Α. Λιόσια: «Μαύρη τρύπα» 86 εκατ. ευρώ

Α. Λιόσια: «Μαύρη τρύπα» 86 εκατ. ευρώ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πύρινη καρέκλα βρέθηκε να κάθεται την επομένη των εκλογών ο νέος δήμαρχος Ανω Λιοσίων κ. Χρήστος Παππούς που διαδέχτηκε τον πάλαι ποτέ «άρχοντα των σκουπιδιών» Νίκο Παπαδήμα, υπόλογο σήμερα στην ελληνική Δικαιοσύνη για ελλείμματα που αγγίζουν τα 63 εκατ. ευρώ, και όχι μόνο. Ενας δήμος σε πλήρη οικονομικό μαρασμό σήμερα, παρά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια, που ξεπερνούν τις δύο δεκαετίες, εισέπραττε ετησίως σημαντικότατα αποδοτικά τέλη για τη χωματερή, ενώ βρίσκονταν στην υψηλότερη θέση όλων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ στα κοινοτικά επιχειρησιακά προγράμματα, με προϋπολογισμό ενταγμένων έργων που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.

Χρέη σε… στάνη

Καθηγητής στο επάγγελμα ο κ. Χρήστος Παππούς, ήταν γνώστης των προβλημάτων του δήμου του, αφού είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή του από το 2003. Με το χρίσμα της Ν.Δ. και σύνθημα την αποκατάσταση της χωματερής, βρέθηκε στο τιμόνι του δήμου. Οι μέρες πέρασαν, οι χαρές κώπασαν. Και ήρθε η ορκωμοσία, μαζί και η λυπητερή! Οι λογαριασμοί από τα χρωστούμενα του προκατόχου του. Ωφειλές παντού. Στις τράπεζες, στην ΕΥΔΑΠ, στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, σε χιλιάδες προμηθευτές που περίμεναν χαρούμενοι τον νικητή για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Μέχρι μια… στάνη βρέθηκε να πληρώνει ο νέος δήμαρχος, στην Αύρα Καλαμπάκας, με ταύρους, γελάδια, κατσίκια και αγριογούρουνα. Με το που ανέλαβε τα ηνία του δήμου, ζήτησε την άμεση διαγραφή των χρεών. Ομως, όπως φαίνεται, δεν εισακούστηκε. Η Εθνική Τράπεζα ζητάει 2.104.539 ευρώ. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 22.139.892 ευρώ. Το ΙΚΑ 8.010.704 ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ 7.580.704 ευρώ. Οι προμηθευτές ζητούν 1.235.880 ευρώ. Για ένα άνοιγμα πάλι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο δήμος πρέπει να καταβάλει το ποσό των 22.279.635 ευρώ. Ενώ για εδαφικές αποζημιώσεις χρωστάει 340.369 ευρώ. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το ποσό των 22.279.635 ευρώ, που είναι ένα παλιό τραπεζικό χρέος, το ύψος των οφειλών αγγίζει το ποσό των 85.971.358 ευρώ. Ακόμη, περίπου 500 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του δήμου κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές απειλούνται με λουκέτο.

Συγκεκριμένα: η δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΛΑ (κατασκευαστική) με 269 υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου που εδώ και δύο χρόνια είναι απλήρωτοι δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της, καθώς δεν διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Το σύνολο των οφειλών της συγκεκριμένης εταιρείας (που ιδρύθηκε το 1988) ξεπερνούν τα 236.136.663 ευρώ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο κ. Παππούς, μερίδα των εργαζομένων θα απασχοληθούν σε δουλειές του δήμου, αλλά κάποιοι οπωσδήποτε θα απολυθούν. Ηδη τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες και τους προμηθευτές.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Ανω Λιοσίων (ΔΕΠΑΔΑΛ), αρμόδια για το κοινωνικό, αθλητικό και πολιτιστικό έργο του δήμου, που απασχολούσε 220 άτομα, έχει οφειλές που ξεπερνούν τα 5.056.562 ευρώ στο ΙΚΑ, στην Εφορία, στους προμηθευτές και σε μισθούς εργαζομένων. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δήμαρχος ζήτησε από την ΕΕΤΑ μελέτη ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η εταιρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Τρίτη εταιρεία του δήμου με αρνητικό πρόσημο στον ισολογισμό της είναι η ΔΕΡΑΛ, στην οποία ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ξένιος», στον οποίο απασχολούνται 64 εργαζόμενοι και έχει χρέη που φτάνουν τα 1.600.000 ευρώ. Οι οφειλές αφορούν απλήρωτους λογαριασμούς σε προμηθευτές, σε ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία, αλλά και μισθούς υπαλλήλων.

Ο «Ακράτητος»

Η αθλητική ομάδα «Ακράτητος», που επί τέσσερα χρόνια χρηματοδοτούνταν από εισφορές που κατέβαλλαν οι δημοτικές επιχειρήσεις ως οικονομική ενίσχυση προς αυτήν (ύψους 8,5 εκατ. ευρώ) πουλήθηκε πριν από δύο χρόνια στον υιό του Μάκη Ψωμιάδη, Σταύρο, αλλά κηρύχθηκε έκπτωτος και σήμερα η ομάδα (που ανήκει πλέον στην Δ΄ Εθνική κατηγορία) διοικείται από δημότες που όμως δεν έχουν καμία σχέση με δημοτική επιχείρηση.

Επίσης, κανείς ακόμη δεν μπορεί να δώσει απάντηση για τα 17.608.000 ευρώ που προορίζονταν για τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου στην περιοχή και χάθηκαν στη διαδρομή. Το ίδιο και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία του έργου αποκατάστασης σε κατοικίες 1.500 σεισμοπλήκτων οικογενειών, συνολικής δαπάνης 287 εκατ. ευρώ, χρήματα που δόθηκαν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Μέχρι σήμερα ο δήμος φιλοξενεί εντός των ορίων του 1.950 κοντέινερ.

Το αδιέξοδο της όλης κατάστασης καθίσταται ορατό όταν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των οφειλών και τα έσοδα του δήμου που περιορίζονται στους εξής πόρους: 29 εκατ. ευρώ από τη χωματερή και τα 6 εκατ. ευρώ από το υπουργειο Εσωτερικών για την κάλυψη των τακτικών του εσόδων.

Ο κ. Παππούς υποστηρίζει ότι το οικονομικό χάος στον δήμο ήταν ορατό τα τελευταία χρόνια, αλλά ουδείς μπορούσε να το σταματήσει, παρά τους ομηρικούς καυγάδες που γίνονταν στα δημοτικά συμβούλια μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή