Πρώτο τραπέζι πίστα… στην παρανομία

Πρώτο τραπέζι πίστα… στην παρανομία

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρεστε να γίνετε ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στην καρδιά της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι το κατάστημά σας δεν διαθέτει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος και το κτίσμα στερείται οικοδομικής άδειας; Κανένα πρόβλημα. Τρόπος, ή μάλλον τρόποι, υπάρχουν:

Βήμα 1ο: Εξασφαλίστε πλαστή βεβαίωση χρήσης γης, αναπτύσσοντας πελατειακές σχέσεις με διεφθαρμένους υπαλλήλους του Δήμου ή ακόμα καλύτερα εκείνους που τους ελέγχουν.

Βήμα 2ο: Μετονομάστε τις κύριες εισόδους του κτίσματος «εξόδους διαφυγής» και αντίστοιχα τις εξόδους διαφυγής «κύριες εισόδους». Με αυτόν τον τρόπο, στα χαρτιά τουλάχιστον, «στρίβετε» το κτίριο ώστε η πρόσοψή του να μην κοιτάζει πλέον σε δρόμο όπου η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θεωρείται παράνομη.

Βήμα 3ο: Προσκομίστε πλαστά έγγραφα που χαρακτηρίζουν το χώρο «κύριας χρήσεως» και συγκεκριμέμα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Βήμα 4ο: Δηλώστε ότι το κτίσμα ανεγέρθη προ του 1955 και ως εκ τούτου δεν οφείλει να έχει οικοδομική άδεια.

Βήμα 5ο: Εκδώστε άδεια επικινδυνότητας χρησιμοποιώντας εικονικό αριθμό.

Βήμα 6ο: Συνενώστε αυθαίρετα τυχόν βοηθητικά κτίσματα που βρίσκονται περιμετρικά του κεντρικού κτίσματος.

Βήμα 7ο: Διατηρήστε άριστες σχέσεις με ανθρώπους «κλειδιά» εντός του Δήμου, ούτως ώστε ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρησή σας λειτουργεί παράνομα, εκείνοι να κάνουν τα στραβά μάτια.

Το πόρισμα ΕΔΕ

Αν μετά τα παραπάνω έρθετε σε συμφωνία και με ένα γνωστό καλλιτέχνη της νύχτας, τότε είστε ιδιοκτήτης ενός από τα πιο επιτυχημένα κέντρα διασκέδασης, στην καρδιά της νυχτερινής Αθήνας, πιθανότατα στην περιοχή κατά μήκος της Ιεράς Οδού, στο Γκάζι.

Αυτά λίγο πολύ προκύπτουν από πόρισμα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που συνέταξε υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων και αφορά την παράνομη λειτουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων νυχτερινών κέντρων της περιοχής, το οποίο στεγάζεται σε κτίσμα που στερείται εκτός της άδειας λειτουργίας νυχτερινού κέντρου και οικοδομικής άδειας! Ενδεικτικά, στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι «για το συνολικό κτίσμα του κέντρου διασκέδασης δεν έχει εκδοθεί ουδεμία οικοδομική άδεια… Δεν ανευρέθη έκθεση επικινδυνότητας… Με σαφήνεια προκύπτει ότι η υφιστάμενη αυθαίρετη κατασκευή δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί». Και… παρά τις αποφάσεις σφραγίσματος εξακολουθεί να φιλοξενεί καθε βράδυ αρκετές εκατοντάδες επισκέπτες υπό συνθήκες που δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Το θέμα φυσικά δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο κέντρο καθώς τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για όλα τα υπόλοιπα της περιοχής, δεδομένου ότι έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη χρήση γης κατά μήκος της Ιεράς Οδού, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κηφισού και της οδού Πειραιώς. Το Π.Δ. χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή «αμιγούς κατοικίας» και ως εκ τούτου απαγορεύει τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά μήκος του δρόμου! Στο συμπέρασμα αυτό εξάλλου κατέληγε και παλαιότερη έρευνα μεικτών κλιμακίων της Νομαρχίας Αθηνών στην περιοχή κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Τα μέλη του κλιμακίου επεσήμαιναν στην έκθεσή τους ότι τα εν λόγω καταστήματα δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας και καλούσαν τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στη σφράγισή τους. Περιττό να επισημανθεί ότι μολονότι έκτοτε έχει περάσει αρκετός καιρός, τα νυχτερινά κέντρα φιλοξενούν σήμερα πρώτα ονόματα της πίστας…

Το πόρισμα της ΕΔΕ κατετέθη στο 10ο Τριμελές Πλημ. Αθηνών. Διαπίστωνε ψευδείς δηλώσεις περί ιδιοκτησίας, περί τετραγωνικών μέτρων του αυθαιρέτου, παραποιημένα έγγραφα και απόκρυψη στοιχείων, πλημμελή έλεγχο από τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ επεσήμανε ότι το κατάστημα επιτυγχάνει μέχρι σήμερα αναστολή σφράγισης από το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Επισημαίνεται στην έκθεση: «Το κέντρο διασκέδασης συνεχίζει να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας και ενώ η Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων είχε πρόσφατα ενημερώσει για την αυτεπάγγελτη σφράγισή του».

Με ποιον τρόπο, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου εξασφάλιζαν τη συνέχιση της λειτουργίας του; «Αλλάζοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την επωνυμία και τη νομική μορφή της επιχείρησης. Σήμερα ομόρρυθμη αύριο ετερρόρυθμη. Οταν, λοιπόν, εκδοθεί απόφαση σφραγίσματος που απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης στα χαρτιά άλλο άτομο και υποστηρίζει ότι η απόφαση αφορά την προηγούμενη διοίκηση και άρα ακυρώνεται, ασχέτως εάν τελικά ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται το κατάστημα παραμένει ο ίδιος», αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές που για ευνόητους λόγους θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το δικαστήριο που εξέτασε προ ημερών την υπόθεση έκρινε ένοχο τον ένα εκ των δύο κατηγορουμένων, υπάλληλο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηνών. Οσοι όμως παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις χαρακτηρίζουν με δηλώσεις τους στην «Κ» την υπόθεση «κορυφή του παγόβουνου» και κάνουν λόγο για «πελατειακές σχέσεις» των δημοτών με υπαλλήλους του Δήμου που απασχολούνται σε καίριες θέσεις. «Οι διατάξεις του νόμου παρέχουν το δικαίωμα σε όποιον το επιθυμεί να βάλει τάξη στον χώρο. Δυστυχώς όμως κυριαρχούν οι δυνάμεις που έχουν στόχο να προστατέψουν την ασυδοσία, ασχέτως εάν αυτό συνιστά εμπαιγμό του πολίτη», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τέλος την πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε για τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα, οι ίδιες πηγές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για την αξιοπιστία ορισμένων εκ των προσώπων που την απαρτίζουν.

Στριπτιζάδικο με άδεια «καφετέριας»

Η έλλειψη οικοδομικής άδειας ή άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι το μόνο και δυσκολότερο εμπόδιο που οι επιχειρηματίες του χώρου καταφέρνουν να ξεπεράσουν με τη βοήθεια των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τις υπηρεσίες του δήμου της Αθήνας. Οπως προκύπτει από συγκεκριμένες υποθέσεις, που όμως έχουν μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ακόμα και στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν σοβαρότερες παραβάσεις, όπως σωματεμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων βρήκαν τον τρόπο να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια τους παρουσιάστηκαν, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την εκμετάλλευση των καταστημάτων τους.

Καταγγέλθηκε, για παράδειγμα, στην «Κ» ότι η νομική υπηρεσία του δήμου χορήγησε εκ νέου άδεια λειτουργίας σε στριπτιζάδικο της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο ήταν αρχικά εφοδιασμένο με άδεια «καφετέριας» και παρά το ότι στο διάστημα της λειτουργίας του η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο διαπιστώνοντας πλήθος εγκληματικών πράξεων και συλλαμβάνοντας ιδιοκτήτες και εργαζομένους!

Σε άλλη περίπτωση, όπου εντός καταστήματος διαπιστώθηκε διακίνηση ναρκωτικών και διατάχθηκε από τον δήμο η σφράγισή του, ο ιδιοκτήτης κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, ξεπερνώντας με τη βοήθεια διεφθαρμένων υπαλλήλων τα εμπόδια που του έθεσε η δημοτική αρχή. Πώς ακριβώς τα κατάφερε; Πραγματοποίησε εικονικό γάμο με αλλοδαπή που απασχολούσε στο κατάστημά του και κατέθεσε αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας του καταστήματος στο όνομα της συζύγου του, την οποία ο δήμος έκανε δεκτή! «Πώς είναι δυνατόν να χορηγείται άδεια από τη στιγμή που προκύπτει άμεση σχέση μεταξύ των δύο προσώπων» διερωτάται νομικός με γνώση των θεμάτων του δήμου.

Πλήρης αυθαιρεσία επικρατεί, τέλος, με την ανοχή του δήμου και σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των λεγόμενων ακάλυπτων χώρων από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οπως αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές, οι καταστηματάρχες εγκαθιστούν στους ακάλυπτους ψυγεία, παγομηχανές ή ακόμα και τραπέζια και καταλήγουν στο τέλος να οικειοποιούνται πλήρως τους συγκεκριμένους χώρους. «Ο δήμος ανέχεται τη συγκεκριμένη πρακτική, καθώς φροντίζει πάντοτε να μη δυσαρεστεί τους επιχειρηματίες του χώρου» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή