Στάχτες και λάσπες στη Β. Ελλάδα

Στάχτες και λάσπες στη Β. Ελλάδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοχύρωτες απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα αποδείχθηκαν περιοχές μεγάλης επικινδυνότητας από πλημμύρες και φωτιές στη Βόρεια Ελλάδα. Ο απολογισμός της περασμένης χρονιάς από τις τρεις μεγάλες καταστροφές ήταν τραγικός: η υπερχείλιση του ποταμού Εβρου μετέτρεψε σε λίμνη οικισμούς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις 240.000 στρεμμάτων. Η πυρκαγιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής έκανε στάχτη πευκοδάσος έκτασης 35.000 στεμμάτων, ενώ κάτω από τόνους λάσπης χάθηκαν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από τις πλημμύρες στους νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

Πλημμύρες

Τα αίτια είναι γνωστά: αυθαίρετη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων, ελλιπής προληπτική φροντίδα και μέτρα προστασίας. «Ακόμη και ανθρώπινες ζωές μπορεί να κινδυνέψουν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης αν δεν κατασκευαστούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας επενδύσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ», είχε επισημάνει το ΤΕΕ-ΤΚΜ πριν από μια τριετία, μελετώντας τα λάθη και τις παραλείψεις στην πρόληψη καταστροφικών γεγονότων. Η πρόβλεψη για δέκα περιοχές μεγάλης επικινδυνότητας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει ώς σήμερα η πλειονότητα των έργων.

Ανοιχτή πληγή στον τομέα της πολιτικής προστασίας αποτελούν οι πλημμύρες του ποταμού Εβρου, αφού η αντιμετώπιση του προβλήματος που εκκρεμεί από το 1934, προϋποθέτει αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος – Βουλγαρίας – Τουρκίας. Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ στοίχισαν τα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα την τελευταία διετία χωρίς να είναι βέβαιο ότι η παραμεθόριος περιοχή δεν θα πνίγει και πάλι μετά την αποδέσμευση μεγάλων υδάτινων όγκων από τα φράγματα της Βουλγαρίας στο απειλητικό τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός πλαισίου αντιπλημμυρικής προστασίας μεταξύ των τριών χωρών ένα σημαντικό βήμα αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την ελεγχόμενη αποδέσμευση νερών από τα φράγματα της Βουλγαρίας. Με κοινή πρόταση Τουρκίας και Ελλάδος το αίτημα προς τη βουλγαρική πλευρά είναι να μην αποδεσμεύσει φέτος πάνω από 1.000 κυβικά το δευτερόλεπτο έναντι 3.000 κυβικών μέτρων/δευτερόλεπτο.

Παράλληλα, μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προβλέπει τον καθαρισμό της κοίτης του Εβρου από την αυτοφυή βλάστηση που θα ξεκινήσει σύντομα μετά τη συντονισμένη δράση των εμπλεκομένων υπουργείων (Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών). Εκτός αυτών, τα νερά του Εβρου έχουν τεθεί πλέον υπό στενή παρακολούθηση! Δύο τηλεμετρικοί σταθμοί πληροφορούν σε 24ωρη βάση για τη ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων στους ποταμούς Ερυθροποτάμου, Αρδα και Εβρου, ενώ προειδοποιούν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε περίπτωση που η στάθμη του νερού φθάσει στο όριο επιφυλακής.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική κυρίως στο Μελισσουργό και στο Μόδι αποκάλυψαν και τις αιτίες. «Οι ορεινοί οικισμοί της περιοχής που υπέστησσν καταστροφές είναι χτισμένοι δίπλα ή ακόμη και εντός της κοίτης του χειμάρρου», επισήμανε στην «Κ» ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Τσιότρας. Στην πληγείσα έκταση δρομολογούνται μεν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη θωράκιση των οικισμών και του φυσικού περιβάλλοντος, ωστόσο δεν επαρκούν «αν οι ίδιοι οι πολίτες, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιότρας, «δεν είναι συνεπείς απέναντι στους νόμους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή