«Μηδενική ανοχή στο όργιο παρανομιών της παραλιακής»

«Μηδενική ανοχή στο όργιο παρανομιών της παραλιακής»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθώρα πολεοδομικών παραβάσεων και παρανομιών που έχουν διαπράξει ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, που δραστηροποιούνται στο θαλάσσιο μέτωπο στην περιοχή του Ελληνικού (σε έκταση 60 στρεμ.) καταγγέλλει στην «Κ» ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης και διαμηνύει ότι θα εφαρμόσει τους νόμους και τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία. Ο κ. Κορτζίδης επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου «Αγ. Κοσμάς» που -όπως χαρακτηριστικά λέει- «έχει μετατραπεί σε εκμισθωτή της παραλίας».

Οπως όλα δείχνουν η δημοτική αρχή φέρεται αποφασισμένη να δείξει μηδενική ανοχή στο καθεστώς της παραλιακής ζώνης. Η αρχή έγινε ήδη! Πριν από λίγες ημέρες, κλιμάκιο του δήμου, με εισαγγελικές αρχές και αστυνομική δύναμη, προέβη στη σφράγιση της πίστας κάρτινγκ που λειτουργούσε χωρίς τις νόμιμες άδειες από το 2003. Ο επιχειρηματίας, στην πρώτη του αίτηση για αδειοδότηση, έλαβε αρνητική απάντηση από τον προηγούμενο δήμαρχο κ. Ιορ. Ευφραιμίδη και κατέφυγε στο ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί, όμως το νέο Δ.Σ. του δήμου αποφάσισε να προχωρήσει στη σφράγιση (βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας που αποκλείει τις εκμισθώσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις χώρων που διαχειρίζεται η Γ. Γ. Αθλητισμού και στις επανειλημμένες κατηγορηματικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών). Στη διάρκεια της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι παρακείμενο κέντρο, του ίδιου ιδιοκτήτη, ολοκλήρωνε εργασίες επέκτασης. Κλήθηκε η πολεοδομια, έγινε αυτοψία και διετάχθη η διακοπή λειτουργίας και του κέντρου. Οταν αποχώρησαν οι αρχές έμειναν στον χώρο δύο αντιδήμαρχοι (κ. Ν. Ντάλας και Ν. Σούγελας) που δέχτηκαν επίθεση από τους ιδιοκτήτες. Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και κατατέθηκαν μηνύσεις.

«Δύο είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία του Αγ. Κοσμά στα όρια του δήμου» λέει στη «Κ» ο δήμαρχος, «η μία εκμεταλλεύεται την πλαζ του Αγίου Κοσμά, όπου λειτουργούν νυχτερινά κέντρα (23 στρ.) και η άλλη εκμεταλλεύεται την πίστα κάρτινγκ και παρακείμενο κέντρο (40 στρ.). Η πρώτη έχει άδεια από τον δήμο για λειτουργία εστιατορίου, καφετέριας – σνακ μπαρ και αναψυκτηρίου από το 2000, ενώ η δεύτερη έχει άδεια για καφετέρια – κυλικείο – εστιατόριο – αναψυκτήριο από το 2005. Στην πραγματικότητα όμως αυτά λειτουργούν ως νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Οι άδειες έχουν δοθεί παράνομα

-κατά την άποψη του δήμου- σε συνεργασία του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας «Αγ. Κοσμάς» (που λειτουργεί ως εκμισθωτής). Παράλληλα παραβιάζεται και Π.Δ. του 2004 που ορίζει με σαφήνεια τις χρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο».

«Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.» λέει ο κ. Κορτζίδης «θα τεθεί θέμα για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και άλλων κέντρων».

Για τις ενέργειες ο δήμος έχει ως εφαλτήριο: 1) Την απόφαση του ΣτΕ (1790/99) που ακυρώνει τη μίσθωση της πίστας κάρτινγκ. 2) Τις οριστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (1676/06) που ακυρώνουν την άδεια κατασκευής κτιρίου 680 τ.μ. που λειτουργεί το παρακείμενο της πίστας κάρτινγκ, νυκτερινό κέντρο, καθώς και την απόφαση (1681/06) που ακυρώνει την άδεια διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, σε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. 3) Το Πρωτόκολλο της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά (υπουργείο Οικονομικών) που διατάσσει την κατεδάφιση και απομάκρυνση πλήθους αυθαίρετων κατασκευών στον χώρο (παραλία, αιγιαλό και θάλασσα).

«Αγωνιζόμαστε για να γίνει πράξη το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και τη θάλασσα» λέει ο Κορτζίδης «και πιστεύουμε ότι ο δήμος μας μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την υποδειγματική οργάνωση και λειτουργία της. Στηριζόμαστε στο Π.Δ. του 2004 για τις χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο, που η εφαρμογή του στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει θετικά αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή