Υπόσχονται ξανά αστυνόμευση

Υπόσχονται ξανά αστυνόμευση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη νέα χρονιά, εσχάτως θα πρέπει να προστέθηκε μία ακόμη: η αποκατάσταση του γοήτρου της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ετρώθη σημαντικά μέσα στο 2006. Η αστυνομία είδε τη χρονιά που τελειώνει να γίνεται αρνητικός πρωταγωνιστής ουκ ολίγες φορές, με τη δράση αλλά και δηλώσεις στελεχών της να παραπέμπουν σε δυσάρεστους αναχρονισμούς.

Η αποτυχία ουσιαστικής πάταξης της εγκληματικότητας, η οποία με μικρές διαφοροποιήσεις παραμένει στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια και η ταυτόχρονη έξαρση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών, κάνουν την υλοποίηση μέτρων εμφανούς αστυνόμευσης να δείχνει μονόδρομος. Η υλοποίηση τέτοιων μέτρων, τα οποία έχουν από καιρό εξαγγελθεί, προχωρά τώρα.

Τα κινητά αστυνομικά τμήματα, ειδικά διαμορφωμένα βανάκια, κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονικής. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επανεμφανίσουν συστηματικά οι πεζές περιπολίες. Σύμφωνα με την εξαγγελία, στην Αττική 1.100 ζεύγη αστυνομικών θα διατεθούν για περιπολίες, κυρίως σε περιοχές με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα.

Περιπολίες

Για την εμφανή αστυνόμευση πυκνοκατοικημένων περιοχών προτιμήθηκαν οι εποχούμενες περιπολίες, με τη χρήση δικύκλων μικρού κυβισμού. Και αυτό το μέτρο αστυνόμευσης είχε εξαγγελθεί από καιρό (για πρώτη φορά ακούστηκε ως ιδέα το φθινόπωρο του 2003) και πλέον υλοποιείται. Τα περίπου 300 δίκυκλα που παραδόθηκαν ήδη στην ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να βγουν σύντομα στους δρόμους, ενώ το Μάρτιο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προμήθεια άλλων 500. Τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο αστυνόμευσης, θα επιτευχθούν σημαντικά οφέλη. Οπως αναφέρουν, οι αστυνομικοί με τα δίκυκλα μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερο εύρος περιπολούμενης περιοχής, να διέρχονται από το ίδιο σημείο πιο συχνά από ό,τι αν περιπολούσαν πεζοί, ενώ ο μικρός όγκος των δικύκλων τους παρέχει το πλεονέκτημα της ευελιξίας και της ευκολίας στάθμευσης σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, που χρήζει άμεσης επέμβασης.

Στα σχέδια των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, μέσω της οποίας εκτιμούν ότι η αστυνομία θα επιτύχει καλύτερο βαθμό ανταπόκρισης στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Σε επίπεδο νομοθετικού έργου, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι ήδη έτοιμα εδώ και καιρό δύο νομοσχέδια, τα οποία αφορούν το πρώτο την επανίδρυση της Αγροφυλακής και το δεύτερο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ. Μένει τα νομοσχέδια αυτά να προωθηθούν στη Βουλή, κάτι που, όπως επισημαίνουν, δεν είναι δική τους ευθύνη. Πέραν αυτών, δεν προγραμματίζεται η κατάρτιση κάποιου νέου νομοσχεδίου το προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή