Αλλοιωμένη βοήθεια… 7 εκατ. ευρώ

Αλλοιωμένη βοήθεια… 7 εκατ. ευρώ

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη «βοήθεια» ποιος θα την πάρει; Και αν την πάρει, πρόκειται πραγματικά για «βοήθεια» ή για σκουπίδια που απλώς κόστισαν κάτι παραπάνω; Οι 340 τόνοι ακατάλληλων κοτόπουλων (τα κατεψυγμένα πουλερικά ήταν ταγκισμένα και είχαν σαλμονέλα) που ανακάλυψε η Νομαρχία Πειραιά στα ψυγεία «Αλάσκα» την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μόνο μέρος της ποσότητας που η μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», είχε αναλάβει να διαθέσει στο Ιράκ ως επισιτιστική βοήθεια. Αλλοι 2.310 τόνοι κατεψυγμένων κοτόπουλων… περιμένουν στη σειρά από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου χρόνου στα ψυγεία των πτηνοτρόφων, ενώ με ανυπομονησία αναμένουν οι πτηνοτρόφοι να διαθέσουν τις υπόλοιπες ποσότητες κοτόπουλων και να λάβουν τα ανάλογα χρήματα. Επειδή όμως τα κοτόπουλα βρίσκονται πάνω από ένα χρόνο στην κατάψυξη -από την εποχή της κρίσης της γρίπης των πτηνών- είναι φυσικό κάποια στιγμή να αλλοιωθούν, δίνοντας την αφορμή να ξετυλιχθεί το κουβάρι μιας, τουλάχιστον, τραγελαφικής ιστορίας. Πάντως, μια αρκετά μεγάλη ποσότητα «πρόλαβε» να μοιραστεί σε κοινωφελή ιδρύματα για τα δείπνα της Αγάπης…

Η ιστορία με τα κοτόπουλα ξεκινάει τουλάχιστον 16 μήνες πριν. Ηταν κοτόπουλα που σφάχθηκαν και καταψύχθηκαν την περίοδο της κρίσης της αγοράς από τη γρίπη των πουλερικών, κυρίως δηλαδή το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2006. Τα περιοριστικά μέτρα, ο φόβος για εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας, το πέρασμα του ιού στην Τουρκία και την Ευρώπη, τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση είχαν ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη υστερία και την πτώση της κατανάλωσης κατά 80%. Οι πτηνοτρόφοι έστειλαν μεγάλες ποσότητες στην κατάψυξη. Εως τον Απρίλιο του 2006, περίπου 25.000 τόνοι κοτόπουλων είχαν πάρει το δρόμο προς τις αποθήκες-ψυγεία εφόσον δεν μπορούσαν να απορροφηθούν από την κατανάλωση.

Πολλές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν τεράστια οικονομικά προβλήματα, κάποιες μάλιστα έκλεισαν. Τότε η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 12.000.000 ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα δεν μπορούσαν να δοθούν απευθείας στους πτηνοτρόφους, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται παρέμβαση στους κανόνες της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι τα κοτόπουλα θα δίνονταν ως επισιτιστική βοήθεια και οι πτηνοτρόφοι θα έπαιρναν τα χρήματα.

Τι έλεγε η σύμβαση

Τον Σεπτέμβριο του 2006 το υπουργείο Οικονομικών «μετέφερε» 7.000.000 ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στη συνέχεια (συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου 2006) υπέγραψε σύμβαση με την μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» για τη διάθεση ποσοτήτων σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η «Αλληλεγγύη» αναλάμβανε την υποχρέωση να διαθέσει 2.650 τόνους κατεψυγμένων κοτόπουλων έως τις 26 Μαρτίου 2007 στον δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ ως επισιτιστική βοήθεια. Η οργάνωση παρέλαβε 7.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 5.300.000 εκατομμύρια θα δίδονταν στους πτηνοτρόφους (ποσότητα 2.650 τόνων με 2 ευρώ το κιλό) και τα υπόλοιπα 1.700.000 θα ήταν το κόστος της «Αλληλεγγύης» για να συγκεντρώσει αυτά τα προϊόντα από τις διάφορες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, να τα αποθηκεύσει σε ψυγεία που αυτή θα θεωρούσε κατάλληλα και στη συνέχεια να τα μεταφέρει στο Ιράκ και να τα μοιράσει στον κόσμο.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων και η Πτηνοτροφική Συνεταιριστική Ενωση υπέγραψαν σύμβαση με την «Αλληλεγγύη», σύμφωνα με την οποία η τελευταία υποχρεούνταν να παραλάβει έως τις 15 Ιανουαρίου 2007 τους 2.650 τόνους από τους πτηνοτρόφους. Μια εβδομάδα αργότερα, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα παραδίδουν 371 τόνους στην «Αλληλεγγύη», η οποία με τη σειρά της, μεταφέρει τα κοτόπουλα στα ψυγεία «Αλάσκα» με μεταφορική εταιρεία την οποία είχε μισθώσει. Τα προϊόντα που έφευγαν από τις επιχειρήσεις συνοδεύονταν από πιστοποιητικό ότι «ήταν εντάξει» το οποίο είχε εκδοθεί από την κτηνιατρική υπηρεσία της Νομαρχίας, ενώ όταν έφταναν στην «Αλάσκα» εξετάζονταν από κτηνιάτρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι επίσης έκριναν ότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Οι πτηνοτρόφοι ωστόσο έλαβαν τα χρήματα για τις ποσότητες που είχαν παραδώσει, δηλαδή 740.000 ευρώ, μόνο δύο μήνες αργότερα, λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα.

Ομως, τα κατεψυγμένα κοτόπουλα δεν έφυγαν ποτέ για το Ιράκ. Παρέμειναν στοιβαγμένα σε 22.059 κούτες στα ψυγεία «Αλάσκα» έως ότου την προηγούμενη εβδομάδα τα ανακάλυψε αλλοιωμένα η Νομαρχία Πειραιά. Μάλιστα ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε τυχαία αλλά έγινε ύστερα από καταγγελία. Πώς είχε κάποιος τη συγκεκριμένη πληροφορία; Ενώ οι πτηνοτρόφοι είχαν παραδώσει 371 τόνους στα ψυγεία «Αλάσκα» βρέθηκαν 337 τόνοι. Οι υπόλοιποι 34 τόνοι είχαν δοθεί για τα δείπνα Αγάπης των Εορτών σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως παραδέχεται και η «Αλληλεγγύη».

Δεδομένου ότι πριν από ένα μήνα εξέπνευσε ο χρόνος μέσα στον οποίο θα έπρεπε να είχε εκτελεστεί η αποστολή (σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογράψει η «Αλληλεγγύη» με το υπουργείο Εξωτερικών), φαίνεται ότι η αποστολή «βοήθειας» έχει κολλήσει για τα καλά και μαζί η πιθανότητα να πάρουν τα χρήματά τους οι πτηνοτρόφοι. Κι επειδή τα κατεψυγμένα κοτόπουλα δεν «είναι παντοτινά», είναι πολύ πιθανό σύντομα να βρεθούν και άλλες ποσότητες αλλοιωμένων κοτόπουλων.

Ερωτήματα

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν. Γιατί επιλέχθηκε αποκλειστικά η οργάνωση «Αλληλεγγύη» και δεν αναζητήθηκε άλλος φορέας εφόσον, όπως φάνηκε, δεν μπορούσε να είναι αποτελεσματική; Ας θυμηθούμε τις αποκριάτικες στολές και τα εσώρουχα που είχαν καταλήξει ως ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό που δοκιμάστηκε από το τσουνάμι.

Επίσης αναπάντητο παραμένει τι θα συμβεί με τα χρήματα που ήδη έχουν δοθεί στην οργάνωση προκειμένου στη συνέχεια να πληρωθούν οι πτηνοτρόφοι (τα χρήματα αυτά η οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων)… Πότε και πώς θα δοθούν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Οσο η διάθεση των τεράστιων ποσοτήτων αργεί, αυξάνονται οι πιθανότητες να χαθούν τα χρήματα για τους πτηνοτρόφους. Σε αυτή την περίπτωση, τι θα συμβεί με τα χρήματα που έχει λάβει ήδη η «Αλληλεγγύη», τόσο για τα κοτόπουλα όσο και για τον «κόπο» της;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή