«Δεν έχουμε χρήματα για τις κατεδαφίσεις…»

«Δεν έχουμε χρήματα για τις κατεδαφίσεις…»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Μπάμπης Μανιάτης συμφωνεί απόλυτα ότι πρέπει να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στις όχθες του Κηφισού, για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει χρήματα να το πράξει, ούτε και τον απαραίτητο μηχανισμό για να κινηθεί. Αν και δέχτηκε τις βολές του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, ότι αρμόδια για τις κατεδαφίσεις είναι η Περιφέρεια, ο κ. Μανιάτης δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα της «Κ» σχετικά με τα ποσά που απαιτούνται για τις κατεδαφίσεις, τον αριθμό των τελεσίδικων αποφάσεων για κατεδάφιση και την ολιγωρία που παρατηρείται στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κηφισού.

Τι θα γίνει με τα οικόπεδα

Και ενώ η ασέλγεια στο φυσικό περιβάλλον συνεχίζεται, ουδείς φαίνεται ότι μπορεί να εγγυηθεί έστω και μελλοντικές δράσεις για τη διάσωσή του. Ο λόγος είναι απλός! Το Προεδρικό Διάταγμα μπορεί μεν να αποσαφηνίζει τι μέλλει γενέσθαι με τις χρήσεις γης στην παρακηφίσια ζώνη, ουδείς όμως κάνει λόγο για την… ταμπακιέρα. Δηλαδή, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για απαλλοτριώσεις. Σήμερα, όσοι δραστηριοποιούνται στη ζώνη προστασίας του ποταμού γνωρίζουν ότι πρέπει να μετεγκατασταθούν. Παλαιότερα μάλιστα είχε υποδειχθεί ως νέος τόπος η ευρύτερη βιομηχανική περιοχή των Ανω Λιοσίων και όσοι βιοτέχνες ή βιομήχανοι αποφάσιζαν τη μετεγκατάσταση θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων των αναπτυξιακών νόμων που προέβλεπαν μερική κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης. Το οικόπεδο όμως που αφήνουν πίσω τους (το Προεδρικό Διάταγμα δεν αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς) δεν μπορούν να το κάνουν τίποτα! Το κομβικό αυτό σημείο ουδείς θέλει να το αγγίξει, ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε βεβαίως στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τα πολεοδομικά γραφεία των δήμων που έχουν αρμοδιότητα γύρω από τον Κηφισό και θα έπρεπε να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες και να εκδώσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών είναι πολλά. Κάποια πολεοδομικά γραφεία προχώρησαν σε αυτοψίες, άλλα όχι.

Η πρώτη απόπειρα

Η Περιφέρεια, σύμφωνα με πληροφορίες παλιού στελέχους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αναμείχθηκε στο θέμα του Κηφισού το 2003, όταν με αίτημα της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Β. Παπανδρέου ανέλαβε να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις λαμβάνοντας περίπου 200.000 ευρώ. Είχε διαπιστωθεί ότι πολλά αυθαίρετα κτίσματα δεν είχαν συμπεριληφθεί στους καταλόγους ή δεν είχαν συμπεριληφθεί οι παράνομες επεκτάσεις τους και ότι κανείς δεν τολμούσε να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση μηχανημάτων και συνεργείων ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2003 και κατεδαφίσθηκαν 44 αυθαίρετα, παρουσία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών και ισχυρών αστυνομικών. Των ενεργειών προηγήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στην Περιφέρεια στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα πολεοδομικά γραφεία των δήμων και των νομαρχιών. Τότε ζητήθηκε να κατατεθούν στο γραφείο του περιφερειάρχη τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, προκειμένου να εκτελεστούν. Μετά βίας συγκεντρώθηκαν 77, αριθμός τραγικά μικρός αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της παρακηφίσιας αυθαιρεσίας!

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τίποτε δεν μπορούσε να προχωρήσει γιατί έλειπε ένα… χαρτί που κατά περίεργο τρόπο ποτέ δεν έφτανε στα χέρια των αρμοδίων. Οι αρμόδιοι βρίσκονταν πολύ συχνά προ εκπλήξεων. Βοσκοί, μαρμαράδες με… πλωτά κτίσματα, ακόμη και αποθήκη της αμερικανικής πρεσβείας (παλιά κλωστοϋφαντουργία) που αγοράστηκε προκειμένου να τοποθετούνται εκεί οι οικοσκευές των εργαζομένων στην πρεσβεία. Τριάντα τρία πρωτόκολλα έμειναν για τη β΄ φάση, για την οποία θα δίνονταν επιπλέον χρήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή