπει να ελέγχονται από τα μικρά συνοικιακά κρεοπωλεία έως τα μεγάλα ψυγεία αποθήκευσης. Ομως, η νομαρχία διαθέτει μόνο 11 κτηνιάτρους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη νομαρχία Δυτικής Αττικής, που διαθέτει μόνο 8 κτηνιάτρους, για να «επιτηρεί» πολλές παραγωγικές μονάδες, και δύο σφαγεία.

Το γεγονός της έλλειψης προσωπικού, όσον αφορά κυρίως τους κτηνιατρικούς ελέγχους, επισημαίνει άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ενωση που λίγες ημέρες πριν από το γύρισμα του χρόνου μάς παρέπεμψε γι’ αυτόν τον λόγο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οπως φαίνεται, άλλο ένα πρόστιμο θα προστεθεί στα πολλά άλλα. Εξάλλου, το 2006 καταναλώσαμε γενετικά τροποποιημένο ρύζι που δεν είχε λάβει έγκριση ούτε από τη χώρα προέλευσης, δηλαδή τις ΗΠΑ, καθώς ενοχοποιείται για την πρόκληση αλλεργιών.

Χωρίς επισήμανση

Και ενώ η ανακοίνωση από τις ΗΠΑ έγινε τον Αύγουστο χρειάστηκαν δύο μήνες για να εντοπιστεί και να συλλεγεί το σύνολο της ποσότητας που είχε διατεθεί στην αγορά. Ακόμα, έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έδειξαν ότι, παρά τη νομοθεσία και τις διακηρύξεις, τα τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά δεν επισημαίνονται, όπως ορίζει η νομοθεσία. Μήπως λοιπόν όλα αυτά τα περί επιλογής των καταναλωτών απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν;

Οι επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα μοιάζουν άπειρες, όμως οι καταναλωτές παρακολουθούν αποσβολωμένοι όσα καθημερινά αποκαλύπτονται. Παράλληλα, για πρώτη ίσως φορά συνειδητοποιούν τη μεγάλη δύναμη που διαθέτουν απέναντι στις δυνάμεις της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή