Οι νύφες από τη Βουλγαρία έδωσαν ζωή στο Τυχερό

Οι νύφες από τη Βουλγαρία έδωσαν ζωή στο Τυχερό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην ακριτική περιοχή του Εβρου, εκτός από τον στρατό, και οι άνδρες που απέμειναν φυλάνε Θερμοπύλες. Η φυγή των νέων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα από την έναρξη του μεγάλου κύματος αστυφιλίας στη χώρα μας ώς σήμερα όχι μόνο μείωσε κατά 40% τον πληθυσμό αλλά άλλαξε και τη σύνθεσή του. Το μεταναστευτικό ρεύμα παρέσυρε κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες σε αντίθεση με τους άνδρες εγκατέλειπαν σε μικρή ηλικία τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη τύχη στις μεγάλες πόλεις.

Πέντε χιλιάδες (5.000) μόνιμους κατοίκους αριθμούν σήμερα επτά χωριά του δήμου Τυχερού, αλλά η κατανομή σε άνδρες και γυναίκες είναι ανισομερής-φαινόμενο διόλου ασυνήθιστο στην ορεινή Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι άνδρες με μεγάλο ποσοστό εργένηδων, αφού… δεν βρίσκουν ντόπιες κοπέλες για να παντρευτούν. «Τα παιδιά στα σχολεία μειώθηκαν αλλά τα καφενεία γεμίζουν. Οι μοναχικοί εργένηδες πολλαπλασιάζονται σε βαθμό που αν αποφάσιζαν να παντρευτούν τότε θα έπρεπε να χτίσουμε νέα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δήμαρχος του δήμου Τυχερού κ. Γεώργιος Δημούτσης.

Λύση στο πρόβλημα έδωσε η Βουλγαρία. Νύφες από τη γειτονική χώρα κάνουν πραγματικότητα το όνειρο των ανδρών να παντρευτούν και να μείνουν στον τόπο τους. Δεν πρόκειται για «εισαγόμενες» συζύγους ούτε για ένα καλυμμένο trafficking, εξηγεί ο δήμαρχος Τυχερού. Η Βουλγαρία λόγω γειτνίασης αποτελεί μια τονωτική ένεση στην κοινωνική τους ζωή Απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τα χωριά του Τυχερού, οπότε η πρόσβαση είναι εύκολη για μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας που σπάει την καθημερινή ρουτίνα του καφενείου. Οι γνωριμίες με τις γυναίκες είναι αναπόφευκτες, πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε γάμο.

Περίπου 30 γυναίκες απο τη Βουλγαρία «πέρασαν» τα σύνορα τα τελευταία χρονια, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Τυχερό και αποδέχθηκαν μέσα από τα δεσμά του γάμου τον τρόπο ζωής της ελληνικής αγροτικής υπαίθρου. «Ολες αυτές οι οικογένειες είναι εξαιρετικές», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Τυχερού. Με τη θεωρία της προσέγγισης, παρατήρησε, γάμοι θα μπορούσαν να προκύψουν και με τις γυναίκες της γειτονικής Τουρκίας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς του Τυχερού. Ωστόσο, η προοπτική αυτή φαντάζει ακόμα μακρινή. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν κατάφεραν ώς σήμερα να σπάσουν ούτε τα σύνορα της αγάπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή