Επικίνδυνες οι δίαιτες με πρωτεΐνες

Επικίνδυνες οι δίαιτες με πρωτεΐνες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίαιτες με πολλές ζωικές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες αυξάνουν τους θανάτους από καρδιαγγειακά επεισόδια. Μελέτη των καθηγητών Αντωνίας και Δημήτρη Τριχόπουλου και των συνεργατών τους από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Harvard (Τ. Ψαλτοπούλου, Π. Ορφανός, Ec Hsieh), που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, έδειξε σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων έως και 10% σε άτομα που καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες και πολύ λίγους υδατάνθρακες. Το διατροφικό αυτό πρότυπο συμπίπτει με μια σειρά από δίαιτες απώλειας βάρους, όπως η πασίγνωστη Atkins, η δίαιτα Zone και άλλες, οι οποίες βασίζονται στη μεγάλη μείωση των υδατανθράκων, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, με παράλληλη αύξηση του κρέατος και γενικά των πρωτεϊνών. Οι δίαιτες συνιστώνται για βραχύ χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών, επειδή όμως, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής, η μάχη κατά της παχυσαρκίας είναι συνεχής, επαναλαμβάνονται συχνά και εν τέλει εγκαθίστανται ως διατροφικές συνήθειες.

Τρόποι απώλειας βάρους

«Το κίνητρο είναι θεμιτό. Η παχυσαρκία συνδέεται με σοβαρές παθήσεις σακχαρώδους διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αρτηριακή υπέρταση και ορισμένες μορφές καρκίνου. Υπάρχει και μια διάσταση αισθητική, η οποία είναι σεβαστή. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν μόνο δύο αποτελεσματικοί τρόποι για την απώλεια βάρους. Να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που παίρνουμε και να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους με φυσική άσκηση, η οποία είναι διπλά ωφέλιμη για την καρδιά και τον οργανισμό. Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο και κουραστικό, υπάρχει μια συνεχής αναζήτηση, μήπως κάποιες τροφές μάς βοηθούν περισσότερο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Φαίνεται ότι οι πρωτεΐνες, ιδίως του κρέατος, δημιουργούν κορεσμό, ώστε να μην τρώει κανείς πολύ. Γι’ αυτό μερικές από τις δίαιτες που επικεντρώνονται στις πρωτεΐνες έγιναν παγκοσμίως γνωστές και ουσιαστικά στήριξαν ολόκληρα οικονομικά οικοδομήματα».

Οι μακροχρόνιες συνέπειες

Οι μακροχρόνιες συνέπειες αυτής της διατροφής δεν είχαν έως τώρα εκτιμηθεί, παρότι είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις επιστημόνων σε πολλές χώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν σοβαρές καταγγελίες.

Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε δείγμα 30.000 ενηλίκων Ελλήνων που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα ΕΠΙΚ, το οποίο υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καρκίνου της Κομισιόν. Από τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ των ετών 1993 και 2003, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν αυξημένος κατά 5% στα άτομα που καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες και κατά 5% σε όσους δεν έπαιρναν τους αναγκαίους υδατάνθρακες.

Η μεσογειακή διατροφή

«Τα ευρήματα αυτά, σημειώνει ο κ. Τριχόπουλος, ισχύουν κατ’ εξοχήν για τις μεσογειακές χώρες, διότι η επικέντρωση σε δίαιτες πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες ή χαμηλές σε υδατάνθρακες μάς απομακρύνουν από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Στον ελληνικό πληθυσμό η μεγαλύτερη πρόσληψη λιπιδίων γίνεται από το ελαιόλαδο, από το οποίο προέρχεται το 20% των προσλαμβανομένων θερμίδων. Εάν περιορίσουμε τους υδατάνθρακες (τα όσπρια και τα μαγειρεμένα λαχανικά) εκ των πραγμάτων περιορίζουμε και το λάδι, που αποτελεί ένα πραγματικό δώρο της φύσης για την υγεία. Στην Αμερική δεν υπάρχει στέρηση αυτού του ευνοϊκού υπόβαθρου, γιατί εκεί καταναλώνονται περισσότερα κορεσμένα λίπη. Ενδεχομένως λοιπόν οι Αμερικανοί να μην πληρώνουν τόσο μεγάλο φόρο από αυτές τις δίαιτες, όσο οι μεσογειακοί πληθυσμοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή