Το «μετέωρο βήμα» της αυτοδιοίκησης

Το «μετέωρο βήμα» της αυτοδιοίκησης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημαντικότερο γεγονός για την αυτοδιοίκηση τη χρονιά που πέρασε ήταν η ανάδειξη των νέων αιρετών που θα πάρουν κρίσιμες για την τύχη του τόπου τους αποφάσεις στην επόμενη τετραετία. Το εκλογικό μέτρο του 42% διευκόλυνε τις διαδικασίες και από την πρώτη κιόλας Κυριακή οι περισσότερες πόλεις είχαν τον δήμαρχό τους. Τα αποτελέσματα είχαν σημαντικές ανατροπές, αφού κάστρα της μιας ή της άλλης παράταξης έπεσαν και πόλεις δεδομένες για τους κομματικούς μηχανισμούς (αλλά και υπολογισμούς) άλλαξαν χέρια.

Οι 1.032 δήμαρχοι και οι 54 νομάρχες, παλιοί και νέοι, από την 1-1-07 θα βρεθούν μπροστά στα ίδια μεγάλα -και κατά τόπους οξυμένα- προβλήματα.

Τα οικονομικά

Καθώς το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης κρίνεται κρίσιμο εργαλείο για τα επόμενα χρόνια, το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΚΕ θεωρείται εξαιρετικής σημασίας. Ετσι από την επόμενη χρονιά θα δημιουργηθεί μια ανώνυμη εταιρεία (ΔΗΜΟΣ Α.Ε.) που θα βοηθάει τους αιρετούς στην ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αν υπολογίσει κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της τέταρτης προγραμματικής περιόδου αφορά αυστηρά την περιφέρεια, αντιλαμβάνεται ότι οι δήμοι, οι κοινότητες, οι νομαρχίες αλλά και οι περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα ένταξης προγραμμάτων προκειμένου να απορροφήσουν κονδύλια και να αξιοποιήσουν επενδυτικές δυνατότητες.

Απορρίμματα

Αν και σε πολλές πόλεις δρομολογείται η κατασκευή για πρώτη φορά ΧΥΤΑ (στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα) στην Αθήνα το αδιέξοδο είναι ορατό μιας και το ενδιάμεσο κύτταρο της Φυλής (28 στρέμματα που αδειοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν το 2006) ήδη είναι κορεσμένο και οι τοπικές κοινωνίες αρνούνται να παραχωρήσουν εκτάσεις τους για κατασκευή χωματερής. Η ανακύκλωση, το ζητούμενο ίσως για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, έμεινε για άλλη μια χρονιά γράμμα κενό, με εξαίρεση τη μικρή προσπάθεια ενός πιλοτικού προγράμματος του Δήμου της Αθήνας, που κι αυτό έμεινε μετέωρο με την αποχώρηση της κ. Μπακογιάννη από το μέγαρο της Κοτζιά.

Μητροπολιτικοί δήμοι

Η συζήτηση για ένα μοντέλο μητροπολιτικής διακυβέρνησης τουλάχιστον των μεγάλων δήμων της χώρας- ανοίγει και κλείνει χωρίς ποτέ να ολοκληρώνεται.

Οσο για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για εκλογή εκλεκτόρων στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, που απέστειλε προς διαβούλευση στην ΚΕΔΚΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Π. Παυλόπουλος, άναψε φωτιά και οδήγησε τους αιρετούς σε έκτακτο συνέδριο, μιας και πράσινοι και γαλάζιοι δήμαρχοι ήρθαν σε αντιπαράθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή