Δήμοι χωρίς δίκτυο ομβρίων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απουσία δικτύων ομβρίων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση της βροχόπτωσης ευθύνονται για τις πλημμύρες στα Λιόσια, το Μενίδι κ.ά. Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη σε όλη την Αττική επιβάλλει τον συνολικό ανασχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων, σημειώνουν οι επιστήμονες, προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείριση του προβλήματος. Οι περιοχές του Μενιδίου και των Λιοσίων, όπως και πολλές άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας, δεν διαθέτουν δίκτυο ομβρίων που να απορροφά τα νερά της βροχής. «Ομως ακόμα και εάν αυτές οι περιοχές διέθεταν δίκτυο, το παρακείμενο ρέμα της Εσχατιάς, που είναι παραπόταμος του Κηφισού, δεν διαθέτει ικανή παροχετευτική ικανότητα», εξηγεί στην «Κ» o επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ κ. Μανώλης Αφτιάς. «Επομένως χρειάζεται πρώτα διευθέτηση του ρέματος και κατόπιν έργα ανάσχεσης των υδάτων. Ενα τέτοιο πρόγραμμα ετοιμάζεται σήμερα στο Μενίδι».

Τα πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αποκαλύπτουν κάθε φορά την ανάγκη συνολικού ανασχεδιασμού της αντιπλημμυρικής της προστασίας. «Κάθε περιοχή έχει τα δικά της προβλήματα, στα νότια προάστια τα νερά σταματούν στην Ποσειδώνος και δεν καταλήγουν στη θάλασσα, στα δυτικά δεν υπάρχουν δίκτυα. Πρέπει όμως να γίνει συνολική διαχείριση του προβλήματος. Επιπλέον πρέπει να μεριμνάμε ακόμα σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου: να μην τσιμεντώνουμε τους ακάλυπτους, για να βρίσκουν διέξοδο τα νερά και να απορροφώνται. Σε ένα χωριό, το 20-30% του νερού μόνο απορρέει, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται ή εξατμίζεται. Στις πόλεις μας συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή