Οπου κι αν χαθείς, μπορούν να σε βρουν…

Οπου κι αν χαθείς, μπορούν να σε βρουν…

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών η προχθεσινή 25η Μαΐου, και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αγγλία, έχει επανέλθει η συζήτηση για τη σκοπιμότητα χρήσης συσκευών εντοπισμού ή ακόμη και εμφύτευσης τσιπ εντοπισμού στα μικρά παιδιά, με αφορμή την εξαφάνιση της τετράχρονης Βρετανίδας Μάντλιν ΜακΚάν στις αρχές του μήνα από το πορτογαλικό θέρετρο όπου διέμενε με τους γονείς της. Στην Ελλάδα, το θέμα της χρήσης τέτοιων συσκευών παραμένει ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο. Τουλάχιστον δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των GPS έχουν εισαγάγει συστήματα εντοπισμού, χωρίς να εξειδικεύονται αποκλειστικά στον εντοπισμό ανθρώπων.

20 συσκευές στη Βέροια

«Μας έχει δημιουργήσει εντύπωση το γεγονός ότι περίπου 20 συσκευές εντοπισμού έχουν πουληθεί τους τελευταίους δύο μήνες στη Βέροια», λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Χάλαρης, που εισήγαγε φορητό σύστημα εντοπισμού ανθρώπων στην Ελλάδα μόλις πριν από επτά μήνες. Και τι ήταν εκείνο που τον ώθησε να φέρει ένα τέτοιο προϊόν στην Ελλάδα; «Κυρίως το περιστατικό της εξαφάνισης του Αλεξ Μεσχισβίλι», παραδέχεται. Αλλωστε, στην ιστοσελίδα του αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο κύριος στόχος του προϊόντος είναι να βοηθάει στον εντοπισμό παιδιών που χάθηκαν, να μειώσει τις απαγωγές προσώπων και να παρέχει βοήθεια σε δύσκολες καταστάσεις, όταν η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση». Το κόστος φθάνει τα 270 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και το μέγεθος της συσκευής είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα σπιρτόκουτο. Οπως διαπιστώνει ο ίδιος, προς το παρόν στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει ανταπόκριση. «Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός ως προς τη χρησιμότητά του», πιστεύει ο κ. Χάλαρης, «μάλλον γιατί το βλέπουν σαν εύκολο τρόπο παρακολούθησής τους», συνεχίζει.

Η λειτουργία του βασίζεται στο GPS, ενώ έχει πρόσβαση στο Google Earth. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και σαν κινητό τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης, με δυνατότητα ταχείας κλήσης για αμφίδρομη ακουστική επικοινωνία, ενώ μπορεί να καλεί σιωπηρά οποιοδήποτε νούμερο, δίνοντας τον χρόνο, την ημερομηνία, την ταχύτητα και την κατεύθυνση με την οποία κινείται ο καλών σε βοήθεια, καθώς επίσης και την ακριβή τοποθεσία. Ακόμη, μπορεί να μεταδίδει τη θέση στην οποία βρίσκεται με τη μορφή γραπτού μηνύματος. Ο εντοπισμός επιτυγχάνεται σε πραγματικό χρόνο, είτε μέσω άμεσης επικοινωνίας με το λογισμικό της εταιρείας, ή μέσω Ιντερνετ. Ανάλογα συστήματα εισάγονται και για τον εντοπισμό αυτοκινήτων.

Υπαρκτή, αλλά μικρή είναι η κίνηση συσκευών εντοπισμού ανθρώπων, και για τον κ. Χαράλαμπο Φρετζάγια, υπεύθυνο εταιρείας εφαρμογών πληροφορικής και τηλεματικής, η οποία δραστηριοποιείται επίσης και στα συστήματα εντοπισμού ανθρώπων. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, «κατά καιρούς έχουν απευθυνθεί γονείς» για να προμηθευθούν ένα τέτοιο σύστημα, όπως λέει, όμως «δεν επιδιώκουμε να αναπτυχθούμε σε αυτόν τον τομέα, γιατί είναι μια διαφορετική αγορά με άλλου είδους επιχειρηματικό ρίσκο.

Σε σχολικά λεωφορεία

Η εταιρεία δεν δραστηριοποιείται τόσο στη λιανική πώληση, όσο στη συνεργασία με εταιρείες που θέλουν να προμηθευθούν συστήματα εντοπισμού», γιατί επιθυμούν την παρακολούθηση και διαχείριση στόλου οχημάτων που μεταφέρουν παιδιά, εργαζόμενους ή εμπορεύματα. Εδώ και περίπου έναν χρόνο, συνεργάζεται με μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αττικής, τα σχολικά λεωφορεία του οποίου έχουν εφοδιαστεί με σύστημα εντοπισμού.

Τα συστήματα αυτά έχουν επίσης τη δυνατότητα εντοπισμού με χρήση ασύρματης δικτύωσης WiFi, τεχνολογία που χρησιμοποιείται από μεγάλα συγκροτήματα γραφείων, πολυκαταστήματα και αποθήκες εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Φρετζάγια, η απλούστερη μορφή κοστίζει περίπου 300 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ η πιο εξελιγμένη δεν ξεπερνά τα 700.

Στο εξωτερικό, η γκάμα των προϊόντων που κυκλοφορούν και διαθέτουν σύστημα εντοπισμού είναι ευρύτατη. Εκτός από ειδικά βραχιόλια υπάρχουν μπλούζες, καπέλα, ζακέτες, μέχρι και ειδικές πιτζάμες, όπως σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους οι «Τάιμς του Λονδίνου». Ομως κάποιες εταιρείες σταμάτησαν να προμηθεύουν την αγορά με τέτοια προϊόντα, φοβούμενες ενδεχόμενη νομική κίνηση από τους γονείς σε περίπτωση αποτυχίας λειτουργίας της συσκευής. Οι μορφές των συστημάτων εντοπισμού περιλαμβάνουν μικροσκοπικά τσιπ που μπορούν να ραφτούν στα ρούχα του παιδιού, έτσι ώστε να μην είναι ορατά και να μην μπορούν να αφαιρεθούν από τον επίδοξο απαγωγέα.

«Μη φορτώνουμε την παιδική ψυχή με επιπλέον βάρος»

«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τα παιδιά ρομπότ» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, που ούτε να ακούσει θέλει για την τοποθέτηση τέτοιων συσκευών σε παιδιά. «Είναι απαράδεκτο, είναι υστερία», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι «δεν γίνεται να φορτώνουμε την παιδική ψυχή με επιπλέον βάρος. Πρέπει εμείς να βάλουμε ασφαλιστικές δικλίδες, πρέπει εμείς να τα ενημερώνουμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν». Πρόκειται για καθήκον του γονιού που θέλει να χαρακτηρίζεται επαρκής απέναντι στη δύσκολη αποστολή της υπεύθυνης ανατροφής ενός παιδιού.

Οπως σημειώνουν σε πρόσφατο ρεπορτάζ τους οι «Τάιμς του Λονδίνου», με τη χρήση τέτοιων μέσων, τα παιδιά δεν θα μάθουν ποτέ να είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα, ούτε πώς θα πρέπει να ενεργήσουν αν χαθούν, γιατί θα έχουν την «ασφάλεια» του μηχανήματος και του γονιού που θα το εντοπίσει. Αυτό σημειώνει η κ. Μισέλ Ελιοτ, διευθύντρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης Kidscape. Οσο για την εμφύτευση τσιπ στα παιδιά, τονίζει ότι «παραμένουν άγνωστες τυχόν επιδράσεις στη σωματική υγεία, ενώ το παιδί δεν ενημερώνεται ούτως ώστε να συμφωνήσει με τη μικρή, έστω, επέμβαση στο σώμα του». Το πείραμα του καθηγητή Κέβιν Γουόργουικ, πρωτοπόρου στην Κυβερνητική, το 2002, με την εμφύτευση τσιπ σε ένα ενδεκάχρονο κοριτσάκι δεν προχώρησε, επειδή τα ΜΜΕ είχαν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον και η μητέρα του αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει από το πείραμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή