Βρήκαν τρίχες και μύκητες σε φάρμακα

Βρήκαν τρίχες και μύκητες σε φάρμακα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες συσκευασίες διαφόρων ακατάλληλων φαρμάκων, που παρήχθησαν ή εισήχθησαν στη χώρα μας, κυκλοφόρησαν ελεύθερα την τελευταία δεκαετία, έχοντας καταναλωθεί από ανυποψίαστους ασθενείς πριν τελικά ελεγχθούν και κατόπιν ανακληθούν ή κατασχεθούν, όπως αποκάλυψε έρευνα του Εργαστηρίου Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών υπό τον τίτλο «Παραγωγή φαρμάκων: H κατάσταση της ποιότητας στην Ελλάδα (1995 – 2005)». Εξι περίπου μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διέταξε το υπουργείο Υγείας για τα «φάρμακα – φαρμάκια», ακόμη… αναμένονται και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ εάν και πόσοι θάνατοι σημειώθηκαν εξ αιτίας τους, καθώς ουδείς εισαγγελέας ενδιαφέρθηκε να διερευνήσει την υπόθεση που συνιστά μέγιστη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής, κατασχέθηκαν 256 παρτίδες (η ποσότητα κάθε μιας μπορεί να κυμανθεί από λίγες έως αρκετές δεκάδες χιλιάδες συσκευασίες), οι οποίες αντιστοιχούν σε 83 ιδιοσκευάσματα και 65 δραστικές ουσίες. Ως συχνότερες αιτίες ανάκλησης, κατάσχεσης και καταστροφής αναφέρονται: η ελλιπής φαρμακευτική παραγωγή/ακατάλληλη σύνθεση (31,84 %) που σημαίνει ξένα σώματα, τρίχες, μύκητες, σωματίδια από τις συκευσίες, θρυμματισμένα δισκία, δοκιμασίες διαλυτότητας εκτός προδιαγραφών, μη επαρκής αποστείρωση, διαταραχή στο μικροβιακό φορτίο, αλλοιώσεις στην εμφάνιση, την οσμή και το χρώμα και ακολούθως η μικρότερη ποσότητα δραστικής ουσίας (26,9%).

Τρίτη αιτία έρχεται η ακατάλληλη συσκευασία (23,8 %) -ψευδείς ενδείξεις για την ποσότητα δραστικής ουσίας, την ημερομηνία λήξης, τις οδηγίες χρήσης, τον τρόπο χορήγησης, ακατάλληλα κουτιά συσκευασίας, παραλείψεις στη μεταφορά του φαρμάκου, έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε άσχημες συνθήκες περιβάλλοντος- και τέταρτη, η έλλειψη υποδομής για παραγωγή (14,45 %) – έλλειψη μικροβιολογικού εργαστηρίου, αλλαγή στις προδιαγραφές κατασκευής που δεν έχουν ακολουθηθεί και εκτός προδιαγραφών κτιριακές εγκαταστάσεις.

Οι άλλες αιτίες που συμπληρώνουν το περίγραμμα των ακατάλληλων ιδιοσκευασμάτων είναι: πλαστά φάρμακα, διαφορετική ποσότητα δραστικής ουσίας από την προβλεπόμενη, έλλειψη μικροβιακού ελέγχου και μεγαλύτερη ποσότητα δραστικής ουσίας από την προβλεπόμενη. Οσον αφορά τις κατηγορίες των ουσιών πρώτα σε κατασχεθείσες παρτίδες έρχονται τα αναλγητικά – αντιφλεγμονώδη και τα φάρμακα του πεπτικού συστήματος (49 παρτίδες) και έπονται τα αντιμικροβιακά – αντιιικά (48), οι ορμόνες (40), ανοσοενισχυτικά (14), αντιαλλεργικά (10), φάρμακα καρδιαγγειακού συστήματος (9), αντινεοπλασματικά (9), φάρμακα κεντρικού νευρικού συστήματος (4), φάρμακα αναπνευστικού (4), βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (4), αντίδοτα (3) και ανοσοκατασταλτικά (3).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή