Δίπλα στη σούβλα με το βιβλίο στο χέρι

Δίπλα στη σούβλα με το βιβλίο στο χέρι

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη εβδομάδα πέρασε, απομένει άλλη μία για να τελειώσουν οι πασχαλινές διακοπές των μαθητών. «Διακοπές;» θα σκεφθούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που τυχόν διαβάζουν αυτές τις γραμμές. «Δεν υφίστανται διακοπές. Ούτε Πάσχα», όπως λέει στην «Κ» η νεαρή Ολυμπία Ε., μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου που φέτος ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά «και στη σούβλα δίπλα, με το βιβλίο στο χέρι θα είμαι…», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ενας μήνας και κάτι απομένει «για να τελειώσει το μαρτύριο», όπως το αποκαλούν σχεδόν όλοι οι συνομήλικοί της. Πέραν της καθημερινής μελέτης, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει μέρα παρά μέρα δύο ώρες ιδιαίτερα και ένα γεμάτο εξάωρο το Σάββατο στο φροντιστήριο, που κατανέμεται σε ένα τρίωρο διαγώνισμα, μεσολαβεί σύντομο διάλειμμα και ακολουθεί Βιολογία κατεύθυνσης. Λογικό είναι όλο αυτό να «μεταφράζεται» ως μαρτύριο από τα εφηβικά χείλη. Από την άλλη, εκτιμά ότι «δεν είναι αγγαρεία, αλλά το κάνουν να μοιάζει με τέτοια».

Ακόμη και την πρόσφατη πενταήμερη δεν την ευχαριστήθηκαν εκείνη και οι συμμαθητές της. Δεν ήταν όπως την περίμεναν. «Ημασταν όλοι κάπως», λέει. «Μάλλον μας βγήκε το άγχος, η κούραση και η πίεση». Και πώς να μην είναι έτσι, όταν «είμαστε με το ρολόι στο χέρι από τη Β΄ Λυκείου. Πότε θα σηκωθούμε, πότε είναι το επόμενο μάθημα κ.ο.κ.». Εννοείται ότι μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις, θα κάνει περισσότερη παρέα στο μαξιλάρι της, αφού θα έχει μειώσει τους καφέδες και θα φροντίσει να ξεσκάσει, ίσως προς Κρήτη μεριά.

Ανάσταση στην Αθήνα

Η δεκατριάχρονη Κατερίνα Γ. δεν πήγε φέτος στο εξοχικό της έξω από τη Ναύπακτο για Πάσχα, επειδή ο αδελφός της προετοιμάζεται για πανελλήνιες. «Θα ήθελα να ξεφύγω λίγο από την καθημερινότητα, αλλά συμβιβάζομαι. Θα είναι μια αλλαγή, αφού πρώτη φορά κάνω Πάσχα εδώ. Δεν είμαι προκατειλημμένη, απλά είμαι περίεργη να δω πώς θα είναι». Και πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο της μια μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου με τις φίλες της; Η συγκεκριμένη, εκτός από «Το ψέμα» της Ζωρζ Σαρρή που διαβάζει αυτή την περίοδο, κάνει τρεις ώρες την εβδομάδα Αγγλικά και δύο φορές τένις. Η Μαρία Σ. κάνει δύο φορές την εβδομάδα Αγγλικά, κάθε μέρα ιδιαίτερα στα Μαθηματικά και τα Αρχαία και μία φορά την εβδομάδα ευρωπαϊκούς χορούς.

Η Αθηνά Χ. παρακολουθεί συνολικά επτάμισι ώρες την εβδομάδα Αγγλικά και Γαλλικά, εκτός από τα ιδιαίτερα στα Μαθηματικά που ξεκίνησε από πέρυσι. «Μ’ αρέσουν πολύ οι ξένες γλώσσες, οπότε δεν με ενοχλεί καθόλου που καταλαμβάνουν τόσο χρόνο από το πρόγραμμά μου. Είμαι αρκετά μεγάλη ώστε να ξέρω τι μου αρέσει», συμπληρώνει. «Είναι επιλογή μου». «Θα ήθελες να κάνεις κάτι άλλο;» τη ρωτάμε. «Λέω να ξεκινήσω χορό». Και πού θα χωρέσει ο χορός; Θα στριμωχθεί την Παρασκευή, απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς το Σαββατοκύριακο, εκτός από μελέτη, πηγαίνει καμιά βόλτα με την οικογένεια. Πώς αλλιώς θα ιδωθούν; «Είναι πολύ καλύτερα πάντως στις διακοπές», παραδέχεται.

«Η γενιά αυτή είναι συμβιβασμένη», σχολιάζει στην «Κ» η παιδοψυχολόγος κ. Νατάσσα Καραχάλιου. «Θεωρούν αναγκαίο κακό όλες τις «απαραίτητες» συμπληρωματικές του σχολείου δραστηριότητες και συμβιβάζονται». Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια αυτογνωσία σε τόσο νεαρή ηλικία.

Γεμάτοι υποχρεώσεις

Ενδιάμεση είναι η κατάσταση για τρεις φίλους της Α΄ Λυκείου. Οι υποχρεώσεις αρκετές, το άγχος όχι ακόμη… Το πρόγραμμα του Γιάννη Σ., φερ’ ειπείν, είναι γεμάτο: στα Αγγλικά μόλις έδωσε για Proficiency όπου είχε μεγάλη πίεση, κάνει φροντιστήριο, πρέπει να μελετά για το σχολείο και να διαβάζει για τεστ. Θέλει να γίνει πολιτικός μηχανικός, «αλλά επειδή είναι πολύ δύσκολο, κοιτάω και οικονομικές σχολές». Ο Ταξιάρχης Χ. που ενδιαφέρεται για τη Νομική επειδή του αρέσει και «έχει κύρος», όταν δεν είναι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παίζει μπάλα, καθώς «ο αθλητισμός σε κρατάει μακριά από κακές επιρροές». Από το Γυμνάσιο στο Λύκειο είναι μεγάλη η αλλαγή, τον ρωτάμε. «Στο Λύκειο ολοκληρώνεσαι» απαντά. «Και αυτό δεν είναι τόσο μακρινό όσο λένε. Προσωπικά, είμαι πιο ώριμος». Ο Αλέξανδρος Τ., ο τρίτος της ομήγυρης, καταφέρνει να χωρέσει το σκέιτ στο δικό του πρόγραμμα και σκοπεύει να είναι «συνέχεια έξω στις διακοπές του Πάσχα». Σκέπτεται να ακολουθήσει διοίκηση επιχειρήσεων, δεν θα τον χάλαγε όμως να ανοίξει δικό του μαγαζί «όταν θα είχα περισσότερα χρήματα». Καλύτερα από όλους, προς το παρόν, είναι ο μικρός Χαράλαμπος Χ. που πηγαίνει στην Ε΄ Δημοτικού. Μπορεί να ζηλεύει τα αδέλφια του που βγαίνουν, αλλά «η κυρία μού τσίμπησε το μάγουλο όταν έλυσα σωστά όλες τις ασκήσεις των Μαθηματικών στον πίνακα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή