Περίσσευμα βίας κατά αλλοδαπών μαθητών

Περίσσευμα βίας κατά αλλοδαπών μαθητών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ξαφνικά κοιταχτήκαμε οι κάτοικοι αυτής της μικρής χώρας στον καθρέφτη. Και τρομάξαμε. Και σοκαριστήκαμε. Τα παιδιά μας δεν είναι αγγελούδια τελικά. Λες και δεν το φανταζόταν κανείς… Και μετά αναρωτηθήκαμε «ποιος φταίει και πού κάναμε λάθος». Αφορμή για την αυτοκριτική μας ως ελληνική κοινωνία στάθηκαν αυτή τη χρονιά δύο γεγονότα. Ενα τραγικό κι ένα δυσάρεστο.

Η εξαφάνιση και οι αποκαλύψεις περί εγκληματικής ενέργειας πέντε ανηλίκων σε βάρος του 11χρονου Αλεξ από τη Βέροια και η καταγγελία περί ομαδικού βιασμού (και μάλιστα βιντεοσκοπημένου σε κινητό τηλέφωνο μαθητών) σε βάρος 16χρονης μαθήτριας στην Αμάρυνθο της Εύβοιας. Πού κυοφορείται αυτή η βία και γιατί κύλησε στις φλέβες των δικών μας παιδιών, αναρωτήθηκαν πολλοί…

Ανήλικοι οι δράστες

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση του άτυχου Αλεξ στις 3 Φεβρουαρίου 2006 χωρίς κανένα σημαντικό ίχνος του παιδιού να έχει βρεθεί, οι ανακρίσεις συνεχίζονται από τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Μιχαλάκη Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 384 καταθέσεις, ενώ παράλληλα οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή της Βέροιας.

Οι εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών είναι πεπεισμένοι για τη συμμετοχή των πέντε ανηλίκων, αλλά δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τι συνέβη μετά τον θάνατό του, αν και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται ενήλικας και τι απέγινε το πτώμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες στρέφονται μεταξύ άλλων και στο οικογενειακό περιβάλλον των δύο Ελλήνων μαθητών.

Εις βάρος των πέντε ανηλίκων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για περιύβριση νεκρού, ενώ σε βάρος των γονιών τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Διαπόμπευση

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία και για την υπόθεση της 16χρονης μαθήτριας από την Αμάρυνθο, για την οποία έχουν ήδη καταθέσει τόσο οι φερόμενοι ως δράστες, όσο και η καταγγέλλουσα μαθήτρια, αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι της κωμόπολης. Στην υπόθεση, είχε παρέμβει ευθύς εξ αρχής το υπουργείο Παιδείας διατάσσοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις ανήλικοι που κατηγορούνται για τον βιασμό της μαθήτριας αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Για την ίδια υπόθεση έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε τρεις ανήλικες, συμμαθήτριες του θύματος, οι οποίες φέρονται να παρακολούθησαν, καταγράφοντας μάλιστα σε κινητό τηλέφωνο, όλα όσα έγιναν.

Κι ενώ ακόμα και ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, Κάρολος Παπούλιας, στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της μαθήτριας και της μητέρας της, δεν ήταν λίγοι εκείνοι (κυρίως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας) που έσπευσαν να ρίξουν το ανάθεμα στη μαθήτρια διαπομπεύοντάς την.

Κοινός παρονομαστής των δύο περιστατικών η ξεχωριστή παρουσία δύο αλλοδαπών παιδιών. Τόσο ο Αλεξ όσο και η 16χρονη κοπέλα από τη Βουλγαρία είχαν διακριθεί στο σχολείο με τις επιδόσεις τους και η προσωπικότητά τους μάλλον προκαλούσε τον… φθόνο συνομηλίκων και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Αλλη μία κοινή συνισταμένη ήταν η διαχείριση των θεμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που σε αρκετές περιπτώσεις επέδειξαν κανιβαλιστικές διαθέσεις, ενώ σύμφωνα με έρευνες συμβάλλουν στην αύξηση των εκδηλώσεων βίαιης συμπεριφοράς από παιδιά και εφήβους.

Τέλος, η στάση ορισμένων γονέων και εκπαιδευτικών φάνηκε κατώτερη των προσδοκιών, ενώ αναδείχθηκαν αδυναμίες της οικογενειακής μέριμνας και του εκπαιδευτικού συστήματος. Κυρίως όμως ευθυνοφοβία και υποκρισία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή