Κρίσιμα ερωτήματα για τους Ελληνες ακόμη και σήμερα

Κρίσιμα ερωτήματα για τους Ελληνες ακόμη και σήμερα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραλείψεις των Βρετανών εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα για τους Ελληνες σήμερα, αφού η Κρήτη ήταν το μόνο τμήμα της Ελλάδος που, λόγω γεωγραφικής διαμορφώσεως, εκτάσεως και ελέγχου της θαλάσσης στην Α. Μεσόγειο από τη Βρετανία, θα δύνατο να διατηρηθεί ως ελεύθερο ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, αρκετοί ισχυρίζονται ότι αν είχε διατηρηθεί η Κρήτη ελεύθερη, δεν θα υπήρχε ασυνέχεια στην έννοια της κυβερνήσεως και του ελληνικού ελεύθερου κράτους και έτσι θα είχαν αποφευχθεί οι εμφυλιοπολεμικές περιπέτειες. Γιατί δεν μελετήθηκε ποτέ από τους Βρετανούς να οχυρώσουν την Κρήτη ως «φρούριο», όπως έκαναν αργότερα οι Γερμανοί; Και γιατί δεν αξιοποιήθηκε η υπεροχή των Βρετανών στην πληροφόρηση; Εκτός από το σήμα ULTRA που μιλούσε για κύρια απειλή από αέρα, δύο ακόμη σήματα χρήζουν προσοχής:

Πρώτον, στο σήμα ULTRA OL 2/302 ώρας 1745 της 13/5/41 παράγρ. 10 εμφανίζεται ένα ιταλικό δεξαμενόπλοιο να μεταφέρει κρίσιμο φορτίο καυσίμων αεροσκαφών με προορισμό Πειραιά 17 Μαΐου. Αργότερα γίνεται γνωστό ότι η επιχείρηση αναβάλλεται για 3 ημέρες από την καθυστέρηση αφίξεως του πετρελαιοφόρου στην Αττική. Η έγκαιρη στοχοποίηση και καταστροφή του πετρελαιοφόρου από τους Βρετανούς θα ήταν η πλέον αποτελεσματική επιχείρηση αναστολής της αεραποβάσεως στην Κρήτη.

Δεύτερον, στο σήμα ULTRA OL 2155 ώρας 1615 της 1/5/41 επιβεβαιώθηκαν οι αντικειμενικοί σκοποί των Γερμανών (3 αεροδρόμια και 2 λιμάνια), που δεν ήθελαν να τους αχρηστεύσουν με τις δικές τους αεροπορικές προσβολές. Οι Βρετανοί δεν είχαν διαθέσιμη αεροπορική δύναμη για να αμφισβητήσουν τη γερμανική αεροπορική υπεροχή. Είναι απορίας άξιο πώς δεν κατασκεύασαν εμπόδια προς αποστέρηση των Γερμανών από χώρους προσγειώσεως σε όλη την Κρήτη, όπως έκαναν στο Ηράκλειο. Ο Τσόρτσιλ αντιμετώπισε σφοδρή κριτική στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 10 Ιουνίου 1941 για την αποστολή δυνάμεων στην Ελλάδα και την ανάληψη άμυνας της Κρήτης χωρίς δυνατότητα παροχής αεροπορικής καλύψεως με αμελητέα υποστήριξη βομβαρδιστικών και με ανεπαρκή αντιαεροπορικά μέσα. Δεν έλειψαν ωστόσο και επιθέσεις κατά του Φρέυμπεργκ: Γιατί διέταξε έτσι τις δυνάμεις του και γιατί δεν είχε οχυρώσει την Κρήτη καλύτερα; Γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι επιχειρησιακές οδηγίες για άμεση αντεπίθεση με τις περισσότερες δυνάμεις τη νύχτα της 20/21 Μαΐου ή το επόμενο πρωί; Ο Τσόρτσιλ δικαιολογήθηκε υπέροχα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εμείς γνωρίζουμε ότι η γερμανική νίκη στην Κρήτη κόστισε στον Χίτλερ. Ομως, σήμερα δεν καθίσταται πλέον βέβαιο ότι η Μάχη της Κρήτης ήταν καταδικασμένη να χαθεί από τους συμμάχους και ότι η μεγαλόνησος δεν μπορούσε να κρατηθεί ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή