Τα πρώτα χωροταξικά σχέδια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θεσμοθέτηση των χωροταξικών σχεδίων, η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις οικοδομικές άδειες και τις πολεοδομίες και η ολοκλήρωση του κύκλου των μεγάλων οδικών έργων, με την υπογραφή των εναπομεινασών συμβάσεων παραχώρησης και την κατάθεση στη Βουλή όσων ήδη υπεγράφησαν, είναι οι βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ για το νέο έτος. Η δημιουργία των χωροταξικών σχεδίων θα είναι σίγουρα η σημαντικότερη περιβαλλοντική πράξη του σημερινού υπουργού ΠΕΧΩΔΕ -ο οποίος δεν διακριθηκε έως τώρα για τις επιδόσεις του στον συγκεκριμένο τομέα- καθώς θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την ορθολογική ανάπτυξη της χώρας.

Η θέσπιση χωροταξικών σχεδίων είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί… από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η πέμπτη προσπάθεια στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας για τη δημιουργία χωροταξικού σχεδιασμού ξεκίνησε τον Μάιο του 2005 και τα πρώτα σχέδια αναμένεται να ξεκινήσουν να παραδίδονται τμηματικά από τα μέσα του 2007, με ένα χρόνο καθυστέρηση: πρώτα το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και κατόπιν τα ειδικά χωροταξικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον παράκτιο και τον ορεινό χώρο. Τα ειδικά χωροταξικά σχέδια θα ορίσουν πού μπορεί να χωροθετηθούν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες και υπό ποιες προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια, η θέσπισή τους αναμένεται να απεμπλέξει δεκάδες μεγάλες επενδύσεις, που δεν υλοποιούνται είτε επειδή τις έχει «μπλοκάρει» το ΣτΕ (καθώς το Σύνταγμα απαιτεί χωροταξικό σχεδιασμό ώστε να περιορίζεται η άναρχη ανάπτυξη) ή επειδή αποθαρρύνθηκαν οι επενδυτές από τις ασάφειες και τις διαφορετικές ερμηνείες στις χρήσεις γης συγκεκριμένων περιοχών. Μια δεύτερη εκκρεμότητα για το 2007 είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις οικοδομικές άδειες, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2005 και έκτοτε… αναβάλλεται. Οσον αφορά το περιεχόμενό του, το σχέδιο νόμου τοποθετεί σε πρώτη προτεραιότητα την επάνδρωση των πολεοδομικών γραφείων και την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών. Επίσης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη θέσπιση υποχρεωτικών ελέγχων, ενώ τροποποιεί διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, σχετικά με τους κλειστούς χώρους στάθμευσης και τους ημιυπαίθριους χώρους.

Τα οδικά έργα

Οσον αφορά την εξέλιξη των μεγάλων έργων, το 2007 θα ξεκινήσει με την υπογραφή (στις 22 Ιανουαρίου) της σύμβασης για το τμήμα της νέας Εθνικής Οδού Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη. Επίσης έως τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τον Ε65 και το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί, που καθυστέρησε λόγω διαδοχικών προσφυγών. Την άνοιξη, τέλος, αναμένεται να εγκαινιαστούν οι σταθμοί της επέκτασης του μετρό προς Αιγάλεω (Βοτανικός, Ελαιώνας, Αιγάλεω).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή