Καθησυχάζουν οι παιδίατροι για τα κρούσματα γρίπης

Καθησυχάζουν οι παιδίατροι για τα κρούσματα γρίπης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχάζουν οι παιδίατροι όσον αφορά τη γρίπη στη χώρα μας, καθώς, όπως τονίζουν, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα είναι άνευ σημασίας.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η φετινή δραστηριότητα της γρίπης προς το παρόν κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, από τις αρχές της φετινής περιόδου κατά την οποία αναμένεται έξαρση της εποχιακής γρίπης -και η οποία είναι Σεπτέμβριος – Οκτώβριος έως τέλη Μαρτίου- έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιστατικά γρίπης στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Αντίστοιχα πέρυσι, τέτοια εποχή, είχαν καταγραφεί πολύ περισσότερα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, έξαρση της κοινής γρίπης αναμένεται εντός του Ιανουαρίου και πιθανότερα μετά τις 20 του συγκεκριμένου μήνα. Οπως εξηγεί, τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο, όπου ευνοείται η γρήγορη μετάδοση των ιώσεων.

«Ωστόσο», σημειώνει, «δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, καθώς στην Ελλάδα η γρίπη είναι μια αθώα ίωση και τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταγραφεί εδώ θάνατος παιδιού λόγω επιπλοκών της γρίπης, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως π. χ. στις ΗΠΑ, όπου «χάνονται» κάθε χρόνο κατά μέσο όρο περίπου 175 παιδιά ασθενείς της γρίπης. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή, η γρίπη στην Ελλάδα είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πιο ελαφριά από άλλες ιώσεις που καταγράφονται σε έξαρση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και οι οποίες κάνουν συχνά επιπλοκές (π. χ. βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία κ. ά.). Οι ιώσεις αυτές έχουν ως κύρια συμπτώματα πυρετό, εμέτους και διάρροια, ωστόσο μπορεί να προσβάλουν και το αναπνευστικό σύστημα. Μάλιστα, στην περίπτωση που ο ασθενής έχει βήχα που επιμένει τότε σαφώς θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Η αντιμετώπιση των ιώσεων γίνεται με συμπτωματική αγωγή και κυρίως με αντιπυρετικά σκευάσματα.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσουν οι ασθενείς στην αποφυγή της διασποράς της ίωσης, ειδικότερα να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους και μη αεριζόμενους χώρους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, κάλυψη του στόματος κατά τον βήχα κ. ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή