ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μεγάλο στοίχημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Σημαντική θα είναι η φετινή χρονιά για τα μεγάλα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού, ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το 2007, αναμένεται να σημάνει το τέλος της πολυετούς ομηρίας των… σκουπιδιών, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο έργο, αυτό της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού και της λεωφ. Αλεξάνδρας θα αναβαθμίσει μια περιοχή της πόλης που επί σειρά ετών βρισκόταν σε πλήρη εγκατάλειψη.

Με τις εκλογές στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και την ΚΕΔΚΕ) που αναμένεται να γίνουν σε έντονο κλίμα, θα ξεκινήσει η χρονιά. Οι αλλαγές στη διαδικασία επιλογής των αντιπροσώπων που προβλέπει το σχέδιο Π.Δ. του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης δίχασαν την αυτοδιοίκηση σε μπλε και πράσινα στρατόπεδα. Τις πρώτες ημέρες του 2007 το επίμαχο Π.Δ. κατατίθεται στο ΣτΕ προς έγκριση, από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η ΚΕΔΚΕ δηλώνει ότι θα προσφύγει και αυτή με τη σειρά της στο ΣτΕ αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να σταματήσει τις εξελίξεις.

Το μεγάλο στοίχημα όμως της χρονιάς είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ που θα δώσουν το πράσινο φως για την κατασκευή των τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Αττική (Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή) που έχει δρομολογηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες που δηλώνουν έτοιμες για κινητοποιήσεις, αφού δεν επιθυμούν στη δική τους αυλή τους 6.000 τόνους σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στο Λεκανοπέδιο.

Και αν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η κατασκευή των ΧΥΤΑ φαίνεται να δίνει μια λύση στο πρόβλημα, η σημαντικότερη παράμετρος, αυτή δηλαδή που αφορά την ουσιαστική ανακύκλωση, δυστυχώς για άλλη μια χρονιά παραμένει γράμμα κενό, μιας και δεν διαφαίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.

Το 2007 είναι η χρονιά έναρξης των έργων του μεγαλύτερου προγράμματος ανάπλασης της Αθήνας και αφορά τις παρεμβάσεις στον Βοτανικό και τη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Το έργο συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ θα αναδιαμορφώσει ολόκληρη την περιοχή του Ελαιώνα αφού εκτός από το γήπεδο του Παναθηναϊκού προβλέπει την ανακατασκευή δυκτίων κοινής ωφέλειας, συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, ενώ στη λεωφ. Αλεξάνδρας, το παλιό γήπεδο μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου.

Σημαντικές όμως θα είναι οι εξελίξεις και του προγράμματος της ελεγχόμενης στάθμευσης αφού, σύμφωνα με όλα όσα έχουν δρομολογηθεί, επιπλέον 5.000 θέσεις στάθμευσης στους Αμπελοκήπους, θα προστεθούν στο σύστημα.

Τέλος, τους πρώτους μήνες του έτους αναμένεται και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί η ανώνυμη εταιρεία ΔΗΜΟΣ Α.Ε. (τα ηνία της οποίας θα πάρει το νέο προεδρείο της ΚΕΔΚΕ). Η εταιρεία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο σημαντικότερο για την περιφέρεια Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αφού θα βοηθήσει στην ωρίμαση και ολοκλήρωση έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 17 δισ. ευρώ.