Μουσείο για την άγρια πανίδα μας

Μουσείο για την άγρια πανίδα μας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πώς δημιουργείται ένα μουσείο με όλα τα είδη της ελληνικής άγριας πανίδας; Εκτός από το μεράκι και την εθελοντική προσφορά των εμπνευστών του που είναι δεδομένα σε τέτοια προσπάθεια, χρειάζεται να επιμείνεις επί 15 χρόνια για να σου παραχωρήσουν έναν αχρησιμοποίητο χώρο 700 τμ κι αφού απομακρύνεις μπάζα και χώματα να στήσεις τις προθήκες του. Μ’ αυτόν τον τρόπο καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, φίλοι τους αλλά και ιδιώτες που θέλησαν να προσφέρουν τη συλλογή τους από ταριχευμένα ζώα δημιούργησαν το Μουσείο Αγριας Πανίδας στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης για το οποίο οι υπεύθυνοί του μπορούν να καυχώνται ότι θα διαθέτει το 90% της ελληνικής άγριας πανίδας κι ένα νέο Ενυδρείο με ψάρια του γλυκού νερού που θα «μιλούν» στα παιδιά.

Μοναδική ανάμεσα στα εκθέματα η τελευταία αγριόκοτα ένα είδος που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα αλλά και είδη σπάνια που απειλούνται με εξαφάνιση όπως ο θαλασσαετός, η βίδρα, το κρι-κρι, ο γυπαετός, ο ψαραετός.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ κι όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Νικ. Παπαγεωργίου «διαθέτει 250 ταριχευμένα είδη άγριας πανίδας (σύντομα θα προστεθούν άλλα τόσα που παραχώρησε η Κτηνιατρική Σχολή) ενώ είναι πλέον 25 τα είδη ψαριών του γλυκού νερού στο ενυδρείο που στήθηκε μετά σχετική έρευνα της Σχολής κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει παρά μόνο ένα ή δύο είδη του γλυκού νερού (πέστροφα και χέλι).

Στο μουσείο όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου υπάρχουν μεταξύ άλλων και δύο καινοτομίες. Μπροστά από τα είδη των ψαριών του ενυδρείου υπάρχει ειδικό σύστημα με ακουστικά που «διηγείται» στους μικρούς μαθητές την ιστορία του ψαριού που βλέπουν. Ξεχωριστός θεωρείται κι ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων της άγριας πανίδας αφού για κάθε είδος έχει διαμορφωθεί γύρω του και ο βιότοπος για να αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες το φυσικό του περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή